logo

fb youtube rss

Σύνδεση

Thumbnail image

H φωτογραφία δείχνει πως ήταν η Γη την εποχή των παγετώνων. Τα άσπρα σημεία είναι ΜΟΝΙΜΑ καλυμένα με πάγο. Που σημαίνει ότι σε χειμερινές περιόδους το άσπρο κάλυμα θα ήταν πολύ μεγαλύτερο. credit NASA

Σύμφωνα από στοιχεία στους παγωμένους πυρήνες στην Ανταρκτική, τα τελευταία 400.000 χρόνια φαίνεται
ότι έχουν επέλθει παγετώδης περίοδοι που είχαν ζωή 100.000 χρόνων. Αυτές οι περιόδοι είχαν ενδιάμεσες θερμές παύσεις [μεσοπαγετώδεις] (σύντομες θερμές περίοδοι που κρατούσαν περίπου 11.500 χρόνια) . Το γράφημα 1 παρακάτω δείχνει πως οι θερμοκρασίες άλλαζαν στην Ανταρκτική σε αυτή την περίοδο των 400.000 χρόνων . Επειδή η τορινή μας θερμή περίοδος έχει ήδη διαρκέσει 12.000 χρόνια οδηγεί σε μία υπόνοια ότι η επόμενη εποχή παγετώνων είναι πιο κοντά από όσο ποτέ. Είναι αυτή η υπόθεση δυνατό να πραγματοποιηθεί?

Temperature_Interglacials

ΓΡΑΦΗΜΑ 1 : Αλλαγή θερμοκρασιών στο Βοστόκ (Ανταρκτική) . Οι θερμές μεσοπαγετώδεις περίοδοι είναι με πράσινο κουτάκι στο πάνω μέρος. Η παρούσα μεσοπαγετώδης περίοδος η HOLOCENE είναι στο τέλος του γραφήματος δεξιά. 


Για να απαντήσουμε σε αυτή την ερώτηση, είναι απαραίτητο να καταλάβουμε τι προκάλεσε τις αλλαγές σε αυτές στις παγετώδεις / θερμές περιόδους . Ο κύκλος αυτής της αλλαγής φαίνεται να είναι αποτέλεσμα των αλλαγών της τροχιάς της Γης και της γωνίας αυτή της τροχιάς που προκαλούν με την επιροή αυτή αλλαγή στο ποσό της ηλιοφάνειας που δέχεται το βόρειο ημισφαίριο. Όταν μειώνεται αυτό το ποσό , μειώνεται και το ποσό τήξης του καλοκαιριού στις τεράστιες εκτάσεις πάγου με αποτέλεσμα να μεγαλώνει η επιφάνεια της κάλυψης του πάγου. Ταυτόχρονα με αυτή την άυξηση της κάλυψης του πάγου αυξάνεται και το ποσοστό της ανακλώμενης ηλιακής ακτινοβολίας που επιστρέφει στο διάστημα με αποτέλεσμα την σταδιακή ψύξη του πλανήτη.

Τελικώς κανονικά μία νέα παγετώδης περιόδος επέρχεται και διαρκεί περίπου 100.000 χρόνια.

Πως είναι όμως οι σημερινές συνθήκες? Οι αλλαγές σε τροχιά και ταλάντευση της Γης που γίνονται πλέον
προδιαθέτουν πως η Γη θα έπρεπε ήδη να ψύχεται. Όμως παρόλα αυτά υπάρχουν 2 αιτίες που αυτό δεν συμβαίνει ακόμα:

1. Αυτοί οι 2 παράγοντες , τροχιά και η γωνία αυτής δεν συμπεριφέρονται στο ίδιο χρονικό φάσμα που θα έπρεπε και είναι εκτός κατά 10.000 χρόνια. Αυτό σημαίνει ότι το συνδυασμένο αποτέλεσμά τους πιθανώς να είναι πολύ αδύναμο για να πυροδοτήσουν μία νέα εποχή παγετώνων. Πρέπει να πάμε πίσω 430.000 χρόνια για να βρούμε ένα μεσοπαγετώδες διάστημα με παρόμοιες συνθήκες, και αυτή η μεσοπαγετώδης περίοδος τότε είχει διαρκέσει περίπου 30.000 χρόνια.
2. Το φαινόμενο της θέρμανσης από το CO2 και άλλα αέρια του θερμοκηπίου είναι μεγαλύτερης κλίμακας από της κλίμακας της ψύξης που κανονικά συμβαίνουν στη φύση. Χωρίς την ανθρώπινη παρέμβαση , με την τροχιά και ταλάντευση της Γης , με την μικρή παύση της ηλιακής ακτινοβολίας από το 1950 και την ηφαιστειακή δραστηριότητα , θα μπορούσε να οδηγηθεί η Γη προς την παγκόσμια ψύξη. Μέχρι τώρα όμως οι θερμοκρασίες είναι σίγουρα σε άνοδο.


Μπορεί τελικώς να εννοηθεί πως με την συνεχιζόμενη αύξηση της συγκέντρωσης του CO2 ότι μία επιστροφή σε νέα εποχή παγετώνων δεν μπορεί να συμβεί πλέον. Αντί αυτού οι θερμοκρασίες συνεχίζουν να ανεβαίνουν, και αυτή η αύξηση μπορεί να έχει αντίκτυπο σε λίγα ή καθόλου οφέλη.

ΒΛΕΠΕ ΕΠΙΣΗΣ: Πώς η Γη μπαινοβγαίνει στην… κατάψυξη https://www.tovima.gr/2017/02/24/science/pws-i-gi-mpainobgainei-stin-katapsyksi/

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ ΤΗΣ ΓΗΣ ΣΗΜΕΡΑ      ΠΑΤΗΣΤΕ ΠΑΝΩ ΓΙΑ ΖΟΟΜ

Thumbnail image

credit NASA

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ ΤΗΣ ΓΗΣ ΣΤΗΝ ΚΟΡΥΦΩΣΗ ΤΟΥ ΦΕΤΙΝΟΥ ΧΕΙΜΩΝΑ 6 Φεβρουαρίου 2011      ΚΑΝΤΕ ΖΟΟΜ ΠΑΤΩΝΤΑΣ ΠΑΝΩ ΤΗΣ

Thumbnail image

credit NASA