logo

fb youtube rss

Σύνδεση

Με μια διεθνή έρευνα που έκανε το περιοδικό «Prospect», ο Ρίτσαρντ Ντόκινς αναδείχτηκε μαζί με τον Ουμπέρτο Εκο και τον Νόαμ Τσόμσκι ως ένας από τους τρεις διανοουμένους με τη μεγαλύτερη επιρροή στον κόσμο. Εξελικτικός βιολόγος, καθηγητής στο Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης, συγγραφέας βιβλίων που γνώρισαν μεγάλη εκδοτική επιτυχία, ο Ντόκινς είναι ταυτόχρονα κι ένας από τους πιο μαχητικούς άθεους της εποχής μας.

http://richarddawkins.net/article,333,Beyond-Belief-2006-Videos,beyondbelief2006org

Beyond Belief 2006 Videos
http://thesciencenetwork.org/search?topics=religion

beyondbelief2006.org

15 hours of video from the conference in San Diego, CA.

Click here to watch the segments

http://beyondbelief2006.org/watch/

These are Flash videos that you may view here, or you can download them via Google Video and watch using the Google Video Player.

Sunday, November 5, 2006

Watch Download Session 1 Steven Weinberg, Lawrence Krauss, Sam Harris, Michael Shermer

 http://thesciencenetwork.org/programs/beyond-belief-science-religion-reason-and-survival/session-10-1

Watch Download Session 2 Neil deGrasse Tyson; Discussion: Tyson, Weinberg, Krauss, Harris, Shermer

Session 2 VIDEO
http://thesciencenetwork.org/programs/beyond-belief-science-religion-reason-and-survival/session-2-4

 Watch

Session 3 VIDEO
http://thesciencenetwork.org/programs/beyond-belief-science-religion-reason-and-survival/session-3-3

Watch DownloadSession 4 Stuart Hameroff, V.S. RamachandranDownload Session 3 Joan Roughgarden, Richard Dawkins, Francisco Ayala, Carolyn Porco

Monday, November 6, 2006

Watch Download Session 5 Paul Davies, Steven Nadler, Patricia Churchland

Watch Download Session 6 Susan Neiman, Loyal Rue, Elizabeth Loftus

Watch Download Session 7 Mahzarin Banaji, Richard Dawkins, Scott Atran

Watch Download Session 8 Scott Atran, Sir Harold Kroto, Charles Harper, Ann Druyan

Tuesday, November 7, 2006

Watch Download Session 9 Sam Harris, Jim Woodward, Melvin Konner
Discussion: Harris, Woodward, Konner, Dawkins, Paul Churchland

Watch Download Session 10 Richard Sloan, V.S. Ramachandran, Neil deGrasse Tyson, Terry Sejnowski

........................................

 

Η περί θεού αυταπάτη IV

Η επιστροφή του μαχητικού αθεϊσμού

Με μια διεθνή έρευνα που έκανε το περιοδικό «Prospect», ο Ρίτσαρντ Ντόκινς αναδείχτηκε μαζί με τον Ουμπέρτο Εκο και τον Νόαμ Τσόμσκι ως ένας από τους τρεις διανοουμένους με τη μεγαλύτερη επιρροή στον κόσμο. Εξελικτικός βιολόγος, καθηγητής στο Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης, συγγραφέας βιβλίων που γνώρισαν μεγάλη εκδοτική επιτυχία, ο Ντόκινς είναι ταυτόχρονα κι ένας από τους πιο μαχητικούς άθεους της εποχής μας.


Με ακαδημαϊκές δημοσιεύσεις, βιβλία, διαλέξεις και τηλεοπτικές εκπομπές διεξάγει εδώ και κάμποσα χρόνια μια παθιασμένη μάχη ενάντια στη θρησκεία. Σε αυτό το θέμα είναι αφιερωμένο και το βιβλίο του «Η περί Θεού αυταπάτη», που κυκλοφόρησε πρόσφατα και στη γλώσσα μας από τις εκδόσεις «Κάτοπτρο». Διακηρυγμένος σκοπός του συγγραφέα είναι να αποδείξει «επιστημονικά» ότι δεν υπάρχει Θεός, ότι η θρησκεία είναι μια πλάνη, μια αυταπάτη.

Σύμφωνα με τον Ντόκινς, ο άνθρωπος είναι προϊόν της βραδύτατης εξέλιξης που σε δεκατρία δισεκατομμύρια χρόνια, μέσω της φυσικής επιλογής του είδους, οδήγησε σε αυτό που είμαστε σήμερα. Εξοπλισμένος με τη θεωρία του Δαρβίνου, ο Ντόκινς αντικρούει τις θέσεις των δημιουργιστών, οι οποίοι παίρνουν κατά γράμμα τα ιερά κείμενα και αναγνωρίζουν έναν Θεό ως δημιουργό του κόσμου.

Ο ριζοσπαστικός αθεϊσμός του Ντόκινς εμπνέεται από τον Διαφωτισμό και τον επιστημονικό ορθολογισμό και εκδηλώνεται ως αντίδραση στην έκρηξη του θεοκρατικού φανατισμού που παρατηρείται στον σύγχρονο κόσμο. Η πολεμική του όμως δεν στρέφει τα βέλη της μόνον ενάντια στον θρησκευτικό φονταμενταλισμό και τους εξτρεμιστές εκπροσώπους του, αλλά βάζει στο στόχαστρό της και την ήπια και μετριοπαθή θρησκεία. Αυτή η τελευταία «συμβάλλει στη δημιουργία κλίματος πίστης μέσα στο οποίο ο εξτρεμισμός βρίσκει τον φυσικό του χώρο για να ανθήσει».

Σε όσους πιστεύουν ότι μόνον ένα ανώτερο ον, δηλαδή ο Θεός, θα μπορούσε να δημιουργήσει το Σύμπαν, ο Βρετανός βιολόγος απαντάει με το ερώτημα: Και τότε ποιος δημιούργησε τον Θεό; Γιατί ένας δημιουργός και σχεδιαστής Θεός, ικανός να σχεδιάσει ένα τόσο πολύπλοκο Σύμπαν, θα ήταν επίσης εξαιρετικά πολύπλοκος, ώστε να απαιτεί μιαν ειδική εξήγηση και ο ίδιος. Η δικαιολόγηση της ύπαρξης Θεού απαιτεί επομένως εξηγήσεις ακόμη περισσότερες και πιο πολύπλοκες από εκείνες που χρειάζονται για να εξηγηθεί η δική μας ύπαρξη.

Αν όμως δεν υπάρχει Θεός, γιατί θα πρέπει να είμαστε καλοί; Από πού πρέρχονται οι ηθικές μας αξίες, που μας βοηθούν να διακρίνουμε το καλό από το κακό και να επιλέγουμε το πρώτο, αν δεν μας τις ενέπνευσε η θρησκεία; Ο Ντόκινς υποστηρίζει ότι και η ηθική είναι ένα προϊόν της εξέλιξης, επειδή επιτρέπει στους ανθρώπους να αντλούν πλεονεκτήματα από τη συνεργασία και την αλληλεγγύη. Οπως είπε άλλωστε και ο Αϊνστάιν: «Εάν οι άνθρωποι είναι καλοί μόνο και μόνο επειδή φοβούνται την τιμωρία και προσδοκούν αμοιβή, τότε είμαστε πράγματι θλιβεροί».

Η ικανότητα της θρησκείας να παρηγορεί ή να δίνει ένα νόημα στην ύπαρξη δεν της προσδίδει αλήθεια. Και αν η απουσία του Θεού δημιουργεί ένα κενό και μας αφήνει μόνους μπροστά στον θάνατο, μπορούμε εμείς οι ίδιοι να επιλέξουμε να κάνουμε τη ζωή μας μεστή νοήματος. Γράφει χαρακτηριστικά ο Ντόκινς: «Οπως έχουν εξηγήσει καλύτερα από μένα πολλοί άθεοι, η γνώση ότι έχουμε μόνο μία ζωή πρέπει να την καθιστά ακόμη πιο πολύτιμη. Η αθεϊστική οπτική δικαιώνει και εξυψώνει τη ζωή, ενώ παράλληλα δεν κηλιδώνεται από τις αυταπάτες, τους ευσεβείς πόθους ή τους οικτιρμούς και την έλλειψη αυτοσεβασμού εκείνων που αισθάνονται ότι η ζωή τούς χρωστά κάτι. Με τα λόγια της Εμιλι Ντίκινσον: «Το ότι δεν θα ξανάρθει ποτέ είναι που κάνει τη ζωή τόσο γλυκιά».

(Θ.Γ., ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ της Ελευθεροτυπίας, 28/09/2007)

 

 


{backbutton}