logo

fb youtube rss

Σύνδεση

Οικολογία

Thumbnail image

H φωτογραφία δείχνει πως ήταν η Γη την εποχή των παγετώνων. Τα άσπρα σημεία είναι ΜΟΝΙΜΑ καλυμένα με πάγο. Που σημαίνει ότι σε χειμερινές περιόδους το άσπρο κάλυμα θα ήταν πολύ μεγαλύτερο. credit NASA

Σύμφωνα από στοιχεία στους παγωμένους πυρήνες στην Ανταρκτική, τα τελευταία 400.000 χρόνια φαίνεται
ότι έχουν επέλθει παγετώδης περίοδοι που είχαν ζωή 100.000 χρόνων. Αυτές οι περιόδοι είχαν ενδιάμεσες θερμές παύσεις [μεσοπαγετώδεις] (σύντομες θερμές περίοδοι που κρατούσαν περίπου 11.500 χρόνια) . Το γράφημα 1 παρακάτω δείχνει πως οι θερμοκρασίες άλλαζαν στην Ανταρκτική σε αυτή την περίοδο των 400.000 χρόνων . Επειδή η τορινή μας θερμή περίοδος έχει ήδη διαρκέσει 12.000 χρόνια οδηγεί σε μία υπόνοια ότι η επόμενη εποχή παγετώνων είναι πιο κοντά από όσο ποτέ. Είναι αυτή η υπόθεση δυνατό να πραγματοποιηθεί?

Temperature_Interglacials

ΓΡΑΦΗΜΑ 1 : Αλλαγή θερμοκρασιών στο Βοστόκ (Ανταρκτική) . Οι θερμές μεσοπαγετώδεις περίοδοι είναι με πράσινο κουτάκι στο πάνω μέρος. Η παρούσα μεσοπαγετώδης περίοδος η HOLOCENE είναι στο τέλος του γραφήματος δεξιά. 


Για να απαντήσουμε σε αυτή την ερώτηση, είναι απαραίτητο να καταλάβουμε τι προκάλεσε τις αλλαγές σε αυτές στις παγετώδεις / θερμές περιόδους . Ο κύκλος αυτής της αλλαγής φαίνεται να είναι αποτέλεσμα των αλλαγών της τροχιάς της Γης και της γωνίας αυτή της τροχιάς που προκαλούν με την επιροή αυτή αλλαγή στο ποσό της ηλιοφάνειας που δέχεται το βόρειο ημισφαίριο. Όταν μειώνεται αυτό το ποσό , μειώνεται και το ποσό τήξης του καλοκαιριού στις τεράστιες εκτάσεις πάγου με αποτέλεσμα να μεγαλώνει η επιφάνεια της κάλυψης του πάγου. Ταυτόχρονα με αυτή την άυξηση της κάλυψης του πάγου αυξάνεται και το ποσοστό της ανακλώμενης ηλιακής ακτινοβολίας που επιστρέφει στο διάστημα με αποτέλεσμα την σταδιακή ψύξη του πλανήτη.

Τελικώς κανονικά μία νέα παγετώδης περιόδος επέρχεται και διαρκεί περίπου 100.000 χρόνια.

Πως είναι όμως οι σημερινές συνθήκες? Οι αλλαγές σε τροχιά και ταλάντευση της Γης που γίνονται πλέον
προδιαθέτουν πως η Γη θα έπρεπε ήδη να ψύχεται. Όμως παρόλα αυτά υπάρχουν 2 αιτίες που αυτό δεν συμβαίνει ακόμα:

1. Αυτοί οι 2 παράγοντες , τροχιά και η γωνία αυτής δεν συμπεριφέρονται στο ίδιο χρονικό φάσμα που θα έπρεπε και είναι εκτός κατά 10.000 χρόνια. Αυτό σημαίνει ότι το συνδυασμένο αποτέλεσμά τους πιθανώς να είναι πολύ αδύναμο για να πυροδοτήσουν μία νέα εποχή παγετώνων. Πρέπει να πάμε πίσω 430.000 χρόνια για να βρούμε ένα μεσοπαγετώδες διάστημα με παρόμοιες συνθήκες, και αυτή η μεσοπαγετώδης περίοδος τότε είχει διαρκέσει περίπου 30.000 χρόνια.
2. Το φαινόμενο της θέρμανσης από το CO2 και άλλα αέρια του θερμοκηπίου είναι μεγαλύτερης κλίμακας από της κλίμακας της ψύξης που κανονικά συμβαίνουν στη φύση. Χωρίς την ανθρώπινη παρέμβαση , με την τροχιά και ταλάντευση της Γης , με την μικρή παύση της ηλιακής ακτινοβολίας από το 1950 και την ηφαιστειακή δραστηριότητα , θα μπορούσε να οδηγηθεί η Γη προς την παγκόσμια ψύξη. Μέχρι τώρα όμως οι θερμοκρασίες είναι σίγουρα σε άνοδο.


Μπορεί τελικώς να εννοηθεί πως με την συνεχιζόμενη αύξηση της συγκέντρωσης του CO2 ότι μία επιστροφή σε νέα εποχή παγετώνων δεν μπορεί να συμβεί πλέον. Αντί αυτού οι θερμοκρασίες συνεχίζουν να ανεβαίνουν, και αυτή η αύξηση μπορεί να έχει αντίκτυπο σε λίγα ή καθόλου οφέλη.

ΒΛΕΠΕ ΕΠΙΣΗΣ: Πώς η Γη μπαινοβγαίνει στην… κατάψυξη https://www.tovima.gr/2017/02/24/science/pws-i-gi-mpainobgainei-stin-katapsyksi/

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ ΤΗΣ ΓΗΣ ΣΗΜΕΡΑ      ΠΑΤΗΣΤΕ ΠΑΝΩ ΓΙΑ ΖΟΟΜ

Thumbnail image

credit NASA

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ ΤΗΣ ΓΗΣ ΣΤΗΝ ΚΟΡΥΦΩΣΗ ΤΟΥ ΦΕΤΙΝΟΥ ΧΕΙΜΩΝΑ 6 Φεβρουαρίου 2011      ΚΑΝΤΕ ΖΟΟΜ ΠΑΤΩΝΤΑΣ ΠΑΝΩ ΤΗΣ

Thumbnail image

credit NASA

500 επιστήμονες «ξεβρακώνουν» τον Τζ.Σόρος: «Δεν υπάρχει κλιματική αλλαγή» – Είναι ο «νονός» της απάτης!

 
 

Επιστολή προς τον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες με θέμα την υποτιθέμενη κλιματική αλλαγή απέστειλαν και υπέγραψαν 500 διακεκριμένοι επιστήμονες από όλο τον κόσμο και με αυτόν τον τρόπο «ξεβρακώνουν» τον Τζ.Σόρος.

Στην επιστολή των επιστημόνων αναγράφεται και τονίζεται πως «δεν υπάρχει έκτακτη ανάγκη για το κλίμα»,όπως αναφέρει το cosmostatus.blogspot.com

Ένα παγκόσμιο δίκτυο περισσοτέρων από 500 επιστημόνων με γνώσεις και επαγγελματική εμπειρία στο κλίμα και άλλους σχετικούς τομείς, απέστειλαν στον ΓΓ του ΟΗΕ την Ευρωπαϊκή Κλιματική Διακήρυξη. Οι επιστήμονες αυτοί είναι οι Εθνικοί Πρεσβευτές των χωρών τους.

Στην επιστολή τονίζεται ότι τα γενικά μοντέλα που κυκλοφορούν για το κλίμα πάνω στα οποία βασίζεται η παγκόσμια πολιτική για το κλίμα δεν είναι τα κατάλληλα για τον σκοπό αυτό.

Ως εκ τούτου, είναι σκληρό και παράλογο να υποστηριχθεί η σπατάλη τρισεκατομμυρίων με βάση τα αποτελέσματα από τέτοια ανώριμα μοντέλα.

Οι σημερινές πολιτικές για το κλίμα άσκοπα, υπονομεύουν σοβαρά το οικονομικό σύστημα, θέτοντας ζωές σε κίνδυνο στις χώρες που δεν έχουν πρόσβαση σε προσιτή (σχετικά φθηνή), συνεχή ηλεκτρική ενέργεια.

Οι επιστήμονες παροτρύνουν τον ΓΓ του ΟΗΕ να ακολουθήσει μια κλιματική πολιτική βασισμένη στην υγιή επιστήμη, ρεαλιστική οικονομική πολιτική και πραγματικό ενδιαφέρον για όσους βλάπτονται από τις δαπανηρές και περιττές προσπάθειες που ανακοινώθηκαν.

Επίσης ζητάνε να τοποθετηθεί η Ευρωπαϊκή Κλιματική Διακήρυξη στην ημερήσια διάταξη της επικείμενης συνόδου του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη.

Οι επιστήμονες καλούν τον ΓΓ του ΟΗΕ να οργανώσει μαζί τους ένα εποικοδομητικό συνέδριο για το κλίμα, υψηλού επιπέδου, με επιστήμονες από όλες τις πλευρές, στις αρχές του 2020.

Ο σκοπός του συνεδρίου θα είναι η υλοποίηση της υγιούς και αρχαίας αρχής της υγιούς επιστήμης, που επιβάλλει να ακουστούν πλήρως και με ακρίβεια όλες οι απόψεις.

Σύμφωνα με τους 500 διακεκριμένους επιστήμονες που απέστειλαν την επιστολή στον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ, η επιστήμη του κλίματος δεν θα πρέπει να αποτελεί πολιτικό θέμα. Τα κλιματικά θέματα και οι κλιματικές πολιτικές θα πρέπει να είναι επιστημονικές.

Οι επιστήμονες θα πρέπει να εκθέτουν ανοιχτά τις αβεβαιότητες και τις υπερβολές στις προβλέψεις τους για την παγκόσμια υπερθέρμανση. Οι πολιτικοί θα πρέπει να υπολογίζουν χωρίς πάθος τα πραγματικά οφέλη και τα πραγματικά κόστη των πολιτικών που θα ακολουθήσουν.

Τα γεωλογικά αρχεία αποκαλύπτουν πως το κλίμα της Γης μεταβάλλεται καθ’ όλη τη διάρκεια της ύπαρξής της. Υπήρξαν θερμές και ψυχρές περίοδοι, εξαιτίας φυσικών φαινομένων. Η μικρή εποχή των παγετώνων, έληξε μόλις το 1850. Επομένως, είναι λογικό να εισέρχεται ο πλανήτης σε περίοδο αύξησης της θερμοκρασίας του.

Δεν είναι μόνο οι ανθρωπογενείς παράγοντες που μεταβάλλουν το κλίμα, αλλά υπάρχουν και φυσικά αίτια.

Η θέρμανση του πλανήτη δεν συμβαίνει με την ταχύτητα που είχε προβλεφθεί. Ο πλανήτης έχει ζεσταθεί με λιγότερο από τον μισό ρυθμό, από ότι είχε προβλεφθεί. Ο ανθρωπογενής ρυθμός που προκαλεί θέρμανση στον πλανήτη είναι λιγότερος από τον μισό. Αυτό μας διδάσκει πως ουσιαστικά δεν αντιλαμβανόμαστε την κλιματική αλλαγή.

Η κλιματική πολιτική βασίζεται σε ανεπαρκή μοντέλα υποστηρίζουν οι επιστήμονες. Τα μοντέλα του κλίματος έχουν πολλές αδυναμίες και δεν πρέπει να αποτελούν εργαλεία πολιτικής. Τα μοντέλα υπερβάλλουν για το φαινόμενο του θερμοκηπίου και τις εκπομπές CO2. Επιπρόσθετα, τα μοντέλα αγνοούν το γεγονός πως ο εμπλουτισμός της ατμόσφαιρας με CO2 είναι ευεργετικός.

Οι 500 επιστήμονες τονίζουν πως το CO2 αποτελεί τροφή για τα φυτά, που αποτελούν τη βάση της ζωής στη Γη. Το Co2 τονίζεται πως δεν αποτελεί ρύπο.

Είναι απαραίτητο για τη Γη. Η φωτοσύνθεση αποτελεί ευλογία. Η αύξηση των επιπέδων του CO2 είναι ευεργετική για τη φύση και βοηθά τη Γη να γίνεται πιο πράσινη.

Το περισσότερο CO2 στον αέρα προωθεί την ανάπτυξη της παγκόσμιας φυτικής βιομάζας. Είναι επίσης καλό για τη γεωργία, αυξάνοντας τις αποδόσεις της καλλιέργειας παγκοσμίως.

Η παγκόσμια θέρμανση δεν έχει αυξήσει τις φυσικές καταστροφές, τονίζεται από τους 500 ειδικούς επιστήμονες. Δεν υπάρχει στατιστικό στοιχείο που να υποδεικνύει πως η θέρμανση του πλανήτη έχει εντείνει τους τυφώνες, τις πλημμύρες, τις ξηρασίες και παρόμοιες φυσικές καταστροφές, ή να τις έχει κάνει πιο συχνές.

Τα μέτρα μετριασμού του CO2 είναι εξίσου επιζήμια και δαπανηρά, υποστηρίζουν οι επιστήμονες. Για παράδειγμα, οι ανεμογεννήτριες σκοτώνουν τα πουλιά και τις νυχτερίδες, και οι φυτείες φοινικέλαιου καταστρέφουν τη βιοποικιλότητα των τροπικών δασών.

Η πολιτική πρέπει να σέβεται τις επιστημονικές και οικονομικές αλήθειες λένε οι επιστήμονες. Δεν υπάρχει έκτακτη ανάγκη για το κλίμα. Για τον λόγο αυτό, δεν υπάρχει λόγος για πανικό και συναγερμό.

Οι 500 επιστήμονες τονίζουν πως είναι κάθετα αντίθετοι στην επιζήμια και μη ρεαλιστική πολιτική των μηδενικών εκπομπών CO2 που προτάθηκε για το 2050. Εάν έρθουν στο προσκήνιο καλύτερες προσεγγίσεις, υπάρχει άπλετος χρόνος για να υιοθετηθούν. Ο σκοπός της διεθνούς πολιτικής θα πρέπει να είναι η παροχή αξιόπιστης και φθηνής ενέργειας συνεχώς και για ολόκληρο τον πλανήτη.

Αλήθεια, γιατί ο ΟΗΕ και όλοι όσοι πιστεύουν στην ανθρωπογενή κλιματική αλλαγή που θα καταστρέψει τον πλανήτη, αρνούνται την τέλεση ενός επιστημονικού συνεδρίου όπου θα ακουστούν όλες οι επιστημονικές απόψεις και όλα τα επιστημονικά δεδομένα;

Γιατί όποιος δεν αποδέχεται την ανθρωπογενή κλιματική αλλαγή βαφτίζεται «αρνητής» και ρίχνεται στην πυρρά της ιερής εξέτασης σαν να βρισκόμαστε στον μεσαίωνα και όχι στον εικοστό πρώτο αιώνα;

Μήπως όσοι πασχίζουν να πείσουν την ανθρωπότητα για την ανθρωπογενή κλιματική αλλαγή και την «αναγκαιότητα» των μηδενικών εκπομπών CO2 έχουν υιοθετήσει φασιστική συμπεριφορά έναντι όλων των υπολοίπων που δεν πιστεύουν πως ευθύνεται ο άνθρωπος;

Είναι καιρός οι φασίστες της ΝΤΠ να αποδεχτούν τη Δημοκρατία και να προσέλθουν σε διάλογο με όσους έχουν αντίθετη άποψη από τη δική τους, για όλα τα σοβαρά προβλήματα που απασχολούν την ανθρωπότητα.

Ο καθηγητής στο γεωπονικό Πανεπιστήμιο της Αθήνας Σταύρος Αλεξανδρής μιλώντας στον 98.4 καυτηρίασε το γεγονός της απόλυτης σιωπής από τα ΜΜΕ γύρω από το περιεχόμενο της επιστολής 500 κορυφαίων επιστημόνων προς το ΓΓ του ΟΗΕ με την οποία εμφανίζουν μία εντελώς διαφορετική εικόνα από αυτή της κρατούσας Διεθνώς για Κλιματική κρίση.

https://www.youtube.com/embed/Hpj05kAQiUw" }], "youtube": { "modestbranding": 1, "showinfo": 1 } }" aria-label="video player">
 

Ο ΡΟΛΟΣ ΤΟΥ ΣΟΡΟΣ

Με ένα άρθρο καταπέλτη, η Αμερικανική εφημερίδα Washington Times αποκαλύπτει τον ρόλο του George Soros στην λεγόμενη κλιματική αλλαγή.

Στο άρθρο της εφημερίδας Washington Times αναφέρεται ότι η σκοτεινή οργάνωσή του με τίτλο Open Society βρίσκεται πίσω από τη χρηματοδότηση ψεμάτων και ύποπτων ενεργειών εντός και εκτός ΗΠΑ.

Μεταξύ αυτών η χρηματοδότηση με 33 εκατομμύρια δολάρια της Black Lives Matter, που αντί να βοηθά τους μαύρους των ΗΠΑ, ουσιαστικά δημιουργεί ρατσιστικές εντάσεις.

Στο άρθρο τονίζεται η χρηματοδότηση από τον George Soros της εκστρατείας εκφοβισμού μέσω της απάτης της παγκόσμιας υπερθέρμανσης.

Όπου υπάρχει καταστροφολογία υπάρχει και ο George Soros, αναφέρεται στο άρθρο.

Ο ιστότοπος DC Leaks που δημοσιεύει e-mail των ηγετών του κόσμου που κανείς τους δεν θα ήθελε να δημοσιοποιηθούν, δημοσίευσε αποδείξεις πως ο πρώην αντιπρόεδρος των ΗΠΑ Al Gore έλαβε μέσα σε 3 χρόνια 30 εκατομμύρια δολάρια από το ίδρυμα Open Society του George Soros, για να προωθηθεί η προστασία του περιβάλλοντος μέσω «μαθημάτων» προς το Αμερικανικό κοινό, ώστε να μπει στον δρόμο της μείωσης των εκπομπών του διοξειδίου του άνθρακα.

Στο άρθρο της Washington Times αναφέρεται πως μπορεί ο Al Gore να μην εξελέγη πρόεδρος των ΗΠΑ το 2000, κατάφερε όμως να γίνει «μετεωρολόγος» που προέβλεψε μόνο ένα πράγμα: την κλιματική καταστροφή.

Στο βιβλίο και την ταινία που κυκλοφόρησε το 2006 με τίτλο «μια άβολη αλήθεια» ο Αλ Γκορ προειδοποιούσε για τα επικίνδυνα δεινά που έρχονταν για τον ανθρώπινο πολιτισμό από την ανθρωπογενή παγκόσμια υπερθέρμανση. Ο τυφώνας Κατρίνα χρησιμοποιήθηκε ως παράδειγμα για το τι θα αντιμετωπίζει η ανθρωπότητα, όταν θυμώνει την φύση.

Παρά την αύξηση των εκπομπών του διοξειδίου του άνθρακα, από τον τυφώνα Κατρίνα και για 130 μήνες, καμία σημαντική καιρική καταστροφή δεν έπληξε τις ΗΠΑ.

Ο Αλ Γκορ έγραφε στο βιβλίο του πως αναμενόταν το λιώσιμο των πάγων και η αποκοπή ενός τεράστιου παγόβουνου στην Ανταρκτική, που θα έχουν ως αποτέλεσμα την αύξηση της στάθμης της θάλασσας κατά 6 μέτρα, κάτι που θα βύθιζε πολλές παραλιακές πόλεις και νησιά. Μέχρι σήμερα, τίποτα από αυτά δεν έχει συμβεί…

Μάλιστα, στην Ανταρκτική σταμάτησε να καταγράφεται αύξηση της θερμοκρασίας, ενώ από το 1998 η θερμοκρασία της μειώνεται.

Οι επιστήμονες μελέτησαν το κλίμα της γης και διαπίστωσαν πως 115.000 χρόνια πριν, η παγκόσμια θερμοκρασία ήταν υψηλότερη από ότι είναι σήμερα, ενώ η στάθμη της θάλασσας ήταν 6 με 9 μέτρα υψηλότερα από ότι σήμερα.

Φυσικά δεν υπήρχε χρήση πετρελαίου και εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα 115.000 χρόνια πριν…

Στο άρθρο της Washington Times αναφέρεται πως οι τρομακτικές προβλέψεις για το παγκόσμιο κλίμα που έκανε ο Αλ Γκορ, έχουν πέσει στο κενό.

Σε δημοσκόπηση του YouGov αναφέρεται πως μόνο το 9,2% των Αμερικανών θεωρεί την παγκόσμια υπερθέρμανση ως κάτι για το οποίο ενδιαφέρεται. Τα εκατομμύρια του George Soros μέσω του Al Gore δεν κατάφεραν να πείσουν τους Αμερικανούς για την «κλιματική αλλαγή».

Για την αλλαγή του κλίματος ευθύνονται πολύ περισσότερα πράγματα από την απλουστευμένη άποψη περί άπληστων ανθρώπων που κερδοσκοπούν.

 

Η Αιθιοπία φύτεψε 350 εκατομμύρια δέντρα σε μία μόνο μέρα, σπάζοντας κάθε ρεκόρ
 

Η Αιθιοπία φύτεψε πάνω από 353 εκατομμύρια ενδημικά φυτά σε 12 ώρες ως μέρος μιας εθνικής καμπάνιας αναδάσωσης με όνομα «Green Legacy» (Πράσινη Κληρονομιά). Πρόκειται για παγκόσμιο ρεκόρ, αφού κανένα έθνος μέχρι σήμερα δεν έχει καταφέρει να φυτέψει τόσα δέντρα σε μια μέρα, σπάζοντας ακόμα και το προηγούμενο ρεκόρ της Ινδίας που είχε φυτέψει 66 εκατομμύρια δέντρα το 2017.

Ο απώτερος στόχος είναι να ενθαρρύνουν τους κατοίκους της Αιθιοπίας να φυτέψουν 4 δισεκατομμύρια δέντρα μέσα στο 2019, στην εποχή των βροχών, ανάμεσα στον Μάιο και τον Οκτώβρη. Η χώρα έχει μέχρι σήμερα φυτέψει 2.7 δισεκατομμύρια δέντρα αυτό το έτος, και οι πρόσφατες προσπάθειες βοηθούν κατά πολύ σε αυτή τον στόχο.

Η Αιθιοπία – η δεύτερη πολυπληθέστερη χώρα της Αφρικής – υποφέρει από ραγδαία αποψίλωση από τα μέσα του 20ου αιώνα, λόγω κυρίως της αύξησης του πληθυσμού. Σύμφωνα με τον οργανισμό δασικής διαχείρισης Farm Africa, οι δασικές περιοχές της Αιθιοπίας έχουν μειωθεί από το 30% που ήταν στο τέλος του 19ου αιώνα σε λιγότερο από 4% σήμερα. Το πρόβλημα δεν είναι μόνο περιβαλλοντικό, αλλά επίσης οικονομικό, αν σκεφτεί κανείς ότι ο τομέας της γεωργίας απασχολεί το 85% των κατοίκων της Δυτικής Αφρικής.

Αυτός είναι ίσως και ο λόγος που η κυβέρνηση της Αιθιοπίας αποφάσισε να απευθυνθεί άμεσα στους 110 εκατομμύρια κατοίκους της, ζητώντας από τον καθένα να φυτέψει 40 φιντάνια και έκλεισε τα κυβερνητικά γραφεία για να μπορέσουν οι εργαζόμενοι να κάνουν το ίδιο. Το 2017, η Αιθιοπία αποφάσισε να συμμετέχει με πάνω από 20 ακόμα Αφρικανικά έθνη σε μια προσπάθεια αναδάσωσης, υπογράφοντας την AFR100 (Πρωτοβουλία Αποκατάστασης των Δασών της Αφρικής).

Πώς η αναδάσωση μπορεί να αντιμετωπίσει την κλιματική αλλαγή;

Καθώς τα φυτά αφαιρούν το διοξείδιο του άνθρακα από την ατμόσφαιρα μέσω της φωτοσύνθεσης, η αναδάσωσης είναι ένας φυσικός και αποτελεσματικός τρόπος να επιβραδύνουμε την κλιματική αλλαγή. Φυσικά, για να γίνει μια τέτοια σημαντική συνεισφορά, θα πρέπει να φυτευτούν τόνοι δέντρων.

 

 RADIENERGIA STIN ELLADA

ΟΙ ΤΡΟΜΑΚΤΙΚΕΣ ΑΠΟΚΑΛΥΨΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗ ΔΡΑΣΗ ΤΗΣ ΜΑΦΙΑΣ ΠΟΥ «ΔΙΑΧΕΙΡΙΖΕΤΑΙ» ΤΑ ΤΟΞΙΚΑ ΣΚΟΥΠΙΔΙΑ ΤΩΝ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΩΝ

Απορρίπτονται σε θάλασσες, δάση, ακόμα και χωματερές και απειλούν την υγεία μας

Τις προηγούμενες ημέρες, η χώρα συγκλονίστηκε από την αποκάλυψη ότι, σε φορτίο απορριμμάτων στην Κερατέα, βρέθηκε ραδιενεργό υλικό. Άσχετα με την κατάληξη αυτής της υπόθεσης, η αλήθεια είναι ότι η υστερία για το θέμα «ραδιενέργεια- τοξικά απόβλητα», όσο δικαιολογημένη, άλλο τόσο τραγελαφική είναι. Γιατί, η πικρή αλήθεια είναι πως έχουμε μάθει να ζούμε με αυτά τα απόβλητα (και) στην Ελλάδα, χωρίς να το ξέρουμε…

Ραδιενέργεια στην Ελλάδα; Τοξικά απόβλητα στη χώρα μας; Κι όμως! Όπως έχει αποδειχθεί και με τον πλέον επίσημο τρόπο, οι Έλληνες ζούμε, χρόνια τώρα, φλερτάροντας με τον καρκίνο, λόγω της ανεξέλεγκτης δράσης της μαφίας των αποβλήτων. Και, επειδή οι αριθμοί λένε πάντα την αλήθεια, ιδού: Με βάση τον όγκο της παραγωγής των προϊόντων της κάθε βιομηχανίας, υπολογίζεται ότι κάθε χρόνο δημιουργούνται περίπου 300-350.000 τόνοι επικίνδυνων αποβλήτων στην Ελλάδα.   Κανονικά θα έπρεπε να φαίνονται τιμολόγια, παραστατικά, δελτία αποστολής. Ποιος τα πηγαίνει, πού τα πηγαίνει και ποιος τα εκμεταλλεύεται. Κι όμως, «φαίνονται», στα χαρτιά, περίπου 50.000 τόνοι. Πού πάνε οι υπόλοιποι; Στο έδαφος, τις θάλασσες, τον υδροφόρο ορίζοντα και, τελικά, στα στομάχια μας. Αν θεωρήσουμε ως δεδομένο το συμπέρασμα ότι εδώ και μία 20ετία –όπως πιστεύουν οι Αρχές- αυτοί οι τουλάχιστον 300.000 τόνοι καταλήγουν σε θάλασσες και δάση, 6 εκατομμύρια τόνοι αποβλήτων απειλούν τη ζωή μας…

 

Ραδιενεργά;

Πριν από μερικά χρόνια, στη Valsesia της επαρχίας Vercelli, σε 27 γουρούνια βρέθηκαν συγκεντρώσεις του ραδιενεργού Καϊσιου 137 πολλές φορές μεγαλύτερες από το ανώτατο επιτρεπτό όριο. Η μέγιστη τιμή που καταγράφηκε ήταν 5.621 Bq/Kg, την ώρα που το όριο είναι 600 Bq/Kg, κατά πολύ μεγαλύτερο από πυρηνική έκρηξη!

Οι έρευνες των ιταλικών αρχών κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι το τρομακτικό εύρημα των ραδιενεργών γουρουνιών, οφείλεται στην έκθεσή τους σε ραδιενεργά- τοξικά απόβλητα, όπως ουράνιο (!). Πρόκειται για απόβλητα, λένε οι ιταλικές αρχές, τα οποία η ιταλική μαφία διασκόρπισε σε διάφορα μέρη, είτε θάβοντάς τα, είτε καταποντίζοντάς τα. Και εδώ, έρχεται να προστεθεί και η Ελλάδα…

Σύμφωνα με τις έρευνες των Ιταλών εισαγγελέων που είναι σε εξέλιξη εδώ και παραπάνω από μια 20ετία, τα στοιχεία της ιταλικής περιβαλλοντικής οργάνωσης “Lega Ambiente” και τις καταθέσεις συλληφθέντων μαφιόζων, η μαφία έχει ποντίσει εκατοντάδες τόνους χημικών και ραδιενεργών αποβλήτων στη Μεσόγειο. Τα απόβλητα, προέρχονταν από τη λειτουργία πυρηνικών αντιδραστήρων, από χημικά εργοστάσια και φαρμακοβιομηχανίες. Στη συντριπτική της πλειοψηφία, η «διάθεση» των αποβλήτων έγινε στο Ιόνιο Πέλαγος, σε μικρό βάθος, κοντά στις ελληνικές ακτές. Υπάρχουν και περιπτώσεις όπως το «Νίκος 1» που «εξαφανίστηκε» ανάμεσα στη Λιβύη και την Ελλάδα και θεωρείται ότι βυθίστηκε με ραδιενεργά απόβλητα στο Κρητικό Πέλαγος.

Άλλες πληροφορίες που έχουν συγκεντρώσει οι Ιταλοί εισαγγελείς είναι ότι μέρος των αποβλήτων μεταφέρθηκε σε περιοχές της Ελλάδας και της Αλβανίας, κυρίως στην Ήπειρο, σε δάση, ποτάμια κ.α. και θάφτηκε. Με τα βαρέλια γεμάτα με απόβλητα, ή με το περιεχόμενό τους χυμένο…

 

Τα «φαντάσματα»

Οι ιταλικές αρχές ερευνούν την εξαφάνιση 40 ως 100 καραβιών, παλιών φορτηγών πλοίων και κρουαζιεροπλοίων, κυρίως στην ευρύτερη περιοχή του Ιονίου. Σύμφωνα με φυλακισμένα στελέχη της μαφίας που «έσπασαν» για να μειώσουν τις ποινές τους, στο Ιόνιο Πέλαγος, από τους Παξούς μέχρι και τις ακτές της  Μεσσηνίας υπάρχουν τουλάχιστον επτά ναυάγια πλοίων με τοξικά και ραδιενεργά απόβλητα. Ανάμεσά τους, το μεγαλύτερο μυστήριο της ιταλικής ναυτικής ιστορίας, το «φάντασμα» του 110 μέτρων “Cunsky”, που μετέφερε τουλάχιστον 120 βαρέλια με τοξικά απόβλητα, βάρους περίπου 20 τόνων, στο τελευταίο του ταξίδι και, σύμφωνα με τους μαφιόζους, είναι βυθισμένο σε βάθος 500 μέτρων. Αλλά και καράβια με ελληνικά ονόματα που έδωσαν οι μαφιόζοι, όπως το «Βόρειαι Σποράδαι», «Νίκος 1»,  «Υβόννη Α» και πολλά ακόμα.

Οι μαφιόζοι είπαν ότι έναντι αμοιβής περίπου 1-15 εκατ. ευρώ ανά πλοίο (ανάλογα το «εμπόρευμα», παρελάμβαναν τοξικά και ραδιενεργά απόβλητα από φαρμακοβιομηχανίες –ακόμα και πυρηνικά εργοστάσια!- της Βόρειας Ευρώπης (συχνά «δρομολόγια» έκαναν από Ολλανδία) και τα φόρτωναν σε δικά τους καράβια. Τα οποία απέπλεαν νύχτα από λιμάνια της Ιταλίας φορτωμένα με τον θάνατο και βυθίζονταν, με τη χρήση εκρηκτικών, σε διάφορες περιοχές, στην Ελλάδα και την Ιταλία.

Η επιχείρηση αυτή ήταν πολύ επικερδής για όλους (εκτός από εμάς, που τα τρώμε) όσους εμπλέκονταν. Η μαφία, εκτός τις αμοιβές των βιομηχανιών, έπαιρνε και τις αποζημιώσεις των ασφαλιστικών για τα ναυάγια, στις περιπτώσεις που επρόκειτο για δηλωμένα πλοία (γιατί πολλά πλοία ήταν ανύπαρκτα στα χαρτιά). Ενώ οι βιομηχανίες, γλίτωναν εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ από την διαχείριση των αποβλήτων τους που «ξεφορτώνονταν».

Τα χρόνια πέρασαν, τα ναυάγια και τα θαμμένα σε δάση φορτία του θανάτου δεν βρέθηκαν ποτέ. Έφτασε η ώρα να τα «πληρώσουμε» τα παιδιά μας και εμείς;

 

Τα άλλα

Ο επίκουρος καθηγητής Χημείας Τροφίμων του Πανεπιστήμιου Αθηνών Γιάννης Ζαμπετάκης, έχει εξηγήσει στην “PRESS”, ότι στη χώρα μας δραστηριοποιείται η μαφία των αποβλήτων. Η οποία θάβει, ή καταποντίζει τα απόβλητα σε απομονωμένες περιοχές της χώρας.

«Με δεδομένο ότι στη χώρα μας δεν προβλέπεται χώρος για απόβλητα, τρεις είναι οι επιλογές για τις βιομηχανίες: ή να τα στείλουν νόμιμα στη Γερμανία για να γίνει σωστή επεξεργασία ή να προτιμήσουν τη μαφία της Ιταλίας ή να τα πετάνε από εδώ κι από εκεί στις γύρω περιοχές», λέει ο καθηγητής. Η νόμιμη επεξεργασία τους, όμως, κοστίζει ακριβά. Αυτό εκμεταλλεύεται η μαφία τοξικών αποβλήτων και έστησε μια άκρως κερδοφόρα επιχείρηση.

Η περιβαλλοντική οργάνωση «Γαία» εντόπισε περίπου 300 τόνους αποβλήτων σε σακιά στο δάσος Τριάδας που περιείχαν χρώμιο, κάδμιο, μόλυβδο και άλλα βαρέα μέταλλα. Άλλοι 50-60 τόνοι έχουν βρεθεί στη θέση Κουτσουρή. Το Πανεπιστήμιο Αθηνών εντόπισε παρόμοιους σάκους στην περιοχή Καναβίτσα. Στην περιοχή βρέθηκαν αμέτρητα σακιά με μαύρο περιεχόμενο, άλλες φορές επιμελώς θαμμένα έτσι ώστε να μοιάζουν με τεράστιο σωρό από οικοδομικά μπάζα και άλλες απλώς πεταμένα δίπλα από τον δρόμο.

«Όπως πας στο βουνό φαίνονται σαν μπάζα πεταμένα. Από κοντά βλέπεις σακιά με το μαύρο υλικό. Κάποιος πηγαίνει εκεί και αδειάζει απόβλητα. Έχουν κάνει καλή δουλειά οι άνθρωποι γιατί τα πιο πολλά είναι θαμμένα. Τα λευκά σακιά προέρχονται από βιομηχανίες αλουμινίου. Όταν αναλύσαμε το περιεχόμενό τους, βρήκαμε πάρα πολύ αλουμίνιο, πράγμα που δείχνει την προέλευσή του», λέει ο κ. Ζαμπετάκης. «Το αλουμίνιο βέβαια από μόνο του δεν μπορεί να κάνει κάτι κακό. Το πρόβλημα είναι ότι τα απόβλητα της αλουμινοβιομηχανίας έχουν μέσα τους πολλά βαρέα μέταλλα και χρώμιο. Είναι κοκτέιλ βαρέων μετάλλων όπως λέμε, με τις συγκεντρώσεις χρωμίου να κυμαίνονται από 5 μέχρι 130 mg/l».

 

ΑΠΟ ΤΟΝ ΑΣΩΠΟ ΣΤΗ ΜΕΣΣΑΠΙΑ

Ολόκληρα χωριά με καρκίνο!

Στο Κοντοδεσπότι, της Μεσσαπίας, οι 8 στους 10 θανάτους οφείλονται σε καρκίνο. Οι γιατροί βλέπουν στους κατοίκους πρησμένους λεμφαδένες, δερματίτιδες και άλλα «ανεξήγητα φαινόμενα». Το Κοντοδεσπότι, μαζί με Νεροτριβιά, Δάφνη, Καστέλλα και Ψαχνά είναι οι περιοχές με τη μεγαλύτερη μόλυνση στη Μεσσαπία. Το πρόβλημα είναι ίδιο και χειρότερο με τον Ασωπό. Πλέον, έχει μολυνθεί όλος ο υπόγειος υδροφόρος ορίζοντας και το νερό μεταφέρει εξασθενές χρώμιο, νικέλιο και πολλά βαρέα μέταλλα παντού. Όταν ξέσπασε το σκάνδαλο του Ασωπού, η Μεσσαπία ήταν το next big thing. Αυτό εκμεταλλεύονται άλλες βιομηχανίες για να πετάνε τα απόβλητά τους, μετατρέποντας τες σε τεράστια χωματερή. Εκεί ξεφορτώνονται τα αχρηστευμένα λάστιχα των αυτοκινήτων τους και αδειάζουν τις μπαταρίες και τα λάδια τους στη γύρω περιοχή. Οι μπαταρίες, όμως, είναι πολύ όξινες και γίνεται η διαδικασία της όξινης απορροής.

Το πιο πιθανό είναι οι βιομηχανίες του Ασωπού να έριχναν και να ρίχνουν ακόμη τα απόβλητα στη Μεσσαπία γιατί δεν μπορούσαν να το κάνουν στον Ασωπό λόγω της δημοσιότητας που άρχιζε να παίρνει το θέμα, λένε οι επιστήμονες.

Ήδη από τον Ιανουάριο του 2010 και ο γενικός επιθεωρητής Περιβάλλοντος Παναγιώτης Μέρκος είχε «δείξει» προς Ασωπό μεριά. «Κατά πάσα πιθανότητα στη Μεσσαπία μεταφέρθηκαν τα απόβλητα του Ασωπού. Τα βρίσκουμε σε περιοχή όπου δεν δικαιολογείται από τη βιομηχανική δραστηριότητα να βρίσκουμε συγκεντρώσεις χρωμίου σε νερό γεωτρήσεων τιμές 130», είχε πει.

 

Η ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ ΤΟΥ CUNSKY

20 τόνοι θανάτου στη Ζαχάρω

«Βυθίσαμε τουλάχιστον 30 πλοία με τοξικά και ραδιενεργά απόβλητα στα ιταλικά και τα ελληνικά ύδατα. Για κάθε ένα από αυτά, οι φαρμακευτικές που τα ξεφορτώνονταν μας έδιναν από 2 ως 20 εκατομμύρια δολάρια. Ένα από αυτά είναι και το Cusky που το ρίξαμε κοντά στη Ζαχάρω». Ένας εκ των αρχηγών της Μαφίας της Καλαβρίας – της γνωστής Ντρανγκέντα – ο Φραντζέσκο Φόντι κατονόμασε ως ένα από τα πλοία που βούλιαξαν, γεμάτα με απόβλητα. Το γιγαντιαίο φορτηγό, μήκους 110 μέτρων, μετέφερε τουλάχιστον 120 βαρέλια με τοξικά απόβλητα, βάρους περίπου 20 τόνων.

Η έρευνα που ακολούθησε, έμοιαζε με θρίλερ ταινίας. Ο μαφιόζος είπε ότι βύθισαν το Cunsky το ’96, φορτωμένο με τα απόβλητα. Η πρώτη έρευνα στα έγγραφα, έδειξε ότι αυτό ήταν αδύνατο. Το πλοίο είχε γίνει σκραπ το 1992, στην Ινδία. Το λιμάνι του Alang, στην Ινδία, που είχε κάνει την αποσυναρμολόγηση, απάντησε στον Ιταλό εισαγγελέα ότι το Cunsky δεν έφτασε ποτέ εκεί. Βρέθηκε νέο έγγραφο, που έλεγε ότι το φορτηγό αποσυναρμολογήθηκε το ’93. Οι Ινδοί απάντησαν και πάλι πως όχι μόνο δεν το έκαναν σκραπ, αλλά δεν το είδαν ποτέ. Ο Φόντι υπέδειξε (στο περίπου) τις συντεταγμένες που είχαν βυθίσει το καράβι.  Το 2009, κοντά στο σημείο που είχε πει ο Φόντι, βρέθηκε ένα καράβι αυτού του μεγέθους, σε βάθος 500 μέτρων στο βυθό της Τυρρηνικής, 20 μίλια μακριά από την πόλη Τσέτραρο. Διαπιστώθηκε ότι ήταν το κουφάρι του «Κατάνια», πλοίου που είχε βυθιστεί στη διάρκεια του Ά Παγκοσμίου Πολέμου. Ήταν πλέον πασιφανές. Οι μαφιόζοι έπαιζαν με τους «δικαστές». Αυτό, μέχρι να προσφερθεί να καταθέσει στην Επιτροπή κατά της Μαφίας, ο καπετάνιος Natale de Grazia. Στα γεράματά του, είχε μετανιώσει. Υποσχέθηκε ότι θα έδινε τις ακριβείς συντεταγμένες του ναυαγίου του Cunsky –«κοντά στη Ζαχάρω»- δεκάδων άλλων πλοίων με τοξικά και ραδιενεργά στο Ιόνιο, αλλά και τα πρόσωπα που τα βούλιαξαν. Ήταν ο καπετάνιος που χρησιμοποιούσε η μαφία. Λίγο πριν από την κατάθεσή του, ο de Grazia πεθαίνει στο πίσω κάθισμα του αυτοκινήτου που τον μετέφερε στον εισαγγελέα στον οποίο θα κατέθετε. «Καρδιακή προσβολή», είπαν. Ο ιατροδικαστής Del Vecchio που όρισε η επιτροπή, έβγαλε άλλο πόρισμα. Τον είχαν δηλητηριάσει με βαριές τοξικές ουσίες. Σαν αυτές που τον έβαζαν να ποντίζει...

Kίνα και Ινδία δενδροφύτευσαν έκταση όσο το δάσος του Αμαζονίου μέσα σε δύο δεκαετίες (pics & vid)

Kίνα και Ινδία δενδροφύτευσαν έκταση όσο το δάσος του Αμαζονίου μέσα σε δύο δεκαετίες (pics & vid)


Σε μία εξαιρετικά χαρμόσυνη ανακοίνωση προχώρησε η Αμερικανική Υπηρεσία Διαστήματος (NASA), η οποία με την βοήθεια των δεκάδων δορυφόρων που έχει στην διάθεσή της, υποστηρίζει πως ο πλανήτης μας είναι αρκετά πιο «πράσινος» σε σχέση με το ξεκίνημα του 21ου αιώνα.

Πιο συγκεκριμένα, οι ερευνητές της NASA αφού εξέτασαν ενδελεχώς και συνέκριναν τις δορυφορικές απεικονίσεις της Γης τις τελευταίες δύο δεκαετίες ανακοίνωσαν με περηφάνια ότι ο πλανήτης φιλοξενεί σήμερα συντριπτικά μεγαλύτερους αριθμούς δέντρων και φυτών σε σχέση με το 2000, ενώ κύριοι υπαίτιοι για αυτή την τεράστια αλλαγή είναι οι δύο χώρες που εκπέμπουν τον μεγαλύτερο αριθμό ρύπων παγκοσμίως.

  • Η Αυστραλία θα φυτέψει ένα δισεκατομμύριο δέντρα για να αναστρέψει την κλιματική αλλαγή (pic & vid)

  • Ινδία και Κίνα, που επίσης αποτελούν και τις δύο πολυπληθέστερες χώρες της υφηλίου, ξεκίνησαν πριν από αρκετά χρόνια ένα εξαιρετικά φιλόδοξο σχέδιο για την αναδάσωση τεράστιων εκτάσεων στα εδάφη τους, πρακτική που όπως φαίνεται έχει ήδη ξεκινήσει να αποδίδει, σκορπώντας κύματα αισιοδοξίας, καθώς οι συνέπειες της κλιματικής αλλαγής και της υπερθέρμανσης του πλανήτη έχουν αρχίσει να λαμβάνουν πολύ ανησυχητικές διαστάσεις.

Planting trees has resulted in more than 2 million square miles of extra greenery - the equivalent of more than the Amazon rainforest. Global in crease is not enough to offset the damage done by deforestation, researchers claim 

China is responsible for a quarter of the overall increase in green leaf area but has only 6.6 per cent of all the world's foliage. Forty-two per cent comes from forests and a further 32 per cent comes from farmland 

Σύμφωνα με τα στοιχεία που έχει στη διάθεσή της η NASA η συνολική έκταση που δενδροφυτεύτηκε τα τελευταία 20 χρόνια αντιστοιχεί σε περίπου 2 εκατομμύρια τετραγωνικά μίλα ή μία έκταση όσο σχεδόν ολόκληρο το τροπικό δάσος του Αμαζονίου, που είναι και το μεγαλύτερο στον πλανήτη.

Πάντως, όση αισιοδοξία και να προκαλεί η είδηση τα πράγματα είναι ακόμα πολύ δύσκολα κι η αναγκαιότητα πύκνωσης και πολλαπλασιασμού αντίστοιχων πρωτοβουλιών, καθώς η συνολική έκταση του πλανήτη που καλύπτεται από βλάστηση και δάση ανέρχεται μόλις στο 9& της συνολικής του χερσαίας έκτασης.

Τέλος, αξίζει να σημειωθεί πως η ετήσια αύξηση του πράσινου στον πλανήτη βρίσκεται στο 5% σε σχέση με κάθε προηγούμενη χρονιά, ποσοστό που θεωρείται πολύ μικρό σε σχέση με την δουλειά που απαιτείται ώστε να αναστραφεί η κλιματική αλλαγή και να διασφαλιστεί -όσο γίνεται- το μέλλον της ανθρωπότητας.

China and India have planted so many trees that the world is now greener than it was 20 years ago. NASA research discovered there is five per cent, on average, more greenery every year compared to the 2000s (pictured)

Πληροφορίες: dailymail.co.uk.

FYSH SIATL

Η απάντηση του ινδιάνου Αρχηγού Σιάτλ, στην πρόταση των Αμερικανών να τους πουλήσει ένα κομμάτι από τη γη του!

Μητέρα Φύση! Η ιερή μάνα… των Ελλήνων!

Ένα υπέροχο δείγμα λογικής "παγανιστικής" φυσιολατρίας!

Η απάντηση του ινδιάνου Αρχηγού Σιάτλ,

στην πρόταση που του έγινε να πουλήσει

ένα μεγάλο κομμάτι γης στους Αμερικανούς.

Από πολλούς θεωρείται, το καλύτερο γραπτό μνημείο οικολογικής συνείδησης που υπήρξε ποτέ!

Φυσικά ο αγαθός αυτός φυσιολάτρης Ινδιάνος, δεν ποδοπατήθηκε ούτε από τον γιαχβικό Ιουδαιο-χριστιανισμό, ούτε και από την εκφυλιστική δυτική παιδεία.

Απολαύστε ολόκληρο το κείμενο της συγκλονιστικής, αγέρωχης λογικής του Ινδιάνου!

 

«Ο Πρόεδρος της Ουάσιγκτον στέλνει μήνυμα ότι επιθυμεί να αγοράσει τη γη μας. Αλλά πώς μπορεί κανείς να αγοράσει ή να πωλήσει τον ουρανό; τη γη; Η ιδέα είναι παράξενη για μας. Αν δεν είναι δική μας η φρεσκάδα του αέρα και η λάμψη του νερού, πώς μπορεί κανείς να τα αγοράσει;

Κάθε μέρος της γης είναι ιερό για τους ανθρώπους μου. Κάθε λαμπρή πευκοβελόνα, κάθε αμμώδης ακτή, κάθε ομίχλη στο σκοτεινό δάσος, κάθε λιβάδι, κάθε έντομο που ψιθυρίζει.

Όλα είναι ιερά στη μνήμη και την εμπειρία του λαού μου.

Νοιώθουμε τον χυμό που ρέει στα δέντρα όπως νοιώθουμε το αίμα που ρέει στις φλέβες μας. Είμαστε μέρος της γης και είναι κομμάτι δικό μας.

Τα αρωματικά λουλούδια είναι οι αδελφές μας. Η αρκούδα, το ελάφι, ο μεγάλος αετός, αυτά είναι οι αδελφοί μας. Οι βραχώδεις κορυφογραμμές, η δροσιά στο λιβάδι, η θερμότητα του σώματος του μικρόσωμου πόνι, ο άνθρωπος, όλα ανήκουν στην ίδια οικογένεια.

Η λάμψη του νερού που κινείται προς τα ρέματα και τα ποτάμια δεν είναι απλώς νερό, αλλά το αίμα των προγόνων μας.

Αν σας πουλήσουμε τη γη μας, πρέπει να θυμάστε ότι είναι ιερή. Κάθε γυαλιστερή αντανάκλαση στο νερά των λιμνών αφηγείται γεγονότα και αναμνήσεις της ζωής του λαού μου.

Ο ψίθυρος του νερού είναι η φωνή του πατέρα του πατέρα μου. Τα ποτάμια είναι αδέλφια μας. Σβήνουν τη δίψα μας. Θα μας φέρουν κανό και τροφή στα παιδιά μας. Έτσι θα πρέπει να δοθεί στα ποτάμια η καλοσύνη που θα δοθεί σε κάθε αδελφό.

Αν σας πουλήσουμε τη γη μας, να θυμάστε ότι ο αέρας είναι πολύτιμος για εμάς, ότι ο αέρας μοιράζει το πνεύμα του σε όλη τη ζωή που στηρίζει.

Ο άνεμος έδωσε στον παππού μας την πρώτη του ανάσα και επίσης έλαβε το τελευταίο του αναστεναγμό. Ο άνεμος δίνει στα παιδιά μας το πνεύμα της ζωής. Επομένως, αν

πουλήσουμε τη γη μας, πρέπει να τη διαφυλάξετε ως κάτι

ιδιαίτερο και ιερό, ως ένα σημείο στο οποίο ο άνθρωπος μπορεί να πάει να γευτεί τον άνεμο που έχει γλυκανθεί από τα λουλούδια των λιβαδιών.

Θα διδάξετε τα παιδιά σας ότι εμείς διδάξαμε τα παιδιά μας; Ότι αυτή η γη είναι μητέρα μας; Πώς ό, τι συμβαίνει στη γη συμβαίνει και στους γιους της γης.

Αυτό ξέρουμε: η γη δεν ανήκει σε άνθρωπο, ο άνθρωπος ανήκει στη γη. Όλα τα πράγματα συνδέονται μεταξύ τους σαν το αίμα που μας ενώνει όλους.

Ο άνθρωπος δεν ύφανε τον ιστό της ζωής, είναι απλώς μια πτυχή σε αυτόν. Ό, τι κάνει στο ιστό, το κάνει στον εαυτό του.

Ένα πράγμα ξέρουμε: ο Θεός μας είναι επίσης ο Θεός σας. Η γη είναι πολύτιμη σε αυτόν και όταν βλάπτεις τη γη συσσωρεύεις περιφρόνηση για το δημιουργό της.

Η μοίρα σου είναι ένα μυστήριο για μας. Τι θα συμβεί όταν τα βουβάλια σφαχτούν όλα; Τα άγρια άλογα εξημερωθούν; Τι θα συμβεί όταν οι μυστικές γωνιές του δάσους βαρύνουν με τη μυρωδιά πολλών ανθρώπων και η όψη του ώριμου λόφου μουντζουρωθεί με σύρματα που μιλάνε; Πού θα πάνε οι θάμνοι; Θα χαθούν! Που θα πάει ο αετός; Θα χαθεί!

Και τι σημαίνει να πούμε αντίο στο γρήγορο πόνι και μετά να κυνηγάμε; Το τέλος της ζωής και η αρχή της επιβίωσης.

Όταν ο τελευταίος κόκκινος άνθρωπος θα έχει εκλείψει απ' αυτή την ερημιά και η μνήμη του θα είναι μόνο μια σκιά από ένα σύννεφο που κινείται στη στέπα, θα είναι αυτές οι ακτές και τα δάση ακόμη εδώ; Θα έχει απομείνει τίποτα από το πνεύμα του λαού μου;

Αγαπάμε αυτή τη γη όπως ένα νεογέννητο αγαπά τον καρδιακό παλμό της μητέρας του. Έτσι, αν σας πουλήσουμε τη γη μας, αγαπήστε την όπως την έχουμε αγαπήσει. Φροντίστε την όπως τη φροντίζαμε. Κρατήστε στο μυαλό σας τη μνήμη της γης, όπως θα είναι, όταν την παραλάβετε.

Διατηρήστε τη γη για όλα τα παιδιά, και αγαπήστε την, όπως μας αγαπάει ο Θεός. Όπως είμαστε μέρος της γης, είστε κι εσείς επίσης μέρος της γης.

Αυτή η γη είναι πολύτιμη για μας. Είναι επίσης πολύτιμη για εσάς. Ένα πράγμα γνωρίζουμε - υπάρχει μόνο ένας Θεός. Κανένας άνθρωπος είτε κόκκινος είτε άσπρος δεν μπορεί να είναι μόνος του. Είμαστε όλοι αδέλφια, ό, τι κι αν γίνει».

                   Μ. Καλόπουλος

 

 

 

 


Παρά τις προσπάθειες δύο αιώνων, κανείς δεν γνωρίζει ακριβώς πόσα είδη ζουν στον πλανήτη. Μια διεθνής επιστημονική προσπάθεια για τη δημιουργία ενός ενιαίου καταλόγου με τους ζωντανούς οργανισμούς του πλανήτη ξεπέρασε το ορόσημο του ενός εκατομμυρίου ειδών, με την προοπτική να φτάσει τα 1,75 εκατομμύρια είδη το 2011.

Διαβάστε περισσότερα: Ξεπέρασε το ένα εκατομμύριο είδη ο Κατάλογος της Ζωής στη Γη