logo

fb youtube rss

Σύνδεση

Η ΑΓΙΑ ΖΩΝΗ"

Η κλίση και το πάθος της αισχροκέρδειας και της εκμεταλλεύσεως δεν μένουν ποτέ σε στασιμότητα. Κινούνται όπως το ΕΙΤΖ και ο καρκίνος.

Η "αγία" ζώνη, το μέσον αισχροκέρδειας των καλογήρων.

Οι τελευταίες ημέρες μίλησαν γι' αυτό το θέμα και βούϊξαν γι' αυτά τα λυπηρά φαινόμενα.

Πολλά στόματα διαμαρτυρίας άνοιξαν.

Πολλά τηλεοπτικά κανάλια ασχολήθηκαν. Πολλά φύλλα του ημερήσιου τύπου έγραψαν. Τα στόματα όμως που θα έπρεπε να λαλήσουν έμειναν κλειστά και σφραγισμένα.

Βρέθηκε πάντως ένα στόμα που άνοιξε έστω και με μισόλογα για να δικαιολογήσει τον κανόνα των εξαιρέσεων.

"Δριμύ κατηγορώ κατά ιεραρχών και υπευθύνων των Μονών του Αγίου Όρους, ότι μεταφέρουν ιερά λείψανα και κειμήλια από πόλη σε πόλη με σκοπό την συγκέντρωση χρημάτων, εξαπέλυσε ο Μητροπολίτης Εδέσσης κ. Χρυσόστομος. Αφορμή για το ξέσπασμα του Μητροπολίτη αποτέλεσαν τα όσα διαδραματίζονται τις τελευταίες ημέρες στην εκκλησία του Αγίου Κοσμά της Ν. Φιλαδέλφειας, όπου εκτίθεται σε λαϊκό προσκύνημα η Αγία Ζώνη της Παναγίας".

Συνεχίζοντας το κατηγορώ του ο Μητροπολίτης λέγει:

"Σε μια ευτελή αργυρολογία που προσβάλει τη χριστιανική πίστη, διασύρει το κύρος της Εκκλησίας και τραυματίζει βαρύτατα την ανθρώπινη αξιοπρέπεια... η ηθική και θρησκευτική ζωή του λαού δέχεται κατά καιρούς ισχυρά πλήγματα, τα οποία τείνουν να γενικευθούν και να θεσμοθετηθούν...

Αυτό είναι το μήνυμα του Αγίου Όρους προς τον σύγχρονο κόσμο; Έτσι αντιλαμβάνεται την αποστολή του; Αυτή είναι η Ορθοδοξία μας; Έτσι θα καλλιεργηθεί και θα αναγεννηθεί ο ελληνικός λαός; Αυτή την τροφή θα προσφέρουμε στον σύγχρονο άνθρωπο; Οι ναοί μεταβάλλονται πραγματικά σε οίκους εμπορίου, όπου τα όσια και τα ιερά προσφέρονται ως εμπορεύματα. Γι' αυτό ο γνήσια πιστός λαός αντιδρά με τις λέξεις: Χριστέμποροι, θεομπαίχτες, αγυρτεία, λειψανολατρεία, αγιογδύτες κ.λ.π." "... ενταλμένοι κατασκευάζουν και μερικά θαύματα, ιάσεις και θεραπείες για να είναι η παραπλάνηση, η εκμετάλλευση και η απάτη του απλοϊκού λαού πλήρης και ολοκληρωμένη" (ΕΘΝΟΣ: 31-5-95)

Με αυτή τη σκληρή γλώσσα μίλησε ο Μητροπολίτης Εδέσσης κ. Χρυσόστομος (στο τηλεοπτικό κανάλι MEGA).

Με την ίδια περίπου σκληρότητα μίλησε και ο Πανεπιστημιακός καθηγητής κ. Αγουρίδης, ο οποίος χαρακτήρισε την ενέργεια αυτή ως ειδωλολατρεία.

Κατόπιν αυτών γεννάται εύλογον το ερώτημα:

Σ' αυτήν την ειδωλολατρεία οικοδομούν την Ορθόδοξη Εκκλησία οι ιερείς και οι καλόγεροι;

Απ' αυτά τα μέσα θα περιμένει ο λαός την "ίασιν των ψυχών και σωμάτων";

Απ' αυτές τις ψευδείς ελπίδες θα περιμένει ο λαός το Έλεος του Θεού;

Οι εκπρόσωποι της Εκκλησίας αποτελούνται από χριστέμπορους, θεομπαίχτες, αγύρτες, λειψανέμπορους, και αγιογδύτες, καθώς λέγει ο Μητροπολίτης Εδέσσης κ. Χρυσόστομος;

Σ' αυτά τα κατασκευασμένα θαύματα δείχνει την "υπεροχή" της η Ορθόδοξη Εκκλησία;

Δικαιολογημένα είπε επίσης ο Μητροπολίτης:

"Σκέπτεται κανείς τι θα έκαμνε ο Χριστός αν επισκεπτόταν ένα τέτοιο ναό; Όχι μαστίγιο και φραγγέλιο, αλλά ατομική βόμβα θα χρησιμοποιούσε για να ανατινάξει και συντρίψει τους πάντας και τα πάντα" (ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ: 27-5-95).

"Το φαινόμενο είναι απ' αυτά που δεν πρέπει να περνάνε απαρατήρητα...

Σαφέστατη εκμετάλλευση του θρησκευτικού αισθήματος του λαού και των ελπίδων των πασχόντων αποτελεί αυτή η περιφορά, απο πόλη σε πόλη, ιερών λειψάνων και κειμηλίων των Μονών του Αγίου Όρους, που τελικά προσβάλει την χριστιανική πίστη και μετατρέπει τους ναούς σε οίκους εμπορίου" (ΕΘΝΟΣ: 31-5-95).

"ΣΕ ΤΙΜΗ ΕΥΚΑΙΡΙΑΣ Η ΖΩΝΗ ΤΗΣ ΠΑΝΑΓΙΑΣ".

Δηλαδή όλα τα σφάζετε, όλα τα μαχαιρώνετε, όλα τα εξευτελίζετε, όλα τα πουλάτε, όλα τα ιερά και όσια αυτού του τόπου τα φτύνετε, τα εμπορεύεσθε, τα διαπομπεύετε... Κάποτε ο Γιός της Θεοτόκου άρπαξε τον βούρδουλα κι' έδιωξε απο τον Ναό τους αλητήριους.

Σήμερα στην Ελλάδα οι αλητήριοι αρπάζουν τα ιερά και τα όσια και τα μετατρέπουν σε ευτελή αντικείμενα εκμεταλλεύσεως και θησαυρισμού...

Την Ελληνική Εκκλησία, την Ορθοδοξία, την λογχίζουν, την τοξοβολούν, την λιθοβολούν αμέτρητοι εχθροί, οι οποίοι δεν ξεπερνούν ορισμένα όρια βαρβαρότητας... Δεν απέμεινε πλέον σ' αυτή την χώρα, τίποτε το σεβαστό για τους αλητήριους υβριστές, κάθε αξίας, κάθε ιδανικού, κάθε μεγέθους. Άλλη μια φορά αίσχος" (ΑΥΡΙΑΝΗ: Κ. Διακογιάννης 1-6-95).

Τα δυσάρεστα αυτά σχόλια των εφημερίδων και οι δυσμενείς κρίσεις των τηλεοπτικών καναλιών, τοποθετούν την Εκκλησία του Χριστού στην κατώτερη βαθμίδα, στο μηδέν.

Όλ' αυτά τα είδε και τα άκουσε η Ιεραρχία, αλλά "φωνή βοώντος εν τη ερήμω". Γιατί; Διότι,

1ον. Αν υψώσει φωνή θα κατηγορήσει τον εαυτό της.

Εκείνη δημιουργεί αυτές τις καταστάσεις. Πώς;

Εγκρίνει και προβάλλει πάντοτε την προσκύνηση των ιερών λειψάνων, παραβαίνουσα τις θεϊκές συνήθειες της πρωτοχριστιανικής Εκκλησίας και την απαγορευτική απόφαση της Συνόδου της Καρθαγένης, η οποία όρισε, όχι μόνον να μή προσκυνούνται τα ιερά λείψανα, αλλά αν είναι δυνατόν να εξαφανίζονται και οι τόποι που παρουσιάζουν τα λείψανα για προσκύνηση.

2ον. Αδιαφορεί για την αρχαία θεϊκή συνήθεια της Μεταποστολικής Εκκλησίας,  η οποία απέδιδε μόνο σεβασμό και εκτίμηση  προς τα ιερά λείψανα - ποτέ δεν τα προσκυνούσε.

Ο χαρακτηρισμός του κ. Αγουρίδη ότι η προσκύνηση προς την Αγία Ζώνη είναι ειδωλολατρία,  είναι σωστός, για τον εξής λόγο: Θα έχει ασφαλώς υπ' όψη του, ότι η ευλογία και η Χάρις του Θεού δεν μεταδίδονται με τις κλοτσιές και τα στημόνια κάποιας ζώνης ή κάποιου φορέματος.

Οι ιεροί συγγραφείς του Ευαγγελίου αναφέρονται στη Χάρη του Ιησού Χριστού, την οποίαν χορηγεί μόνον Εκείνος στις καρδιές που είναι έτοιμες να τον δεχτούν.

Δυσάρεστη πάντως εντύπωση μας έκαμαν και οι δυο διαμαρτυρόμενοι γι' αυτήν την ειδωλολατρία, ο Μητροπολίτης Εδέσσης κ. Χρυσόστομος και ο καθηγητής κ. Αγουρίδης, που αποσιώπησαν τις απαγορευτικές εντολές και συνήθειες της αρχεγόνου Εκκλησίας και αναφέρθηκαν μόνο στην εμπορικοποίηση της "Αγίας Ζώνης", που ανενόχλητος ο καλόγερος του "αγίου" όρους Μονής Βατοπεδίου εισέπραξε από τον αφελή λαόν 80.000.000 δρχ. και έφυγε.

Εάν αναφέροντο σ' αυτό θα απέφευγαν και τις κρίσεις των "έξυπνων" που υποστηρίζουν τα προκατασκευασμένα "θαύματα" και την προσκύνηση των ειδώλων.

Φρονώ λοιπόν ότι έκαμαν λάθος. Τολμηρό για τους "ορθόδοξους" αλλά σωστό ήταν αυτό που είπεν ο κ. Αγουρίδης περί προσκυνήσεως: "Κύριον τον Θεόν σου προσκυνήσεις...".

Δεν υπάρχει καμιά απολύτως Βιβλική μαρτυρία ούτε της Παραδόσεως σύσταση, που να αναφέρεται στην προσκύνηση των ιερών λειψάνων.

Όλ' αυτά και πολλά άλλα ξένα στοιχεία, που εισεχώρησαν στο εκκλησιαστικό πολίτευμα, τοποθετούνται στην παρακμή της Εκκλησίας, απο το 400 ή 500 μ.Χ.

Σε παρηκμασμένες καταστάσεις δεν υπάρχουν, ποτέ σωστά αποτελέσματα. Ο σοφός του γένους Διδάσκαλος, ο Αδαμάντιος Κοραής, επικαλούμενος πολλές σχετικές μαρτυρίες, παρουσιάζει τον μεγάλο "θησαυρό της ιερατικής εμπορίας" από τα ιερά λείψανα. Γράφει:

"Όσα καλά επροξένησαν με τον λόγο τους και με το παράδειγμα τους οι μάρτυρες του Χριστού, τόσης φθοράς αφορμήν έδωκαν μετά τον θάνατον τους εις τους λαοπλάνους τα ιερά λείψανα".

Το εμπόριον αυτό των λειψάνων επεχείρησεν να εμποδίσει με νόμον ο αυτοκράτορας Θεοδόσιος ο Μέγας το 400 μ.Χ. αλλά δεν το επέτυχε.

Ενώ λοιπόν ο Μέγας Θεοδόσιος απαγόρευσε την προσκύνηση στα "ιερά λείψανα", η μυθολογία του Συναξαριστή αναφέρει ότι "ο γιός του Μ. Θεοδοσίου, ο Αρκάδιος, το έτος 395, έστειλε και έφερεν από τα Ιεροσόλυμα εις την Κωνσταντινούπολιν την Τιμίαν Ζώνην της Θεοτόκου".

Σε ένα άλλο σημείον αναφέρει ο μύθος του Συναξαριστή ότι "μετεκομίσθη η Τιμία Ζώνη της Θεοτόκου από της ανύπαρκτης επισκοπής της τουρκικής πόλεως Ζήλας στην Κωνσταντινούπολη, επί Κων. του Ρωμανού, το έτος 919.

Επίσης, ο παραμυθολόγος Συναξαριστής παρατηρεί "ότι η Τιμία Ζώνη της Θεοτόκου μετεφέρθη από της επισκοπής Ζήλας επί Ιουστινιανού του βασιλέως εν έτει 530".

Ότι θέλει ο καθένας ας πιστέψει. Υπάρχει ποικιλία γνωμών από την ίδια μυθολογική πηγή. Μεγάλοι οι καλόγεροι και θαυμαστά τα έργα τους!