logo

fb youtube rss

Σύνδεση

Σκεπτικισμός

 

Κυριακή 18/3/19

Στον Φίλο μου Γιατρό και συγγραφέα Ευαγγέλου Ιάσονα...

Με ξεχωριστή συγκίνηση έλαβα προ ημερών το τελευταίο θαυμάσιο βιβλίο σου: "Ηλιολατρία – Πυρολατρία", με την τεράστια τιμή της αφιέρωσης του σε μένα! Το δώρο σου αυτό, είναι απ' τις σημαντικότερες τιμές και τις επιβραβεύσεις που μου έχουν γίνει! Σ' ευχαριστώ από καρδιάς. Εγώ σταμάτησα να γράφω γιατί τα μάτια μου δεν αντέχουν πια.

Φίλε μου, γνωρίζεις ασφαλώς ότι για μένα υπήρξες μια απ' τις πλέον σεβαστές και αξιόλογες γνωριμίες μου. Αναπολώντας την σχέση μας, σαν χθες θυμάμαι την στιγμή της γνωριμίας μας, σε ένα θαλερό κάμπιγκ της Χαλκιδικής... κατακαλόκαιρο πριν από δυο δεκαετίες. Εσύ ήσουν παρών στις σελίδες του πρώτου βιβλίου σου, που με βουλιμία διάβαζα, θαυμάζοντας την απλότητα και την σαφήνεια του λόγου σου, αλλά και την εκπληκτική χρήση των εκατοντάδων παραπομπών, (κυρίως απ' την ελληνική γραμματεία), και κάποια στιγμή θυμάμαι, φώναξα ενθουσιασμένος: «Ναι, αυτός ο άνθρωπος είναι πράγματι σοφός»! Η δεύτερη εικόνα, είναι στο φιλόξενο σπιτικό σου, στην συγκινητική ξενάγηση που μου πρόσφερες, στην υπέροχη βιβλιοθήκη σου!

Φίλε μου, πέραν πάσης αμφιβολίας, είσαι πραγματικά μια ευλογιά για τους συνανθρώπους σου, ένας αθόρυβος και αφανής ευεργέτης Προμηθέας. Ένας ιάτωρ όχι μόνο σωμάτων αλλά και ψυχών! Αγαπητέ μου Ιάσονα, χαίρομαι πολύ που στον βαθμό που το καταφέραμε, υπήρξαμε συνοδοιπόροι στο υπέροχο αυτό ταξίδι της ύπαρξης και με φιλότιμο και γεναία αίσθηση καθήκοντος, εκπληρώσαμε την αποστολή μας με τον καλύτερο δυνατό τρόπο.

Διάβασα το βιβλίο σου και όπως όλα τα προηγούμενα είναι ένα πόνημα βαθιάς έρευνας και πληρέστατης κάλυψης. Κάτι που δεν θα μπορούσε να είναι αλλιώς, μετά από τόσες γνώσεις και ερευνητικά εργαλεία που διαθέτεις.

Ωστόσο θα ήταν νομίζω χρήσιμο, να σου αφηγηθώ ένα περιστατικό που συνέβη πριν από δεκαπέντε περίπου χρόνια στα αναστενάρια του Λαγκαδά. Με μια ομάδα φίλων σκεπτικιστών, αποφασίσαμε να παραβρεθούμε στην διάσημη αυτή τελετή από πολύ νωρίς, και όπως ήταν φυσικό, παρακολουθήσαμε προσεκτικά τις προετοιμασίες του περίεργου αυτού δρώμενου.

Πολύ πριν φτάσουμε στον χώρο της εκδήλωσης, και αρκετά μακρυά απ' αυτόν, εντελώς συμπτωματικά, πέσαμε πάνω σε μια μεγάλη ποσότητα κοκκινόμαυρου χώματος, μέσα σε ένα τεράστιο ειδικό πλαστικό σάκο μεταφοράς, που ήταν παρατημένη στα χωράφια, μακριά από την πλατεία. Πλησιάζοντάς την, είδα ότι ήταν χώμα χυτηρίου, που προφανώς έφεραν ειδικά για την εκδήλωση. Αργότερα διαπιστώσαμε πράγματι, πως το ίδιο αυτό χώμα, ήταν ήδη τοποθετημένο πάνω στον προσεκτικά ισοπεδωμένο τόπο του δρώμενου, σε μια ομοιόμορφη στρώση, όχι περισσότερο των 2-3 εκατοστών. Λίγο αργότερα, στο κέντρο αυτής της στρωμένης πλατειούλας με το ειδικό αυτό χώμα, συγκέντρωσαν πυραμοειδώς και έκαψαν μια ικανή ποσότητα, από ένα μόνο είδος ξύλου λεύκας, που δεν αφήνει σκληρή καρβουνιά, με διάμετρο όχι μεγαλύτερη των 8-10 εκατοστών.

Όταν άρχισε να σουρουπώνει, με πολύ προσοχή κάποιος, για πολύ ώρα, με ένα μακρύ ξύλο απ' την περιφέρεια του κύκλου, με αξιοπρόσεκτη επιμέλεια, τσακίζοντας τα κάρβουνα τα έστρωνε σε ολόκληρη την επιφάνεια σε μια προσεκτική ομοιόμορφη στρώση, που δεν ξεπερνούσε τα 2-3 εκατοστά. Στο τέλος μάζεψε σε μια άκρη όσα ήταν χοντρά και σιγόκαιγαν ακόμα.

Εμείς, τιμής ένεκεν φιλοξενηθήκαμε στο κονάκι του χώρου της προετοιμασίας, με καφεδάκι και συζήτηση με τους αναστενάρηδες, εντυπωσιασμένοι απ' την μονότονη άλλα ευχάριστη μελωδία του λυράρη και τον εκστατικό χορό της προετοιμασίας. Κάποια στιγμή ένας απ' την συντροφιά μας ρώτησε: «Αν κάποιος ξένος μπει στην φωτιά μαζί σας, τι θα κάνετε;» Η απάντηση του αρχιαναστενάρη ήταν: «Μα... δεν μπορεί να μπει γιατί θα καεί». «Αν δεν καεί;» ξαναρώτησε ο φίλο μας. «Ε... τότε αυτό θα σημαίνει ότι ήταν δικός μας και δεν το γνώριζε». Δεν δώσαμε σημασία στην στιχομυθία και συνεχίσαμε την συζήτηση, με το ιστορικό των διώξεων της εκκλησιάς, που ήταν και ο πραγματικός λόγος της παρουσίας μας εκεί.

Το πραγματικό ενδιαφέρον της περιγραφής μου αυτής όμως, ξεκινάει όταν λίγο αργότερα, καταμεσής του δρώμενου της πυροβασίας και χωρίς κανείς μας να αντιληφθεί το παραμικρό, ο ίδιος απ' την ομάδα μας (σκεπτικιστών), βγάζοντας τα παπούτσια του πετάχτηκε μέσα στη σκηνή και περπατώντας σαν κανονικός αναστενάρης, διέσχισε με κάθε άνεση, (με τον ίδιο ρυθμό των αναστενάρηδων), τρις φορές την πλατειούλα με τα αναμένα κάρβουνα! Εμείς μείναμε με ανοιχτό στόμα, ενώ κάποιοι ξεφώνιζαν ενθουσιασμένοι... ώσπου μας ξύπνησε μια στεντόρεια οργισμένη κραυγή: «Πιάστε τον... κάψτε τον». Ταχύτατα δυο μεγαλόσωμοι αναστενάρηδες έπιασαν τον φίλο μου παραμάσχαλα, και σηκωτό πλέον τον μετέφεραν στο συγκεκριμένο σημείο της περιφέρειας, όπου σιγοκάηκε ακόμα μια μικρή ποσότητα συγκεντρωμένων κάρβουνων, και πατώντας του (μέχρι ξενύχιασμα!) το μπροστινό μέρος από το πέλμα του δεξιού του ποδιού, του έκαναν βάναυση πυροστασία!

Όλα αυτά έγιναν σε τρελό χρόνο... εγώ και δυο παραβρισκόμενοι αστυνομικοί, πεταχτήκαμε μέσα στη σκηνή της πυροβασίας, και με το ζόρι αποσπάσαμε τον φίλο μου από τα χέρια των αναστενάρηδων. Η συνέχεια στο αστυνομικό τμήμα και στο νοσοκομείο ήταν πέρα από κάθε περιγραφή. Ο αστυνόμος, μετά από δικές μου απειλές ότι θα δημοσιοποιήσω το συμβάν καταστρέφοντας την εκδήλωση... μου ομολόγησε ότι είναι ένα ετήσιο έθιμο με σοβαρά έσοδα για την περιοχή, και γιαυτό πρέπει να κάνουν τα στραβά μάτια!

Ο φίλος μου, όπως ήταν φυσικό κατέληξε στο νοσοκομείο με παντελώς άκαυτες πατούσες... (εκτός από το μπροστινό τμήμα του δεξιού ποδιού του που υπέστη ξενύχιασμα από πάνω, και ελαφρά εγκαύματα από κάτω, λόγω πυροστασια. Ο εκλιπών σήμερα αυτός επιστήθιος φίλος μου, (πανελλαδικά γνωστός ζωγράφος, ο σκληροτράχηλος επανωμίτης Κώστας Καράνος), στην ερώτηση μου, πως ήταν τελικά η εμπειρία της πυροβασίας του, μου απάντησε χαρακτηριστικά με τρόπο που με άφησε άναυδο: «Ούτε καυτή άμμος»!

Η εξήγηση μετά απ' όλα αυτά είναι απλή: Με τα πρώτα πατήματα, τα καυτά κάρβουνα μισοβυθίζονται στο ειδικό χώμα, και δημιουργείται ένα ενδιαφέρον μωσαϊκό από καυτά κάρβουνα και δροσερό χώμα που τα περιβάλει. Όταν το πέλμα έρθει ξανά σε επαφή με το συγκεκριμένο μωσαϊκό, η επαφή αυτή, της καυτής φωτιάς και της δροσερής άμμου δεν είναι ποτέ η ίδια... αφού το πέλμα δέχεται συνεχώς ένα διαφορετικό σύνολο ερεθισμών από δροσερή άμμο χυτηρίου και καυτού κάρβουνου. Έτσι τα σημεία του πέλματος που έχουν θερμανθεί, προλαβαίνουν να ψυχθούν!

Ο συγκεκριμένος φίλος, για τους δικούς του σεβαστούς λόγους, (δεν ήθελε να φέρει σε δύσκολη θέση τα ανήλικα τότε παιδιά του στο σχολείο και στη γειτονιά), παρά την πίεση που του άσκησα, δεν δέχθηκε κανέναν δημοσιογράφο, και παρά τις παρατεταμένες οχλήσεις, δεν έδωσε πότε του καμιά συνέντευξη! Δεν μήνυσε τους αναστενάρηδες κι ούτε σε μένα επέτρεψε να το κοινοποιήσω, και φυσικά σεβάστηκα την επιθυμία του. Έτσι το θέμα έσβησε μεταξύ μας και δεν έλαβε ποτέ την πρέπουσα δημοσιότητα. Σήμερα αρκετά χρόνια μετά τον θάνατό του, το αναφέρω για πρώτη φορά σε σένα, για το ενδεχόμενο επανέκδοσης αυτού του σχετικού με το θέμα βιβλίου σου.

Φίλε μου Ιάσωνα, σου εύχομαι υγεία,

μακροημέρευση και κάθε τι καλό.

Με απέραντη εκτίμηση,

ο παντοτινός Φίλος σου...

Μιχάλης Καλόπουλος

Η επιστολή αυτή συμπεριελήφθη στην επανέκδοση του βιβλίου.

Φίλε Μάνο... χαίρομαι πολύ που βοήθησα.
Αυτά που μου περιγράφεις για του Μάρτυρες του Ιεχωβά, είναι δυστυχώς τα αποτελέσματα της βιβλικής οδυνοποιο-ιαματικής μαγείας! Όλες αυτές οι αβρααμικές θρησκείες, λειτουργούν με μια απλοϊκή αλλά αποτελεσματική μέθοδο χιλιο-επαναλαμβανόμενης ξενάγησης, στην έντεχνα  και τρομολαγνικά κατασκευασμένη, ιουδαιο-βιβλική υπαρξιακή άβυσσο.
Σ' αυτές τις ακατάπαυστες συνάξεις τους, (που εγώ θα τις ονόμαζα "ελπιδο-παγίδες"), εύκολα δηλητηριάζουν με μεγάλες δόσεις δέους και φόβου, τον αδύνατο ψυχισμό των απληροφόρητων θυμάτων τους, δημιουργώντας σταδιακά το αναγκαίο ψυχολογικό έδαφος, για να εδραιωθεί η εθιστική γοητεία της φανταστικής ιουδαιο-αβρααμικής σωτηρίας.
Οι θρησκείες αυτές δεν είναι τίποτε άλλο από σχολές εμφύτευσης συναισθηματικού εθισμού και ιδρύματα μεθοδικού ψυχολογικού δηλητηριασμού.
Στα βιβλία μου θα βρεις όλα εκείνα τα εργαλεία ελεγκτικού σκεπτικισμού που μπορούν να βοηθήσουν περισσότερο.
Με εκτίμηση
Μ. Καλόπουλος

ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟ ΒΙΝΤΕΟ!!!ΔΕΙΤΕ!!!Η ΠΡΩΗΝ ΓΕΝΙΚΗ ΝΟΜΙΚΗ ΣΥΜΒΟΥΛΟΣ ΤΗΣ ΠΑΓΚΟΣΜΙΑΣ ΤΡΑΠΕΖΑΣ Καρεν Χιουντς ΑΠΟΚΑΛΥΨΕ οτι η χώρα μας εχει σημαντικά χρηματικά ποσά κατατεθειμένα τα οποία αφήνει ανεκμετάλευτα!!!ΓΙΑΤΙ;;;

 

Η χώρα μας εχει σημαντικά χρηματικά ποσά κατατεθειμένα τα οποία αφήνει ανεκμετάλευτα!!!ΓΙΑΤΙ;;;

 

Για πρώτη φορά η πρώην γενική νομική σύμβουλος της παγκοσμίου τραπέζης η κυρία Καρεν Χιουντς μιλά σε ελληνικό Μ.Μ.Ε και μας αποκαλύπτει οτι όντως σιωνιστές τραπεζίτες έχουν υπό τον έλεγχο τους την παγκόσμια τράπεζα και οτι το παγκόσμιο καταπίστευμα ειναι υπαρκτό και μέσα σε αυτό η χώρα μας εχει σημαντικά χρηματικά ποσά κατατεθειμένα τα οποία αφήνει ανεκμετάλευτα.Μας μιλά επίσης για την συνθήκη του Μπρέντον Γουντς και για το πως δημιούργησαν χρέη εκ του μη όντος στα κράτη οι σιωνιστές τραπεζίτες για να ελέγχουν παρασκηνιακά τα κράτη δια των χρεών....τα λεγόμενα της Καρεν Χιουντς σε αυτήν την συνέντευξη ορόσημο κυριολεκτικά ανοίγουν καινούργιους δρόμους γνώσης για όλους

SKEPTIKIDMOS XERI THEOY

Άρθρο του Victor Senger στο Βήμα. Ο Victor Senger είναι επίτιμος καθηγητής Φυσικής στο Πανεπιστήμιο της Χαβάης και συνεργαζόμενος καθηγητής Φιλοσοφίας στο Πανεπιστήμιο του Κολοράντο στο Bulder.

 

Η γραμμή μεταξύ των επιστημόνων – πιστών και μη πιστών – είναι ότι η επιστήμη και η θρησκεία αποτελούν αυτό που ο παλαιοντολόγος και ιστορικός της επιστήμης Stephen Jay Gould (1941-2002), έχει αποκαλέσει «μη επικαλυπτόμενες διδασκαλίες». Το 1998 η Εθνική Ακαδημία Επιστημών των Ηνωμένων Πολιτειών εξέδωσε μια ανακοίνωση στην οποία βεβαίωνε ότι «η επιστήμη δεν μπορεί να πει τίποτε για το υπερφυσικό. Το αν ο Θεός υπάρχει ή όχι είναι ένα ζήτημα στο οποίο η επιστήμη είναι ουδέτερη».

Τα επιστημονικά πειράματα δεν έχουν εντοπίσει ως τώρα απτές αποδείξεις για την ύπαρξη ενός θεού

Ωστόσο σύμφωνα με μια έρευνα της ίδιας χρονιάς το 93% των μελών της Ακαδημίας δεν πίστευε σε κάποιον θεό.

Από τη στιγμή που περίπου το ίδιο ποσοστό των αμερικανών πολιτών δηλώνει ότι πιστεύει σε κάποιον θεό, διερωτάται κανείς τι, αν όχι η επιστήμη τους, κάνει την ελίτ των αμερικανών επιστημόνων να διαφέρει τόσο πολύ από τον γενικό πληθυσμό.

Η πλειονότητα των επιστημόνων σε όλα τα επίπεδα δεν πιστεύει σε κάποιον θεό. Παρ’ όλα αυτά οι περισσότεροι είναι απρόθυμοι να αμφισβητήσουν τις θρησκευτικές πεποιθήσεις των άλλων. Είμαι ένας φυσικός ο οποίος, μαζί με άλλους τους οποίους αποκαλούν «οι νέοι άθεοι», είναι πρόθυμος να αμφισβητήσει τη θρησκευτική πίστη. Οι θεοί που λατρεύονται από δισεκατομμύρια είτε υπάρχουν είτε δεν υπάρχουν. Και αυτοί οι θεοί, αν υπάρχουν, πρέπει να έχουν παρατηρήσιμες συνειδήσεις. Ετσι, το ερώτημα της ύπαρξής τους αποτελεί ένα θεμιτό επιστημονικό ζήτημα το οποίο έχει βαθιά σημασία για την ανθρωπότητα.

Παρατήρηση και πείραμα

Μπορείτε να θεωρήσετε την ύπαρξη του Θεού μια επιστημονική υπόθεση και να αναζητήσετε τα επακόλουθά της εμπειρικά στοιχεία. Πολλές από τις ιδιότητες που συνδέονται με τον ιουδαϊκο-χριστιανικο-ισλαμικό θεό έχουν συγκεκριμένες συνέπειες οι οποίες μπορούν να εξεταστούν εμπειρικά. Ενας τέτοιος θεός θεωρείται ότι παίζει κεντρικό ρόλο στη λειτουργία του Σύμπαντος και στις ζωές των ανθρώπων. Ως εκ τούτου οι υπέρ του αποδείξεις θα έπρεπε να είναι εύκολα ανιχνεύσιμες με επιστημονικά μέσα.

Αν ένα κατάλληλα ελεγχόμενο πείραμα κατέληγε σε μια παρατήρηση η οποία δεν μπορεί να εξηγηθεί με φυσικά μέσα, τότε η επιστήμη θα έπρεπε να πάρει στα σοβαρά την πιθανότητα ενός κόσμου πέρα από την ύλη.

Απόπειρες για τέτοια πειράματα έχουν γίνει. Οι επιστήμονες έχουν εξετάσει εμπειρικά την αποτελεσματικότητα της μεσολαβητικής προσευχής – της προσευχής που λέγεται προς όφελος άλλων. Οι μελέτες αυτές, θεωρητικά, θα μπορούσαν να έχουν αποδείξει επιστημονικά ότι υπάρχει κάποιος θεός. Αν είχαν διαπιστώσει σαφώς, σε μια διπλά τυφλή και ελεγχόμενη για το φαινόμενο placebo δοκιμή, ότι οι μεσολαβητικές προσευχές γιατρεύουν τον άρρωστο, θα ήταν δύσκολο να βρεθεί μια φυσική εξήγηση. Δεν το διαπίστωσαν όμως.

Παρόμοιες δοκιμές έχουν γίνει σε επιθανάτιες εμπειρίες. Ορισμένοι άνθρωποι, οι οποίοι είχαν μια επιθανάτια εμπειρία κατά τη διάρκεια κάποιας χειρουργικής επέμβασης, έχουν αναφέρει ότι ίπταντο επάνω από το χειρουργικό τραπέζι παρακολουθώντας όλα όσα γίνονταν κάτω. Το αν αυτό είναι μια πραγματική εμπειρία ή μια παραίσθηση μπορεί να εξεταστεί εύκολα τοποθετώντας ένα μυστικό μήνυμα σε ένα ράφι που βρίσκεται ψηλά και δεν μπορούν να το δουν ο ασθενής και το προσωπικό του νοσοκομείου. Αυτό έχει δοκιμαστεί και κανείς απ’ όσους έχουν αναφέρει μια επιθανάτια εμπειρία δεν έχει διαβάσει το μήνυμα.
Σύμπαν και ψυχή

Ακριβώς όπως η επιστήμη μπορεί να σχεδιάσει πειράματα για να ελέγξει την ύπαρξη του Θεού, μπορεί επίσης να αναζητήσει αποδείξεις εναντίον της ύπαρξης του Θεού στον κόσμο γύρω μας. Εδώ πρέπει να ξεκαθαρίσουμε ότι δεν μιλάμε εναντίον της ύπαρξης οποιουδήποτε θεού ή κάθε έννοιας θεού που θα μπορούσε να υπάρχει. Για παράδειγμα, ένας θεός ο οποίος δημιουργεί το Σύμπαν και μετά το αφήνει να λειτουργεί από μόνο του θα ήταν πολύ δύσκολο να καταρριφθεί. Κανείς όμως δεν λατρεύει έναν θεό ο οποίος δεν κάνει τίποτε.

Σχεδιασμός και βιολογία

Αν ο Θεός είναι ο ευφυής σχεδιαστής της ζωής στη Γη, τότε θα έπρεπε να βρούμε ενδείξεις γι’ αυτή την ευφυΐα σε παρατηρήσεις της δομής της ζωής. Δεν βρίσκουμε. Το κίνημα του Ευφυούς Σχεδιασμού απέτυχε στην προσπάθειά του να αποδείξει ότι η πολυπλοκότητα που συναντάμε σε ορισμένα βιολογικά συστήματα δεν επιδέχεται απλούστευση και δεν μπορεί να ερμηνευθεί με την εξελικτική θεωρία του Δαρβίνου. Η ζωή στη Γη φαίνεται ακριβώς όπως θα έπρεπε να φαίνεται αν είχε προκύψει από τη φυσική επιλογή.

Οι περισσότερες θρησκείες υποστηρίζουν ότι οι άνθρωποι έχουν άυλες ψυχές οι οποίες ελέγχουν σε μεγάλο βαθμό τις νοητικές διεργασίες μας. Αν αυτό ίσχυε, θα έπρεπε να μπορούμε να παρατηρήσουμε νοητικά παραγόμενα φαινόμενα τα οποία δεν εξαρτώνται από τη χημεία του εγκεφάλου. Δεν παρατηρούμε όμως.

Πίστη και συμπεριφορά

Αν ο Θεός είναι η πηγή της ηθικής, τότε θα έπρεπε να βρίσκουμε ενδείξεις για μια υπερφυσική προέλευση στην ανθρώπινη συμπεριφορά. Δεν βρίσκουμε όμως. Οι άνθρωποι της πίστης δεν συμπεριφέρονται σε γενικές γραμμές καλύτερα, ενώ σε ορισμένες περιπτώσεις συμπεριφέρονται χειρότερα από τους ανθρώπους που δεν έχουν πίστη. Η Ιστορία δείχνει ότι οι ηθικές επιταγές με τις οποίες ζούμε οι περισσότεροι δεν γεννήθηκαν με τις μονοθεϊστικές θρησκείες, όπως οι υπέρμαχοι αυτών των θρησκειών θέλουν να μας κάνουν να πιστεύουμε. Αντιθέτως, η ηθική συμπεριφορά φαίνεται να έχει εξελιχθεί κοινωνικά.

Επίσης, αν ο Θεός απαντά στις προσευχές θα έπρεπε να δούμε θαυματουργά αποτελέσματα στην προσευχή. Με τα εκατομμύρια προσευχών που έχουν ειπωθεί καθημερινά επί χιλιάδες χρόνια, θα περιμέναμε κάποια από αυτές να είχε απαντηθεί ως τώρα με έναν επαληθεύσιμο τρόπο. Δεν έχει γίνει όμως κάτι τέτοιο.

Αν ο Θεός έχει αποκαλύψει αλήθειες στην ανθρωπότητα, τότε οι αλήθειες αυτές θα έπρεπε να είναι εξετάσιμες. Ανά τις χιλιετίες πολλοί άνθρωποι έχουν αναφέρει θρησκευτικές ή μυστικές εμπειρίες στις οποίες επικοινώνησαν με τον Θεό ή με κάποιον άλλον. Ως τώρα θα έπρεπε να είχαμε δει κάποια ένδειξη που να το επιβεβαιώνει, όπως ένα επαληθεύσιμο γεγονός το οποίο δεν θα μπορούσε να «βγει» από το μυαλό κάποιου παρά μόνον αν του είχε αποκαλυφθεί. Δεν έχουμε δει όμως.

Είναι το Σύμπαν στα μέτρα μας;

Αν ο Θεός είναι ο δημιουργός του Σύμπαντος, τότε θα έπρεπε να βρίσκουμε στοιχεία γι’ αυτό στην Αστρονομία και στη Φυσική. Δεν βρίσκουμε όμως. Η γέννηση του Σύμπαντός μας δεν χρειάστηκε θαύματα. Επιπλέον, η σύγχρονη Κοσμολογία προτείνει ένα αέναο «πολυσύμπαν» μέσα στο οποίο πολλά άλλα σύμπαντα έρχονται και φεύγουν.

Αν οι άνθρωποι είναι ένα ξεχωριστό δημιούργημα του Θεού, τότε το Σύμπαν θα έπρεπε να είναι φιλόξενο για την ανθρώπινη ζωή. Δεν είναι όμως. Οι υπέρμαχοι του Θεού υποστηρίζουν ότι οι παράμετροι του Σύμπαντος είναι συντονισμένες για την ανθρώπινη ζωή. Δεν είναι όμως. Το Σύμπαν δεν είναι συντονισμένο για εμάς. Εμείς είμαστε συντονισμένοι στο Σύμπαν. Αφού εξετάσαμε όλα τα στοιχεία, μπορούμε να συμπεράνουμε ότι το Σύμπαν και η ζωή φαίνονται ακριβώς όπως θα περιμέναμε να φαίνονται αν δεν υπήρχε Θεός
Τέλος, θα ήθελα να σχολιάσω την αφροσύνη της πίστης. Όταν η πίστη επικρατεί έναντι των γεγονότων, η μαγική σκέψη ριζώνει βαθιά και στρεβλώνει όλους τους τομείς της ζωής. Παράγει ένα νοητικό πλαίσιο στο οποίο οι έννοιες διατυπώνονται με βαθύ πάθος αλλά χωρίς την παραμικρή προσοχή στα στοιχεία. Πουθενά αυτό δεν είναι περισσότερο εμφανές απ’ ό,τι σήμερα στις Ηνωμένες Πολιτείες, όπου χριστιανοί οι οποίοι επιζητούν να μετατρέψουν το κράτος σε θεοκρατία κυριαρχούν στο Ρεπουμπλικανικό Κόμμα. Η τυφλή πίστη δεν είναι τρόπος για να κυβερνά κάποιος έναν κόσμο.

Άρθρο του Victor Senger στο Βήμα. Ο Victor Senger είναι επίτιμος καθηγητής Φυσικής στο Πανεπιστήμιο της Χαβάης και συνεργαζόμενος καθηγητής Φιλοσοφίας στο Πανεπιστήμιο του Κολοράντο στο Bulder.

SYNEDRIO THESSALONIKHS MKEDONIKO

50 προσωπικότητες διεθνούς κύρους θα αναλύσουν το μακεδονικό ζήτημα.   

Είσοδος ελεύθερη

 Σ΄ αυτό το συνέδριο, προσωπικότητες κάθε ειδικότητας: Γλωσσολόγοι, Ιστορικοί, Νομικοί, Αρχαιολόγοι, Γεωγράφοι, Γεωφυσικοί, Διεθνολόγοι, Οικονομολόγοι, θα αναλύσουν τις θέσεις και το δίκαιο των Ελλήνων, για την μη παραχώρηση του ονόματος της ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ. Δεν πρέπει να λείψει κανείς!

Η ΟΔΥΣΣΕΙΑ ΤΗΣ ΓΝΩΣΕΩΣ

2o Διεθνές Συνέδριο Επιστημών & Τεχνών

ΠΕΜΠΤΗ - ΚΥΡΙΑΚΗ 24-27 Μαΐου 2018

Αριστοτέλειον Θέατρο,Εθνικής Αμύνης 2, Θεσσαλονίκη

Η Επίθεση προς την Επιστημονικά Τεκμηριωμένη Αλήθεια και οι Συνέπειές της: ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ, ΙΣΤΟΡΙΑ ΠΡΟΣ ΕΞΑΦΑΝΙΣΗ!

Ζωντανή μετάδοση από το e-learning πρόγραμμα του ΕΚΠΑ (Ελληνικά-Αγγλικά).

Πρόγραμμα

(ενημέρωση 22/5, πιθανές αλλαγές)

Ωράριο καθ’ εκάστην: 10:00 - 11:45 / 12:00 - 13:45 / 17:00 - 19:30

 1. Καταγωγή των Μακεδόνων: Απαρχή της Μακεδονίας, μυθική καταγωγή. Ηρωική και ιστορική εποχή, ιστορική συνέχεια, γενετική προέλευση, ήθη και έθιμα, ακμή και παρακμή.

 2. Γεωγραφία της Μακεδονίας, φυσικά όρια, διαχρονικός προσδιορισμός.

 3. Η σχέση των γλωσσών με τα Έθνη και τα Κράτη που τις ομιλούν.

 4. Η γλώσσα των Μακεδόνων, παρελθόν, παρόν, μέλλον.

 5. Οι γλώσσες του κράτους της ΠΓΔΜ, οι σχέσεις τους με τις γλώσσες των γειτονικών χωρών

 6. «Μεγάλη Μακεδονία», «Μακεδονική Εθνότητα», «Μακεδονική Γλώσσα».

 7. Μακεδονισμός / Μεγαλοϊδεατισμός / Αλυτρωτισμός.

 8. Μακεδόνες επιστήμονες, ο Αριστοτέλης και η επιρροή τού έργου του στο παγκόσμιο πνευματικόν γίγνεσθαι ανά τους αιώνας.

 9. Φίλιππος Μέγας ο Β: Στρατηγική και Πολιτική μεγαλοευφυία Ελληνικής «κοπής».

 10. Αλέξανδρος Μέγας ο Γ: η Ελληνική του συνείδηση, το επίκαιρον της σημασίας της πολιτιστικής εκστρατείας του.

 11. Ο Εξελληνισμός της Ανατολής από τους Μακεδόνες.

 12. Η αδιάλειπτος παρουσία των Ελλήνων στην Μακεδονία από την απώτερη αρχαιότητα μέχρι σήμερον.

 13. Νεωτέρα Ιστορία, Μακεδονισμός, Μακεδονικοί Αγώνες.

 14. Μακεδονισμός, αίτια, εξάπλωση μέσω προπαγάνδας, παιδομάζωμα, κατασκοπία, ο Εμφύλιος, αίτια και συνέπειες.

 15. Μεγάλες Δυνάμεις, Γερμανία και ο ρόλος της στον Μακεδονισμό.

 16. Ονομασία κράτους Μακεδονία: Δικαίωμα Αυτοπροσδιορισμού ή Σκοπιμότητα;

 17. Παράγωγα: «μακεδονικά» προϊόντα, υλικά και άυλα, ως «brand name», ο οικονομικός παράγων και οι επιπτώσεις του στην εθνική οικονομία της Ελλάδας.

 18. Η οικονομική διάσταση του ονόματος «Μακεδονία» για τον μουσειακό και τον περιηγητικό τουρισμό σε χώρους ανασκαφών.

 19. Μακεδονία και Παγκοσμιοποίηση, Παρελθόν, Παρόν, Μέλλον.

 20. Ανάδειξη της συνεισφοράς της Μακεδονίας στην Ελληνική, Ευρωπαϊκή & Παγκόσμια Ιστορία.

 21. Η σημασία της Μακεδονίας στον Ελληνικό κόσμο διαχρονικά.

 22. Πορίσματα.

 

 

Πέμπτη 24 Μαΐου ΕΝΑΡΞΗ ΣΥΝΕΔΡΙΟΥ / ΧΑΙΡΕΤΙΣΜΟΙ

1η Συνεδρία 10:00 - 11:45

Άντζελα Γκερέκου, τ. Υφυπουργός Πολιτισμού, Τουρισμού & Αθλητισμού

Εναρκτήριος Χαιρετισμός.(skype) 10:15

Αλέξανδρος Χάχαλης, Συνθέτης, Θεράπων των Μουσών

Η Πεμπτουσία του Πολιτισμού.

Χρυσούλα Παλιαδέλη, Αρχαιολόγος, Ιστορικός, Ομότιμη Καθηγήτρια ΑΠΘ

Αναζητώντας με το Α.Π.Θ. τις ρίζες του μακεδονικού βασιλείου στη Βεργίνα.

Κυριάκος Ευσταθίου, Διευθυντής Εργαστηρίου Εργαλειομηχανών & Διαμορφωτικής Μηχανολογίας

Καθ. Τμήματος Μηχανολόγων Μηχανικών ΑΠΘ

Η αλματώδης ανάπτυξη των επιστημών και της τεχνολογίας κατά την ελληνιστική εποχή σαν αποτέλεσμα της πολιτικής του Αλεξάνδρου και των επιγόνων του.

Ηλίας Μαριολάκος, Ομότιμος Καθηγητής Γεωλογίας ΕΚΠΑ (skype) 11:30

Προσπάθεια γεωμυθολογικής χρονολόγησης των Μακεδόνων.

Διάλειμμα

2η Συνεδρία 12:00 - 13:45

Γεώργιος Λεκάκης, Λαογράφος, Συγγραφέας (skype)

Τημενίδες και η ίδρυση των πρώτων βασιλείων της Μακεδονίας.

Στράτος Θεοδοσίου, Καθηγητής - Πρόεδρος της Ένωσης Ελλήνων Φυσικών

Το αρχαίο μακεδονικό ημερολόγιο και η πορεία του ανά τους αιώνες.

Σταυρούλα Μαυρογένη, Επίκουρ Καθ. Βαλκανικών Σλαβικών & Ανατολικών Σπουδών, ΠΑΜΑΚ

Τα σχολικά εγχειρίδια της ΠΓΔΜ μετά το 2006, ιδεολογική στόχευση.

Σταύρος Λυγερός, Δημοσιογράφος, Συγγραφέας (skype) 13:15

Ο διπλωματικός πόλεμος για το όνομα “Μακεδονία”.

Παύση Μεσημβρίας

3η Συνεδρία 17:00 - 19:30

Ξενοφών Μουσάς, Αστρονόμος, Καθηγητής ΕΚΠΑ (skype) 17:15

Ο Μέγας Αλέξανδρος και η ανάπτυξη των Επιστημών.

Αθηνά Κρικέλη, Δημοσιογράφος, Σκηνοθέτης, Παραγωγός ντοκυμαντέρ

Μακεδονία, η επίσημη Πύλη του Ολύμπου.

ITALOS LYRA ITALIKA

BettanyHughes, Ιστορικός, Συγγραφέας, Ην. Βασίλειο (skype) 18:30

προβολή ταινίαςΑλεξάνδρεια, η Ενδοξότερη Πόλη.

Συζήτηση των Εισηγητών, Πορίσματα

 

ΤΕΛΟΣ ΗΜΕΡΙΔΑΣ

Παρασκευή 25 Μαΐου

4η Συνεδρία 10:00 - 11:45

Σωτήριος Χαραλαμπόπουλος, Αρχιπλοίαρχος ΠΝ, Κυβερνήτης Θωρηκτού Αβέρωφ (skype) 10:15

Ο Ναύαρχος Παύλος Κουντουριώτης, το Θωρηκτό Γ.Αβέρωφ και η Μακεδονία.

ΙΤΑΛ

Ποτίτσα Γρηγοράκου, Ερευνήτρια της Ιστορίας του Ελληνιστικού Πολιτισμού της Ανατολής,

Διδάκτωρ Πανεπιστημίου Παρισίων, (skype) 11:15

Οι πόλεις του Μ. Αλεξάνδρου, τα Ελληνιστικά Βασίλεια, η διάδοση του Ελληνικού πολιτισμού και η εξελλήνιση της  Ανατολής, αποδεικνύουν την ελληνικότητα των αρχαίων Μακεδόνων. Πορίσματα και Ευρήματα των επίσημων ξένων αρχαιολογικών ανασκαφών στην Ασία.

Διάλειμμα

5η Συνεδρία 12:00 - 13:45

Χαράλαμπος Συμεωνίδης, Ομότιμος Καθ. Γλωσσολογίας, ΑΠΘ(skype) 12:15

Η Αρχαία Μακεδονική Γλώσσα

Κωνσταντίνος Νιχωρίτης, Σλαβολόγος, Τμ.Βαλκανικών & Ανατολικών Σπουδών ΠΑΜΑΚ

"Οι όροι "Μακεδονικό χειρόγραφο" και "Μακεδονική παραλλαγή" στους σύγχρονους καταλόγους των Σλαβικών χειρογράφων και ο ρόλος του VladimirMoshin.

Τάνυα Γεριτσίδου, Ψυχοπαιδαγωγός, Κοινωνική Ερευνήτρια (skype) 11:15

Γνωστική ασυμφωνία και εθνική ταυτότητα: Πώς η προπαγάνδα περί της ονομασίας των Σκοπίων (Π.Γ.Δ.Μ.) προκαλεί κίνδυνο ψυχοκοινωνικής διαταραχής διμερώς και διεθνώς.

Παύση Μεσημβρίας

6η Συνεδρία 17:00 – 19:30

Νίνα Γκατζούλη, Συντονίστρια των Παμμακεδονικών Ενώσεων Υφηλίου, Καθηγήτρια, Παν/μιο Νιού Ηάμσαϊρ, ΗΠΑ (skype) 17:15

Σαράντος Καργάκος, Ιστορικός, Συγγραφέας (skype) 17:30

Μακεδνή αίγειρος (υψηλή λεύκα).

Mart Raukas, Ομότ. Καθ. Φιλοσοφίας, Παν/μιο Ταλίν, Εστονία

Ψεύδεσθαι Ονόμασιν ικανόν εστί;

Μιχάλης Καλόπουλος, Πρόεδρος Σκεπτικιστών Ελλάδας

Μακεδονία, Σκεπτικισμός και θάνατος Μεγάλου Αλεξάνδρου.

Stephen Miller, Αρχαιολόγος, Συγγραφέας, Επίτιμος Καθ. Παν/μίου Μπέρκλευ Καλιφορνίας, ΗΠΑ

(αποκλειστική συνέντευξη, βιντεοσκοπημένη)

Συζήτηση των Εισηγητών, Πορίσματα

 

ΤΕΛΟΣ ΗΜΕΡΙΔΑΣ

Σάββατο 26 Μαΐου

7η Συνεδρία 10:00 - 11:45

Γιάννης Μήτσιος,Πολιτικός Επιστήμων, διεθνολόγος, (skype) 10:15

Η Μακεδονία ξύπνησε τους Έλληνες

Αθανάσιος Καραθανάσης, Ομότ. Καθηγητής ΑΠΘ, πρώην Πρόεδρος ΕΜΣ

Η γλώσσα και η ταυτότητα των Σκοπίων.

Κωνσταντίνος Τριανταφυλλίδης, Ομότιμος Καθηγητής Γενετικής και Γενετικής του Ανθρώπου, ΑΠΘ

Σύγκριση της γενετικής σύστασης των Ελλήνων με εκείνη των Σλάβων της Π.Γ.Δ.Μ. H υποτιθέμενη στενή συγγένεια των Ελλήνων με Υποσαχάριους Αφρικανούς.

Διάλειμμα

8η Συνεδρία 12:00 - 13:45

Βασίλης Βιλιάρδος,Οικονομολόγος(skype) 12:15

Ο Δούρειος Ίππος των Σκοπίων.

Γεώργιος Βοσκόπουλος, Αναπληρωτής Καθ. Ευρωπαϊκών Σπουδών, π.Πρ. τμήματος ΔΕΣ, ΠΑΜΑΚ

Το Ιδεολογικό υπόβαθρο του «Μακεδονισμού» στις αρχές του εικοστού αιώνα: κοινωνικό–πολιτικές διαστάσεις.

Γιώργος Αδαλής, Οικονομολόγος / Μηχ.Υπολογιστών

Μακεδονια Ώρα Μηδέν

Παύση Μεσημβρίας

9η Συνεδρία 17:00 – 19:30

ChrisSpirou, Πρόεδρος Ελληνοαμερικανικής Ένωσης, Πολιτικός, ΗΠΑ (skype) 17:30

Για το όνομα Μακεδονία στη Δημοκρατία των Σκοπίων δε φταίνε οι Σκοπιανοί, φταίνε οι "ντοπιανοί".

Γεώργιος Κοντογιώργης, Πολιτικός Επιστήμων, πρώην Πρύτανης

Ο Eλληνισμός ως ιστορία και ως κοινωνία στα αζήτητα του νεοελληνικού πολιτειακού μορφώματος.

Σταύρος Παπαμαρινόπουλος, Γεωφυσικός, Καθ. Παν/μιου Πατρών(skype) 18:30

Γεωφυσικές Έρευνες στην Αμφίπολη, ένα πρόγραμμα προς αποφυγήν.

Παράσταση19:45 – 20:30

Αλέξανδρος Χάχαλης, Συνθέτης, Θεράπων των Μουσών

Οπερατόριο «Μακεδονία / Κεραυνός Αθανασίας».

Νατάσσα Κοψαχείλη, Κατερίνα Μακρή, Μαρία Μπαλή,Υψίφωνοι, Μαρίνος Ματζάνας, Τενόρος, Θεόδωρος Πάντσιος, Βαρύτονος, Αφηγητής, Ομάδα Κρουστών ΚΑΡΑΝΟΣ

Άγγελος, Εύα Αποστολάτου, Μάγδα Κούρκουλου, Τίτα Μπονάτσου, Εξηκίας Τριβουλίδης,

Χρήστος Τσιλιγκερίδης, Εικαστικοί

Αννίτα Πατσουράκη, Ιστορικός Τέχνης, εικαστική επιμέλεια σε προβολή βίντεο εικαστικών έργων

Δημήτρης Ζησόπουλος, Κινηματογραφιστής

 

Συζήτηση των Εισηγητών, Πορίσματα

ΤΕΛΟΣ ΗΜΕΡΙΔΑΣ

Κυριακή 27 Μαΐου

10η Συνεδρία 10:00 - 11:45

Σπύρος Μερκούρης, Πρόεδρος ΜΚΟ «Ορίζοντες Ανθρωπιστικές & Πολιτιστικές Δράσεις» (skype) 10:15

Άντζελα Γκερέκου, τ. Υφυπουργός Πολιτισμού, Τουρισμού & Αθλητισμού

Πέτρος Θέμελης, Καθηγητής Αρχαιολογίας, Συγγραφέας

Παρελθόν παρόν "Η τέχνη της Μακεδονίας".

Dario Selie ΙΤΑΛΟΣ αγγλικα ΒΕΡΓΙΝΑ

Γεώργιος Κακαβάς, Αρχαιολόγος, Δρ Ιστορίας της Τέχνης, Διευθ. Νομισματικού Μουσείου

Προσωπογραφίες ελληνιστικών ηγεμόνων, επιγόνων του Μεγάλου Αλεξάνδρου, στα νομίσματα.

Μακεδονική παράδοση και καινοτομία.

Διάλειμμα

11η Συνεδρία 12:00 - 13:45

Εμμανουήλ Ανυφαντάκης Ομότιμος Καθ. Γεωπονικού Παν/μίου Αθηνών (skype) 12:15

Οι Συμφωνίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης (SADC) με τη Νότια Αφρική κα τον Καναδά (CETA) για τη Φέτα.

Μια καραμπινάτη περίπτωση σφετερισμού πολιτιστικής κληρονομιάς και δικαιωμάτων.

Γεώργιος Παύλος, Καθηγητής Φιλοσοφίας & Φυσικής, ΔΠΘ

Μακεδονία, Οικουμενικότητα καί Παγκοσμιοποίηση.

Ελευθέριος Διαμαντάρας, Συγγραφέας, Ερευνητής Ιστορίας & Φιλοσοφίας, Μηχανικός

Ηλεκτρονικός, Ακαδημαϊκός, Τακτικό Μέλος της Ακαδημίας Νεαπόλεως 1611

Μακεδνοί - Μακεδόνες: Η Ελληνική Διαχρονία των Μακεδόνων και της Μακεδονίας (skype) 13:15

Παύση Μεσημβρίας

12η Συνεδρία 17:00 – 19:30

Βενιαμίν Καρακωστάνογλου, Διεθνολόγος, Λέκτορας Νομικής Σχολής ΑΠΘ, πρ.Αντιδήμαρχος Θεσ/νίκης

Για την υπεράσπιση της Μακεδονίας μας: Κρίσιμες προϋποθέσεις μίας ασφαλούς διευθέτησης του ονόματος των Σκοπίων.

Γιώργος Κόκκας, Δικηγόρος Πνευματικών Δικαιωμάτων, ΕΡΤ

Οι δυνατότητες ορθής διεθνούς κατοχύρωσης του όρου “ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ.

Όθων Ιακωβίδης, Αρθρογράφος, Πολιτικός Ακτιβιστής

Μιχαήλ Πατσίκας, Εκπρόσωπος της Επιτροπής Αγώνα για την Ελληνικότητα της Μακεδονίας

Γεώργιος Τάτσιος, Πρόεδρος Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Πολιτιστικών Συλλόγων Μακεδόνων

Γεώργιος Κασιμάτης,Νομικός, Πολιτειολόγος Και Πανεπιστημιακός, Καθ. Συνταγματικού Δικαίου, τ. Πρόεδρος

Νομικής Σχολής Αθηνών (skype) 18:30

Η μεταπολεμική Οδύσσεια της Μακεδονίας από τον Πόλεμο μέχρι σήμεραως μέσον συρρίκνωσης της εθνικής κυριαρχίας της Ελλάδας.

Συζήτηση των Εισηγητών, Πορίσματα

Τελετή Λήξεως

Χορωδία ΟΙ ΜΑΚΕΔΟΝΕΣ

ΤΕΛΟΣ ΣΥΝΕΔΡΙΟΥ

Ευχαριστούμε,

Για την Οργανωτική Επιτροπή, Για την Επίτιμη Επιτροπή Προσωπικοτήτων,

Αλέξανδρος Χάχαλης, Πρόεδρος Άντζελα Γκερέκου,Εκπρόσωπος

Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.">director@odysseyofknowledge.org Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.">megaloionio@gmail.com

Επικοινωνία

Πέγκυ Κονδυλοπούλου Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

+302103610882 (10:00-15:00) +306973686005

Διερμηνείς

Μάνθος Παπαπούλιας, Μαρία Ηλιάδου

 

Η Ακρόπολη, τα πουλιά και τα μαγνητικά πεδία  

The Acropolis, the birds and the magnetic fields.

 
 
 
 
 

 
 
 

(For the English translation and reference scroll down)

images-2

Πρόσφατα έπεσε στην αντίληψή μου ένα άρθρο που έχει δημοσιευτεί ξανά και ξανά σε διάφορα Ελληνικά site. Πρόκειται για αυτό και ο τίτλος του είναι “Γιατί πάνω από την Ακρόπολη δεν πετάνε πουλιά.” Αν σταθείς μόνο στον τίτλο τότε δείχνει να έχει κάποιο ενδιαφέρον. Αν όμως το διαβάσεις τότε βλέπεις πως κάτι διαφορετικό συμβαίνει.

Καταρχήν δεν μπορώ να καταλάβω από που και ως που ένα άρθρο με τον παραπάνω τίτλο έχει μόλις έξι παραγράφους και αναλώνεται κατά 90% σε θέματα άσχετα. Το αν τα πουλιά πετάνε πάνω από την Ακρόπολη και γιατί, το αναφέρει μόνο στην  τελευταία παράγραφο! Όπως το καταλαβαίνω, αυτό το άρθρο μου δίνει την εντύπωση πως ο συγγραφέας ήθελε να μαζέψει “κλικ” στο site του και έβαλε ένα τίτλο που θα κινήσει το ενδιαφέρον, αλλά μιας και δεν είχε κάτι να πει, πέραν από το να αναμασήσει μύθους που κυκλοφορούν εδώ και χρόνια, το παραγέμισε σαν πρωτοχρονιάτικη γαλοπούλα, με άλλες πληροφορίες που ουδεμία σχέση έχουν με τον τίτλο του.

images-1

Αλλά ποιός είμαι εγώ να κρίνω τα άρθρα άλλων σχετικά με τη λογοτεχνική τους αξία; Όχι μόνο δεν είμαι λογοτέχνης αλλά ποτέ δεν θα γίνω, οπότε ας το προσπεράσουμε αυτό το θέμα και ας σταθούμε στη τελευταία παράγραφο μόνο.

Εκεί διαβάζουμε το εξής: “Είναι γνωστό ότι πάνω από την Ακρόπολη, στον ιερό βράχο του αρχαίου Παρθενώνα, εδώ και χιλιάδες χρόνια δεν πετάνε πουλιά αλλά και αεροπλάνα, εξαιτίας του ισχυρού γεωμαγνητικού πεδίου που τα αποτρέπει!!” (η έμφαση δική μου).

Έχω αναφερθεί και σε άλλα άρθρα πως κάθε ισχυρισμός που γίνεται από οποιονδήποτε πρέπει να αντιμετωπίζεται με τα εργαλεία που αναφέρω εδώ. Αν δεν το κάνουμε αυτό και δεχόμαστε τον όποιο ισχυρισμό απλώς και μόνο επειδή κάποιος το ανέφερε τότε κινδυνεύουμε να δεχθούμε κάθε βλακεία που κυκλοφορεί.

Συνεπώς ο συγγραφέας αυτού του άρθρου όφειλε να μας δώσει τις παρακάτω πληροφορίες, αν ήθελε το άρθρο του να έχει ουσία και κύρος:

 • Με ποιό τρόπο “είναι γνωστό” πως δεν πετάνε πουλιά πάνω από την Ακρόπολη; Έκανε κάποια έρευνα; Βρήκε στοιχεία από έρευνα κάποιου άλλου; Τί στοιχεία είναι αυτά;
 • Γιατί τα πουλιά δεν πετάνε σε σημεία με “ισχυρό γεωμαγνητικό πεδίο”; Τί τα ενοχλεί; Πώς το ξέρει; Ποιές είναι οι πηγές του;
 • Πως ορίζει το “ισχυρό γεωμαγνητικό πεδίο”; Πως το μετράει; Το μέτρησε ποτέ να μας πει πόσο είναι το πεδίο στην Ακρόπολη; Ποιό είναι ένα φυσιολογικό πεδίο και ποιό ένα ισχυρό;

Αλλά όταν έχει αφιερώσει και τις πέντε παραγράφους του άρθρου του σε άσχετα θέματα και αφιερώνει μόνο μία στο κυρίως θέμα, δεν περιμένω να δώσει κάτι περισσότερο.

Ας δούμε εμείς λοιπόν τους ισχυρισμούς του και κατά πόσο στέκουν.

Ισχυρισμός 1: Τα πουλιά δεν πετάνε πάνω από την Ακρόπολη.

images

Σε μια μικρή έρευνα που έκανα ανακάλυψα δύο φωτογραφίες με πουλιά στην Ακρόπολη. Αλλά οι φωτογραφίες δεν μπορούν να χρησιμοποιηθούν ως στοιχεία διότι μπορούν εύκολα να παραποιηθούν, οπότε απλώς τις δημοσιεύω αλλά τα επιχειρήματά μου δεν θα βασιστούν σε αυτές.

Αντιθέτως έψαξα να βρω κάποιον που να έχει δει πουλιά στην Ακρόπολη και ήμουν τυχερός. Αυτός ο κάποιος είναι ο κος Λάμπρος Τσούνης που τηρεί το blog Birdwatching and Birdgardening, ο οποίος δεν έχει λόγο να μας πει ψέματα μιας και το συγκεκριμένο άρθρο αναρτήθηκε πριν 2 χρόνια οπότε δεν έχει σχέση με το άρθρο που αναφέρω εγώ. Ένας άλλος λόγος που μπορούμε να δεχθούμε αυτό το άρθρο ως αξιόπιστο είναι διότι το blog ασχολείται με ένα θέμα, τη παρατήρηση πουλιών, και είναι αρκετά εκτενές. Αν μίλαγε μόνο για πουλιά στην Ακρόπολη τότε θα μπορούσε κάποιος να το κατηγορήσει πως στοχοποιεί το συγκεκριμένο μύθο. Αλλά κάτι τέτοιο δεν συμβαίνει.

Λέει λοιπόν ο κος Τσούνης στο άρθρο του:

Τα πιο σπάνια από τα ζώα που απαντώνται είναι: αρπακτικά, όπως τα τρία ζευγάρια βραχοκιρκίνεζου, ένα είδος γερακιού, που φωλιάζει πάνω στον ιερό βράχο, σταχτάρες, γαλαζοκότσιφες, που το κελάηδημά τους μοιάζει με τον ήχο του φλάουτου…”

“Εκτός από την κουκουβάγια, που από την αρχαιότητα ζει στην Ακρόπολη, είναι το σύμβολο της θεάς Αθηνάς και ταυτόσημη με τη σοφία και τον πλούτο, μόνιμοι κάτοικοι Ακροπόλεως είναι και ένα πλήθος άλλων ζώων.”

“…μικρονυχτερίδες που φωλιάζουν μέσα σε μικρές σπηλιές του ιερού βράχου, αγριοπερίστερα, η δεκαοχτούρα, ο μαυροτσιροβάκος, ο κότσυφας, ο γαλαζοκότσυφας, η καρδερίνα και ο σπουργίτης.”

Το χειμώνα “επισκέπτονται” την Ακρόπολη η ποντικοβαρβακίνα, το ξεφτέρι, ο πετρίτης και η τυτώ, η σταχτοσουσουράδα, η λευκοσουσουράδα, ο τρυποφράχτης, ο φυλλοσκόπος, ο καρβουνιάρης, ο κοκκινολαίμης, η τσίχλα, η γαλαζοπαπαδίτσα, το σιρλοτσίχλονο, το ψαρόνι και οι σπίνοι. Ενώ την άνοιξη καταφθάνουν τα αποδημητικά σταβλοχελίδονα και σπιτοχελίδονα που φωλιάζουν στην Πλάκα, περιοχή στην οποία απαντώνται οι περισσότερες χελιδονοφωλιές ανά τετραγωνικό χιλιόμετρο στην Ευρώπη. Ακόμα, την άνοιξη μπορεί να ακούσει κανείς και το μελωδικό κελάηδημα των αηδονιών και το νυχτερινό κάλεσμα του γκιώνη. Άλλοι εκλεκτοί επισκέπτες της Ακρόπολης είναι ο μυγοχάφτης, οι παπαδίτσες, η καρδερίνα, ο φλώρος, η καρακάξα, και ο μαυροτσιροβάκος. Όλα αυτά συνθέτουν την παραδεισένια πολιτεία των ζώων της Ακρόπολης, χαρίζοντας στον επισκέπτη μία μοναδική εμπειρία.

Τα περισσότερα από αυτά τα πουλιά ούτε καν τα ξέρω! Τεράστια ποικιλία!

Κάποιος βέβαια μπορεί να μου πει “Ναι, αλλά αυτά τα πουλιά ζούνε πέριξ της Ακρόπολης και δεν πετάνε από πάνω της ή πάνω από τον Παρθενώνα.” Αυτό το σχόλιο θα είχε νόημα αν το μαγνητικό πεδίο της Ακρόπολης μπορούσε να κοπεί με μαχαίρι ακριβώς στο χείλος του βράχου ή του Παρθενώνα και συνεπώς δεν συμπεριλάμβανε την υπόλοιπη Ακρόπολη, τις τρύπες στην έξω μεριά του βράχου αλλά και τα δέντρα γύρω του. Μιας και δεν είναι δυνατόν ένα μαγνητικό πεδίο να είναι οριοθετημένο με τέτοια ακρίβεια, το συγκεκριμένο επιχείρημα θα ήταν αίολο.

Αλλά ας αφήσουμε τα πουλιά στην άκρη και ας ασχοληθούμε με το “ισχυρό γεωμαγνητικό πεδίο”.

Ισχυρισμός 2: Ισχυρό μαγνητικό πεδίο.

Μιας και ο συγγραφέας δεν μας λέει τί εννοεί με το “ισχυρό γεωμαγνητικό πεδίο”, είμαστε υποχρεωμένοι να ακολουθήσουμε άλλο δρόμο για να ελέγξουμε τον ισχυρισμό του. Το ιδανικό θα ήταν να υπήρχε ένας τρόπος να μετρήσουμε το μαγνητικό πεδίο της Ακρόπολης και μερικών άλλων σημείων στη Γη και να τα συγκρίνουμε. Λογικά, και αν το άρθρο έχει δίκιο, τότε θα πρέπει το μαγνητικό πεδίο στην Ακρόπολη να είναι πιο δυνατό από άλλα σημεία στα οποία πετάνε ανενόχλητα πουλιά.

images-3

Ευτυχώς για εμάς υπάρχει τρόπος να μετρήσουμε το μαγνητικό πεδίο οποιουδήποτε μέρους της Γης θέλουμε! Το μόνο που χρειαζόμαστε είναι να ξέρουμε το γεωγραφικό μήκος, πλάτος και υψόμετρο του σημείου που θέλουμε να μετρήσουμε και να τα καταχωρήσουμε σε ένα εργαλείο που είναι διαθέσιμο σε όλους στο Internet. Το εργαλείο αυτό μας δίνει άμεσα την τιμή του μαγνητικού πεδίου για το συγκεκριμένο σημείο και την συγκεκριμένη ημερομηνία (γιατί τα μαγνητικά πεδία στη Γη δεν μένουν για πάντα στην ίδια ένταση).

Τα αποτελέσματα λοιπόν που πήραμε για το συνολικό μαγνητικό πεδίο στα σημεία ενδιαφέροντος είναι:

 • Ακρόπολη: 45.819,92nT
 • Γήπεδο Καραϊσκάκη: 45.808,73nT
 • Καμμένη – Σαντορίνη: 45.384,72nT
 • Hotel Platamonas Palace – Πλαταμώνας: 46.449,84nT
 • Λευκός Πύργος – Θεσσαλονίκη: 46.698,06nT
 • Πυραμίδα του Λούβρου – Παρίσι: 47.966,39nT
 • Central Park – Νέα Υόρκη: 53.516,18nT

(όπου nT=nanotesla)

Αν υπάρχει κάτι που ξεχωρίζει στα παραπάνω νούμερα είναι πως η Ακρόπολη δεν έχει ούτε το πιο δυνατό μαγνητικό πεδίο, αλλά ούτε και το πιο αδύνατο. Επιπλέον, μπορώ να πω με απόλυτη βεβαιότητα (κάτι που δεν κάνω συχνά), πως σε όλα τα μέρη που αναφέρω, πλην της Ακρόπολης, έχω δει με τα ίδια μου τα μάτια να πετάνε πουλιά. Συνεπώς καταρρίπτεται και το περί ισχυρού γεωμαγνητικού πεδίου.

Τί μας μένει λοιπόν από το άρθρο; Μερικές πληροφορίες για την Ακρόπολη, η ετοιμολογία της λέξης, και μερικές ιστορικές πληροφορίες. Κατά τ’ άλλα τίποτα άλλο.

Αυτό που με εντυπωσίασε και ασχολήθηκα με αυτό είναι πόσο εύκολα διάφοροι φίλοι στο facebook το δέχθηκαν σαν αλήθεια και το αναδημοσίευσαν, αλλά και πόσα site το ανέβασαν χωρίς να κάνουν τον κόπο να σκεφτούν λίγο. Είναι πολύ απογοητευτικό να βλέπεις παρόμοια νωθρία σε ανθρώπους οι οποίοι έχουν υποτίθεται αναλάβει να μας ενημερώνουν για τα τεκταινόμενα.

Ελπίζουμε σε καλύτερα.

Ενημέρωση 23/6/2014: Πρόσφατα βρήκα άρθρο που γράφτηκε το 2011, πολύ πριν από το δικό μου, που αναφέρει πως ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα της Ακρόπολης είναι οι κουτσουλιές των περιστεριών. Μπορείτε να το βρείτε εδώ.

Πρέπει να πούμε περισσότερα;

English Translation

images-2Recently I read an article that has been published over and over again in various Greek sites. The article is this and it’s title is “Why don’t birds fly over the Acropolis”. If you only read the title it sound interesting, but reading the text you realize that something is wrong.

To begin with I can’t understand why this title is 6 paragraphs long and 90% of it is spent in issues that have nothing to do with the title. If birds can fly over the Acropolis or not is only discussed in the last paragraph! What I do understand of this article is that the writer wanted to get more clicks at his site so he used a title that will move our Greek feelings, but since he had nothing of importance to say, he stuffed it with irrelevant stuff.

But who am I to criticize someone’s literary choices. Not only am I not a novelist, but will never be one. So, I’ll let this pass and deal with only the last paragraph.

In this paragraph we learn that: “It’s known that over the Acropolis, the holy rock of the Parthenon, birds and planes cannot fly over it because of the strong geomagnetic fields that prevent them.”

I have mentioned in many articles that whenever anyone claims something, this claim has to be dealt with specific “tools” that you can find here. If this is not done then we accept any claim made by anyone and we accept any foolishness that’s out there.

The writer of this article should have given us the following information, if he really wanted his article to have substance:

 • In which way is it “known” that birds don’t fly over the Acropolis? Was there some research? Was there any data found?
 • Why don’t birds fly over a strong magnetic field? What’s bothering them? How does the writer know, what are his sources?
 • How is the “strong magnetic field” defined? How is it measured? Has anyone ever measured the magnetic field on the Acropolis?

images-1But when the writer has dedicated 5 out of 6 paragraphs to unrelated issues, then I really don’t expect much.

Lets have a look at the claims then.

Claim 1: Birds don’t fly over the Acropolis.

After a short search I found two pictures with birds over the acropolis. These however cannot be used as evidence since photographs can be tampered with so easily, but I’m posting them any way. My arguments however will not be based upon those pictures

On the contrary I searched for someone who may have seen birds on the Acropolis and this is what I found. His name is mr Labros Tsounis and he has a birdwatching blog called Birdwatching and Birdgardening. He has no reason to lie to us since the relevant post was written 2 years ago and has nothing to do with the article I’m talking about. Another reason for accepting this source as valid is that the blog is focused on birdwatching and is rather large. If he spoke only about the birds on the Acropolis then he could be accused of targeting this urban legend. This, however is not the case.

imagesIn his article Mr Tsounis says:

«The rearest animals that can be found are: predators like three couples of kestrels, a kind of falcon that has made it’s nest on the holy rock, swifts, blue rock thrushes whose singing sounds like a flute…«

«Apart from the owl, that lives on the Acropolis since the ancient times, many other animals live permanently on the Acropolis.»

«…small bats that nest in the small caves of the rock, wild doves, collards, and many others*.”

«During the winter many other birds visit the Acropolis like…*, while during Springtime we find *…”

*Unfortunately, my knowledge of bird names in English was quickly tested and found wanting. I will not translate any more names since finding the English ones is proving to be a Herculean task. Suffice to say that there are many different birds on the Acropolis rock.

Most of these birds I didn’t even know existed. Such variety!

Someone may say “Sure, but all these birds live around the Acropolis and never fly over it because of the magnetic field”. This argument may have merit if the magnetic field of the Acropolis can be cut “with a knife” right at the edge of the rock without including the holes on the sides of the rock where birds live. Since this is not possible this argument is wrong.

But lets put the birds aside and focus on the “powerful geomagnetic field”.

Claim 2: A powerful geomagnetic field

Since the writer doesn’t tell us what he means by “Strong geomagnetic field” we are obliged to follow a different path in an effort to validate this claim. The ideal would be to have a way to measure the

images-3

magnetic field on the Acropolis and some other places on the planet and compare. Logic dictates that, if the article is correct, then the magnetic field on the Acropolis would be stronger than any other place where we find birds.

Happily there is a way to measure the magnetic field of any place on earth we want! All we need to know is the latitude, longitude and the altitude of the place of interest and enter these values in an application readily available to all on the Internet. This applications provides an immediate measurement of the magnetic field at that specific time (because the magnetic fields of the earth’s crust don’t have the same strength all the time).

The results we got for the magnetic field at several interest points are:

 • The Acropolis: 45,819.92nT
 • Karaiskaki Field: 45,808.73nT
 • Kammeni Island – Santorini: 45,384.72nT
 • Hotel Platamonas Palace – Platamonas: 46,449.84nT
 • White Tower – Thessaloniki: 46,698.06nT
 • Louvre Pyramid – Paris: 47,966.39nT
 • Central Park – New York: 53,516.18nT

(nT=nanotesla)

If there is something that stands out in the numbers above is that the magnetic field on the Acropolis is not the weakest but not the strongest either. Additionally, I can say with complete certainty that in all the places that I mention, apart from the Acropolis, I have seen birds fly. This more or less disproves the “strong magnetic field” claim.

So what do we have left of the article? A little information about the Acropolis, the etymology of the word, and some historical info. Other than that, nothing.

What impressed me and I spent time on this article was how easily many friends on facebook accepted it as truth and even share it as well as how many sites posted it without actually thinking about it. It’s very disappointing to see this kind of boredom in fact checking in people that are supposed to inform us about what’s news.

We can only hope for better.

Reference:

ΠΗΓΗ: https://greeksceptic.com/2012/12/08/%CE%B7-%CE%B1%CE%BA%CF%81%CF%8C%CF%80%CE%BF%CE%BB%CE%B7-%CF%84%CE%B1-%CF%80%CE%BF%CF%85%CE%BB%CE%B9%CE%AC-%CE%BA%CE%B1%CE%B9-%CF%84%CE%B1-%CE%BC%CE%B1%CE%B3%CE%BD%CE%B7%CF%84%CE%B9%CE%BA%CE%AC-%CF%80/

Tο ντοκιμαντέρ του Richard Dawkins "root of all evil" που αναλύει το πως ο θεϊσμός αποτελεί μια ανθρώπινη αυταπάτη αλλά και το πως ο μεσαίωνας αναβιώνει στην εποχή μας. Ο αυθεντικός τίτλος του επεισοδίου είναι "Gods delusion" και είναι ομώνυμος με το best seller βιβλίο του Ντόκινς που οφείλει να έχει διαβάσει κάθε σοβαρός σκεπτικιστής.