logo

fb youtube rss

Σύνδεση

mhtis-athina mhtis athina bac

Η ΤΙΜΗ ΤΟΥ ΒΙΒΛΙΟΥ ΕΙΝΑΙ 20Ε

Μπορείτε να παραγγείλετε το βιβλίο αυτό με αντικαταβολή στο τηλ: 6976906640 ή στο E-mail: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

                     

                   "Η ιστορία της Νοημοσύνης
                                Μήτις - Αθηνά

                                     και
                            Οδυσσειακό πνεύμα"

Οι ερωτήσεις παγκoσμίου ενδιαφέροντος, στις οποίες φιλοδοξεί να απαντήσει το βιβλίο αυτό είναι: Γιατί ο κάποτε πανίσχυρος ελληνισμός, αιώνες τώρα βρίσκεται πεσμένος στο "καναβάτσο" (πάτωμα) της ιστορίας; Ποια μπορεί να είναι η αιτία που οι Έλληνες δεν κατάφεραν ν’ αποκτήσουν διαχρονικό, ενιαίο και ισχυρό διοικητικό κέντρο;
Για πρώτη φορά, στο βιβλίο αυτό θα δείτε: Ποιος είναι ο Οδυσσέας και γιατί αποτελεί το κορυφαίο υπόδειγμα διοικητικής αξιοσύνης. Ποια η σχέση του με την ιδεο-θεά της νοημοσύνης Αθηνά και γιατί αυτή η κορυφαία, θεολογική σύλληψη των Ελλήνων, αντί να αποτελέσει εθνικό κέντρο διοικητικής συσπείρωσης… απαξιώθηκε απ’ τους ίδιους τους δημιουργούς της!
Θα απολαύσετε δεκάδες αλληγορικούς μύθους, που για πρώτη φορά ερμηνεύουν το διοικητικό μεγαλείο της πλέον πάνοπλης θεάς πολέμου και ειρήνης. Θα ξεναγηθείτε στην γέννηση και στην ενηλικίωση της μεσογειακής νοημοσύνης, αλλά και στην παράδοξη απαξίωσή της, με αποτέλεσμα την διοικητική παρακμή των Ελλήνων και την απομάκρυνσή τους απ’ το οδυσσειακό πνεύμα της πανουργίας! Η αναλυτική πολυχιλιόχρονη φυσιολατρία των Ελλήνων, και η συνοπτική εξιστόρησή της, με 2.500 παραπομπές στην ελληνική γραμματεία, θα σας συναρπάσουν.
Τα 400 (τα περισσότερα καινοφανή) επίθετα και προσωνύμια της ιδεο-θεάς Αθηνάς, θα ανασυνθέσουν ανάγλυφα το εκπληκτικό προφίλ της. Θα δείτε ότι πρόκειται για τον πλέον δαιδαλώδη, πολύχρωμο, ανάγλυφο και πολυσήμαντο μυθολογικό πίνακα ιδεών, που έφτιαξε ποτέ ανθρώπινη διάνοια! Πρόκειται κυριολεκτικά για το ιχνογράφημα της απολεσθείσης ελληνικής πανουργίας!
Η κατανόηση του μύθου λοιπόν, είναι μια ιερή κληρονομιά. Μια μυστηριακή χρονο-πύλη, που επιτρέπει την συνάντησή μας με την αρχέγονη πολύπαθη και πολύτιμη ιστορία της νοημοσύνη μας! Γι’ αυτό, το άγγιγμα του μύθου μπορεί να μας ευεργετήσει, δίνοντάς μας νέες αφετηρίες σκέψης και ανάστημα γιγάντων στις ασήμαντες αναζητήσεις μας.
Μ. Καλόπουλος
Μπορείτε να αποκτήσετε το βιβλίο αυτό τηλεφωνώντας στο τηλ.: 6976 906640 ή στέλνοντας την πλήρη διεύθυνσή σας στο: E-mail: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

 

 

 Τι ακριβώς λάτρευαν οι πρόγονοί μας;

 

Γίνεται λοιπόν ολοένα σαφέστερο, πως η μακροχρόνια επαφή των μεσογειακών ανθρώπων, με τις διαφορετικές όψεις του φυσικού περιβάλλοντος, δεν δημιούργησε μόνο την ενδιαφέρουσα "μυθ-ιστορία" των τεσσάρων αυτών διακριτών θεολογικών εποχών, (Ωκεανού-Ουρανού-Κρόνου-Ζηνός), αλλά η θεολογία τους αυτή, κορυφώνεται με μια αυξανόμενη κατανόηση της φυσικής τάξης, που τελικά οδήγησε τους ανθρώπους αυτούς, σε νέους δρόμους "ορθής" (άρα και επιστημονικής) ιερής εκτίμησης, των κύκλων και των μυστικών της ζωής!
Έτσι λοιπόν εκ του ασφαλούς συμπεραίνουμε, πως απ’ την υπέρ-τατη θεά και πολυπρόσωπη Μητέρα Γη, στο μυαλό των μεσογειακών ανθρώπων, γεννιέται ο πλέον αξιότιμος θεός της ζωής, ο Ζήνας, που αντιπροσωπεύει… πάνσεπτη, πανίερη και ενθρονισμένη… την ίδια την έννοια της ζωής! Με τους ολοσέβαστους νόμους της σποράς, της γονιμοποιούς έλξης, της γέννησης, καθώς και όλους τους κύκλους της ζωής (κρυφούς και φανερούς) και φυσικά της αναπότρεπτης φθοράς και του θανάτου. Μάλιστα οι διάφορες εκδοχές του Ζηνός, δεν είναι άλλες απ’ τα ονομαστά παιδιά του, με γενέθλιο αποκορύφωμα (όπως θα δούμε) αυτό της Αθηνάς!

Παρ’ όλα αυτά, πολλοί είναι αυτοί που με πείσμα επιμένουν στον δήθεν γελοίο πολυθεϊσμό των Ελλήνων, χωρίς να αντιλαμβάνονται ότι πρόκειται για πολυωνυμία του θείου και όχι για αυθαίρετο, ασυνάρτητο πολυθεϊσμό! Το παρακάτω όμως απόσπασμα, δεν αφήνει καθόλου περιθώρια αμφιβολίας: «Και γαρ μίαν μορφήν έχουσιν οι θεοί, πολλοίς δε ονόμασι καταμερίζονται (μία μορφή λοιπόν έχουν οι θεοί, σε πολλά δε ονόματα μοιράζονται) αλλά και Γη, η των πολλών ονομάτων μορφή μία: Λέγεται γαρ ου μόνον Θέμις και Γαία αλλά και Ζείδωρος και Βότειρα (τρέφουσα, βόσκουσα) και Βωτιάνειρα. Άλλως, το θείον φύσει μεν εστιν εν, ονόμασι δε πολυμερώς». Scholia In Aeschylum (009) Pr.209.4-13. Δηλαδή: «Όπως και η πολυώνυμη Γη, μια έχει μορφή: αλλά αποκαλείται όχι μόνο Θέμιδα και Γαία, αλλά και Ζωοδότρα, Τροφός και Ανδροτρόφα. Για να το πούμε και αλλιώς, το θείον κατά φύση είναι ένα, ονομάζεται δε πολυμερώς». Scholia In Aeschylum (009) Pr.209.4-13. «Γαία, πολλών ονομάτων μορφή μία». Aeschylus Trag. Prometheus vinctus 210.
Μετά απ’ αυτό, χρειάζεται κανείς πολύ μεγάλες δόσεις κακεντρέχειας, για να μετονομάσει τους Έλληνες, από ευφυείς, αγνούς φυσιολάτρες, σε προχειρόδοξους ειδωλολάτρες!

 

Μια ενδιαφέρουσα κριτική στο βιβλίο:
Μήτις – Αθηνά και οδυσσειακό πνεύμα!
Ioannis Kantartzis Προς τον κο Μιχάλη Καλόπουλο
Ήρθε η ώρα λοιπόν να γράψω μια κριτική για το τελευταίο βιβλίο σας, μετά από ατελείωτες ώρες μελέτης και όχι μόνο χλιαρής ανάγνωσης, (αναλογιστείτε ότι το βιβλίο το άνοιξα Ιούλιο και τελείωσα μαζί του πριν το τέλος του έτους, με αποτέλεσμα να έχει πλέον τον τίτλο του πιο κακοποιημένου βιβλίου της βιβλιοθήκης μου).
Δεν μπορούσα καν να φανταστώ καλύτερο ταξίδι στην διανόηση και το Οδυσσειακό πνεύμα. Ο πρωτόγνωρος αλλά και πρωτότυπος τρόπος σκέψης του συγγραφέα, σε συνδυασμό με τις πάρα πολλές παραπομπές σου δίνουν την ευκαιρία να ανοίξεις νέα μονοπάτια σκέψης και αντίληψης, αλλά και να ανατρέξεις στα κείμενα για να διασταυρώσεις ή και να αμφισβητήσεις κάτι από τα γραφόμενα.
Τα προσωνυμία της Αθήνας αν και μεγάλο κομμάτι του βιβλίου, ήταν ένας ετυμολογικός θησαυρός! Μας δόθηκε πολύ παραστατικά το πότε πρέπει να διαχωρίζονται φιλοσοφία από διοίκηση, και το πως εμπλουτίζεται η διοίκηση από εξυπνάδα, σοφία, αντιπαλογνωσία αλλά και πονηριά, δόλο, ψέμα όταν συνδυασμένα μπορούν να δώσουν το επιθυμητό αποτέλεσμα.
Ας μας γίνει λοιπόν το συγκεκριμένο αριστούργημα, οδηγός για την σκέψη, το πνεύμα και την διανόησή μας και είθε να βιώσουμε έναν οδυσσειακό επανελληνισμό, όπως λέει και ο συγγραφεύς.
Συγχαρητήρια για το έργο σας!
Όσοι δεν το έχετε διαβάσει ακόμα σπεύσατε και δεν θα απογοητευτείτε.
Ioannis Kantartzis 26-1-15
.......................................
Αγαπητέ φίλε Ιωάννη Κανταρτζή σ' ευχαριστώ πολύ για την ενδιαφέρουσα και κολακευτική αυτή κριτική. Πράγματι το οδυσσειακό πνεύμα είναι ένα καινούργιο παράθυρο αναθεωρητικών στοχασμών και ανεξάντλητων δημιουργικών προτάσεων, πάνω στο μεγάλο ζητούμενο της ελληνικής, διοικητικής κυρίως αξιοσύνης.
Πρέπει επιτέλους να καταλάβουμε, πως είναι άλλο πράγμα η παραγωγή του πολιτισμού, μα εντελώς διαφορετικό ζητούμενο η ικανή αξιοποίηση και διαχείρισή του! Η δημιουργικές δυνάμεις πολιτισμού, είναι τραγικά ανεπαρκείς, αν όχι και επικίνδυνες, αν δεν συνοδεύονται από πανάξια δρακόντεια διαχειριστικά προσόντα. Το αθηνάδιο ή οδυσσειακό διοικητικό πνεύμα, δηλαδή η διοικητική πανουργία, (στην οποία είναι αφιερωμένο ολόκληρο το βιβλίο μου), είναι μια τραγική, διαχρονική ελληνική έλλειψη, που πρέπει σοβαρά να κατανοήσουμε και φυσικά να ανασυγκροτήσουμε και επιτέλους να αντιτάξουμε, στις αλλεπάλληλες στρατηγικές επιτυχίες των όποιων αντιπάλων μας.
Μ. Καλόπουλος

MHTIS KRITIKH