logo

fb youtube rss

Σύνδεση

Θεόπετρα Καλαμπάκας: 135.000 χρόνια πριν τα πρώτα ανθρώπινα ίχνη!


THEOPETRA_135.000_PX

(ΔΗΜΟΣΕΥΘΗΚΕ ΣΤΗΝ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ) Οι πρώτοι ανθρωποί στην Θεσσαλία έζησαν εκεί πριν απο 135.000 χρόνια.Τη μοναδική αυτή ανακάλυψη έφερε στο φως η σκαπάνη των αρχαιολόγων στη Θεόπετρα Καλαμπάκας. Μετά απο πολύ δουλειά και χρόνια έρευνας η σκαπάνη της αρχαιολόγου κ. Αικατερίνης Κυπαρίσση-Αποστολίκα και της ομάδας της,έφθασε σε μια απο τις μεγαλύτερες ανακαλύψεις στην σύγχρονή Ελλάδα.
Οι έρευνες που διήρκεσαν πολλά χρόνια έφεραν στο φως αποτυπώματα ανθρώπων της Κρητιδικής περιόδου που χρονολογούνται 135.000 χρόνια απο σήμερα.Το σπήλαιο είναι το μοναδικό στην Ελλάδα με ευρήματα από την παλαιολιθική εποχή μέχρι το τέλος της νεολιθικής,καί δείχνει την μετάβαση απο τον παλαιολιθικό στο νεολιθικό τρόπο ζωής στην Ελλάδα.
Κατά τις ανασκαφές ανακαλύφθηκαν λίθινα εργαλεία, κεραμεικά και οστέινα αντικείμενα.Οι ανασκαφές άρχισαν το 1987 στο σπήλαιο στη θεόπετρα της Καλαμπάκας,το οποίο μέχρι εκείνη τη στιγμή χρησιμοποιούνταν για περιστασιακό σταυλισμό ζώων,από τους κτηνοτρόφους της περιοχής. Χρειάστηκε να περάσουν περισσότερα απο 10 χρόνια υπομονής και έρευνας για να φθάσει η σκαπάνη της κ. Κυπαρίση να ανακαλύψει τα ηλικίας 135.000 χρόνων ανθρώπινα αποτυπώματα.
Η ανακάλυψη αυτή έρχεται να συμπληρώση τις μέχρι τώρα έρευνες των αρχαιολόγων που αποδεικνύουν ότι στη Θεσσαλία αναπτύχθηκε ένας από τους αρχαιότερους πολιτισμούς της Ευρώπης και της ανθρωπότητας.
Κατά τους ιστορικούς Ηρόδοτο, Απολλόδωρο και Στράβωνα πριν από μερικές χιλιετίες τα όρη Όλυμπος και Όσσα αποτελούσαν μία ενιαία οροσειρά.Τα νερά των βροχών και των πηγών δεν έβρισκαν διέξοδοστη θάλλασα. Η συνεχείς ανύψωση της στάθμης των υδάτων μετέβαλε το θεσσαλικό λεκανοπέδιο που περικλείεται απο τα όρη Όλυμπος-Όσσα-Πήλιο-Όθρυς-Πίνδος-Χασιά,σε μία απέραντη λίμνη.
Για το θέμα δείτε ακόμη εδώ και εδώ - (Αυτοί οι αόρατοι Ινδοευρωπαίοι που ουδέποτε και πουθενά δεν έχει βρεθεί κάποιο στοιχείο που να αποδυκνείη την υπαρξή τους,όταν ήρθαν στην Ελλάδα πριν μερικές χιλλιάδες χρόνια και βρήκαν μια έρημη και ακατοίκητη χώρα,αυτους εκεί στην Καλαμπάκα δεν τους συνάντησαν;Μήπως αυτούς εκεί στα Πετράλωνα; Έστω αυτούς στο Δισπηλιό;Μα κανέναν;Και αυτοί πάλι 135.000 χρόνια δεν εξελίχθηκαν; Δεν ανέπτυξαν πολιτισμό; Δεν εξαπλώθηκαν; Εξαφανίστηκάν,αυτοκτόνησαν ..η περίμεναν τους "Ινδοευρωπαίους'' να τους εκπολιτίσουν;

Τρίκαλα – Το πιο αρχαίο τεχνικό έργο στην Ελλάδα είναι 23.000 ετών

Τρίκαλα – Το πιο αρχαίο τεχνικό έργο στην Ελλάδα είναι 23.000 ετών

Το αρχαιότερο μέχρι σήμερα γνωστό τεχνικό έργο στον ελλαδικό χώρο έγινε στο προϊστορικό σπήλαιο της Θεόπετρας, τέσσερα χιλιόμετρα από την Καλαμπάκα .

Η χρονολόγηση του λιθοσωρού – τείχους, που περιορίζει την είσοδο του σπηλαίου κατά τα 2/3 και έγινε με τη μέθοδο της οπτικής φωταύγειας, απέδωσε μια μέση ηλικία 23.000 ετών και πιστοποιεί το έργο της κατασκευής του λιθοσωρού ως το αρχαιότερο όχι μόνο στη χώρα μας αλλά και παγκοσμίως.

Η ηλικία συμπίπτει απόλυτα με την ψυχρότερη περίοδο της τελευταίας παγετώδους εποχής και υποδηλώνει ότι το έργο κατασκευάστηκε από τους παλαιολιθικούς οικιστές του σπηλαίου για να προστατευθούν από το δριμύ ψύχος της εποχής.

Οι μετρήσεις στα εργαστήρια του Δημόκριτου χρονολόγησαν τον τεχνικό λιθοσωρό στην είσοδο ως το αρχαιότερο τεχνικό έργο.

Η χρονολόγηση πραγματοποιήθηκε από την ερευνητική ομάδα των Ν. Ζαχαριά, επίκουρου καθηγητή του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου, και δρος Ι. Μπασιάκου, διευθυντή ερευνών του ΕΚΕΦΕ «Δημόκριτος».