logo

fb youtube rss

Σύνδεση

FYSH SIATL

Η απάντηση του ινδιάνου Αρχηγού Σιάτλ, στην πρόταση των Αμερικανών να τους πουλήσει ένα κομμάτι από τη γη του!

Μητέρα Φύση! Η ιερή μάνα… των Ελλήνων!

Ένα υπέροχο δείγμα λογικής "παγανιστικής" φυσιολατρίας!

Η απάντηση του ινδιάνου Αρχηγού Σιάτλ,

στην πρόταση που του έγινε να πουλήσει

ένα μεγάλο κομμάτι γης στους Αμερικανούς.

Από πολλούς θεωρείται, το καλύτερο γραπτό μνημείο οικολογικής συνείδησης που υπήρξε ποτέ!

Φυσικά ο αγαθός αυτός φυσιολάτρης Ινδιάνος, δεν ποδοπατήθηκε ούτε από τον γιαχβικό Ιουδαιο-χριστιανισμό, ούτε και από την εκφυλιστική δυτική παιδεία.

Απολαύστε ολόκληρο το κείμενο της συγκλονιστικής, αγέρωχης λογικής του Ινδιάνου!

 

«Ο Πρόεδρος της Ουάσιγκτον στέλνει μήνυμα ότι επιθυμεί να αγοράσει τη γη μας. Αλλά πώς μπορεί κανείς να αγοράσει ή να πωλήσει τον ουρανό; τη γη; Η ιδέα είναι παράξενη για μας. Αν δεν είναι δική μας η φρεσκάδα του αέρα και η λάμψη του νερού, πώς μπορεί κανείς να τα αγοράσει;

Κάθε μέρος της γης είναι ιερό για τους ανθρώπους μου. Κάθε λαμπρή πευκοβελόνα, κάθε αμμώδης ακτή, κάθε ομίχλη στο σκοτεινό δάσος, κάθε λιβάδι, κάθε έντομο που ψιθυρίζει.

Όλα είναι ιερά στη μνήμη και την εμπειρία του λαού μου.

Νοιώθουμε τον χυμό που ρέει στα δέντρα όπως νοιώθουμε το αίμα που ρέει στις φλέβες μας. Είμαστε μέρος της γης και είναι κομμάτι δικό μας.

Τα αρωματικά λουλούδια είναι οι αδελφές μας. Η αρκούδα, το ελάφι, ο μεγάλος αετός, αυτά είναι οι αδελφοί μας. Οι βραχώδεις κορυφογραμμές, η δροσιά στο λιβάδι, η θερμότητα του σώματος του μικρόσωμου πόνι, ο άνθρωπος, όλα ανήκουν στην ίδια οικογένεια.

Η λάμψη του νερού που κινείται προς τα ρέματα και τα ποτάμια δεν είναι απλώς νερό, αλλά το αίμα των προγόνων μας.

Αν σας πουλήσουμε τη γη μας, πρέπει να θυμάστε ότι είναι ιερή. Κάθε γυαλιστερή αντανάκλαση στο νερά των λιμνών αφηγείται γεγονότα και αναμνήσεις της ζωής του λαού μου.

Ο ψίθυρος του νερού είναι η φωνή του πατέρα του πατέρα μου. Τα ποτάμια είναι αδέλφια μας. Σβήνουν τη δίψα μας. Θα μας φέρουν κανό και τροφή στα παιδιά μας. Έτσι θα πρέπει να δοθεί στα ποτάμια η καλοσύνη που θα δοθεί σε κάθε αδελφό.

Αν σας πουλήσουμε τη γη μας, να θυμάστε ότι ο αέρας είναι πολύτιμος για εμάς, ότι ο αέρας μοιράζει το πνεύμα του σε όλη τη ζωή που στηρίζει.

Ο άνεμος έδωσε στον παππού μας την πρώτη του ανάσα και επίσης έλαβε το τελευταίο του αναστεναγμό. Ο άνεμος δίνει στα παιδιά μας το πνεύμα της ζωής. Επομένως, αν

πουλήσουμε τη γη μας, πρέπει να τη διαφυλάξετε ως κάτι

ιδιαίτερο και ιερό, ως ένα σημείο στο οποίο ο άνθρωπος μπορεί να πάει να γευτεί τον άνεμο που έχει γλυκανθεί από τα λουλούδια των λιβαδιών.

Θα διδάξετε τα παιδιά σας ότι εμείς διδάξαμε τα παιδιά μας; Ότι αυτή η γη είναι μητέρα μας; Πώς ό, τι συμβαίνει στη γη συμβαίνει και στους γιους της γης.

Αυτό ξέρουμε: η γη δεν ανήκει σε άνθρωπο, ο άνθρωπος ανήκει στη γη. Όλα τα πράγματα συνδέονται μεταξύ τους σαν το αίμα που μας ενώνει όλους.

Ο άνθρωπος δεν ύφανε τον ιστό της ζωής, είναι απλώς μια πτυχή σε αυτόν. Ό, τι κάνει στο ιστό, το κάνει στον εαυτό του.

Ένα πράγμα ξέρουμε: ο Θεός μας είναι επίσης ο Θεός σας. Η γη είναι πολύτιμη σε αυτόν και όταν βλάπτεις τη γη συσσωρεύεις περιφρόνηση για το δημιουργό της.

Η μοίρα σου είναι ένα μυστήριο για μας. Τι θα συμβεί όταν τα βουβάλια σφαχτούν όλα; Τα άγρια άλογα εξημερωθούν; Τι θα συμβεί όταν οι μυστικές γωνιές του δάσους βαρύνουν με τη μυρωδιά πολλών ανθρώπων και η όψη του ώριμου λόφου μουντζουρωθεί με σύρματα που μιλάνε; Πού θα πάνε οι θάμνοι; Θα χαθούν! Που θα πάει ο αετός; Θα χαθεί!

Και τι σημαίνει να πούμε αντίο στο γρήγορο πόνι και μετά να κυνηγάμε; Το τέλος της ζωής και η αρχή της επιβίωσης.

Όταν ο τελευταίος κόκκινος άνθρωπος θα έχει εκλείψει απ' αυτή την ερημιά και η μνήμη του θα είναι μόνο μια σκιά από ένα σύννεφο που κινείται στη στέπα, θα είναι αυτές οι ακτές και τα δάση ακόμη εδώ; Θα έχει απομείνει τίποτα από το πνεύμα του λαού μου;

Αγαπάμε αυτή τη γη όπως ένα νεογέννητο αγαπά τον καρδιακό παλμό της μητέρας του. Έτσι, αν σας πουλήσουμε τη γη μας, αγαπήστε την όπως την έχουμε αγαπήσει. Φροντίστε την όπως τη φροντίζαμε. Κρατήστε στο μυαλό σας τη μνήμη της γης, όπως θα είναι, όταν την παραλάβετε.

Διατηρήστε τη γη για όλα τα παιδιά, και αγαπήστε την, όπως μας αγαπάει ο Θεός. Όπως είμαστε μέρος της γης, είστε κι εσείς επίσης μέρος της γης.

Αυτή η γη είναι πολύτιμη για μας. Είναι επίσης πολύτιμη για εσάς. Ένα πράγμα γνωρίζουμε - υπάρχει μόνο ένας Θεός. Κανένας άνθρωπος είτε κόκκινος είτε άσπρος δεν μπορεί να είναι μόνος του. Είμαστε όλοι αδέλφια, ό, τι κι αν γίνει».

                   Μ. Καλόπουλος