logo

fb youtube rss

Σύνδεση

Χωρίς Καθολική Εκκλησία , ούτε Πάπα ούτε Αγίους κλπ… Με τι θα αντικαθιστούσατε όλα αυτά;

Αγαπητέ κε Καλόπουλε - τι είδους κοινωνία προτείνετε;

Αγαπητέ κ Μιχάλη Καλόπουλε

Διάβασα με ευχαρίστηση το δικτυακό σας τόπο και σκοπεύω σύντομα να αγοράσω το βιβλίο σας.

Αναρωτήθηκα, εάν όλος ο κόσμος άλλαζε την πίστη του και σταματούσε να πιστεύει στην Βίβλο και τις ιστορίες της, τι είδους κοινωνία θα είχατε να προτείνετε, πως θα συνεχίζαμε από δω και πέρα;

 

Ελπίζω να καταλαβαίνετε το νόημα του γράμματός μου… Γιατί καταλαβαίνω ότι το πρόβλημα δεν είναι το να χάσομε την πίστη μας στη Βίβλο, αλλά το τι έρχεται μετά;

Χωρίς Καθολική Εκκλησία , ούτε Πάπα ούτε Αγίους κλπ…

Με τι θα αντικαθιστούσατε όλα αυτά;

Βιβλιοθήκες;

Επιστήμη, Έρευνα;

Ποιο θα ήταν το ιδεώδες;

Με τι θα ήταν απασχολημένοι οι Έλληνες σήμερα εάν δεν τους είχαν σταματήσει οι Ιουδαιο-Χριστιανοί; Τι είδους σύστημα πιστεύετε ότι θα είχαν…  κάτι σαν τον «Όμορφο Καινούριο Κόσμο» του Aldus Huxley;

................................


Απάντηση Καλόπουλου:
Αγαπητέ φίλε Fares Jamatte


Ευτυχώς δεν υπάρχει λόγος να ανακαλύψομε ξανά τον τροχό!

Οι κατάλληλες κατευθύνσεις διατυπώθηκαν με σαφήνεια, χιλιάδες χρόνια πριν από τους εκπληκτικούς Έλληνες φιλοσόφους, που πρώτοι χρησιμοποίησαν τη σκέψη και το λόγο τους, συζητώντας με πνεύμα πλήρους ελευθερίας, καταφέρνοντας προοδευτικά να απαλλαγούν από το ζυγό της δεισιδαιμονίας και της τυφλής πίστης .

Από την εποχή εκείνη και ξεκινώντας με τους Φιλοσόφους της αρχαίας Ιωνίας, ξεκίνησε μια διανοητική επανάσταση που έθεσε τις βάσεις για τη σύγχρονη Επιστήμη και τη Λογική για έναν ευγενή και πολιτισμένο κόσμο. Όλων των ειδών οι Τέχνες και οι Επιστήμες ξεκίνησαν τότε και άνθισαν στους Κλασσικούς και Ελληνιστικούς χρόνους. Τα επιτεύγματα εκείνης της εποχής στην τέχνη, τη λογοτεχνία την πολιτική (κοινωνικά συστήματα) και εν γένει τον πολιτισμό, δύσκολα μπορούν να τ' αντιγραψούν σήμερα.

Οι Έλληνες θεώρησαν ως πρώτη προτεραιότητα την Αρμονία, και τη ζωή σύμφωνα με τις επιταγές της Φύσης, όσον αφορά τον υλικό τομέα. Το «κατά φύσην ζην» ήταν το κέντρο της έρευνάς τους. Η ίδια η Φύση θεοποιήθηκε τότε και έγινε σεβαστή. Ξεκίνησε μια έντονη αναζήτηση για το δέον (ορθό - πρέπον, κατάλληλο) στον πνευματικό τομέα. Το «Μη δια τον φόβον αλλά δια το δέον απέχεσθαι αμαρτημάτων» (Δημόκριτος), ήταν η κεντρική πολιτισμική ιδέα!

Βέβαια το «πρέπον» της κάθε εποχής αλλάζει και μαζί του θα αλλάζαμε κι εμείς, ανάλογα με τις προτεραιότητες και τις περιστάσεις. Το μεγάλο όπλο της έρευνας, είναι η ελεύθερη αμφισβήτηση, που είναι ο ύψιστος ευεργέτης της ανθρωπότητας! Κι αυτό είναι καθαρά ελληνική επισήμανση!

Αυτή η αέναη αλλαγή προς το καλύτερο, ήταν ενσωματωμένη στον Ελληνικό πολιτισμό. Θυμηθείτε πως ακόμα και οι «θεοί» τους αμφισβητήθηκαν και αναγκάσθηκαν να παρουσιάζουν μια διαρκώς φιλικότερη και πιο ανθρώπινη διάθεση και όψη!

Η εγγενής αυτή επιθυμία για διαρκή βελτίωση των ιδεών, εφόσον συνεχιζόταν, θα έκανε την ελληνική αναζήτηση θεσμών και αρετών, να επικεντρωθεί σε μια ατελείωτη αναζήτηση για καλύτερες, «ορθότερες» ιδέες, πράξεις και ήθη! Φυσικά δεν θα υπήρχε απόλυτο «ορθό», αλλά «προς το παρόν ορθό». Κάθε ιδέα χωρίς εξαίρεση, θα αποτελούσε στόχο διαρκούς κριτικής και αμφισβήτησης. Όλα ανεξαιρέτως, ακόμα και τα άριστα, θα υφίσταντο αδιαμαρτύρητα την βάσανο της διαρκούς αίρεσης. Η καλύτερη πρόταση ή κατάσταση, θα εξυπηρετούσε το κοινό όφελος... μόνο έως ότου εμφανισθεί η βέλτιστη εκδοχή της.

Η αίρεση δεν θα ήταν μόνο επιθυμητή, αλλά και βραβεύσιμη!

Δεν θα υπήρχαν ιδανικά αναλλοίωτα, αλλά μόνο ιδανικά προς βελτίωση! Τα ιδεώδη μιας τέτοιας κοινωνίας, θα ήταν η δημιουργία καίριων ερωτήσεων, οι κριτικές έρευνες, και κυρίως η αναζήτηση προτεραιοτήτων αυτό δηλαδή, που ο Κορνήλιος Καστοριαδης αποκαλεί πρόταγμα. Οι μεθοδικές αναθεωρήσεις και οι λεπτομερειακοί έλεγχοι κάθε δεισιδαιμονίας και ιδεολογημάτων θα ήταν θεσμοθετημένο καθήκον!

Ένα κατάλληλο σύστημα εκπαίδευσης, θα έψαχνε συνεχώς για νέους τρόπους, ώστε να απαλλάξει τους πολίτες του από τα δεινά της άγνοιας. Στο κοινωνικό επίπεδο, θα θεωρούσαμε επιβεβλημένο τον συστηματικό έλεγχο κάθε θρησκευτικής απάτης και κάθε άλλου είδους απατηλής εξουσίας. Το βρομερό ελπιδεμπόριο θα ήταν καταδικασμένο σε μαρασμό! Τα ιδεώδη της κοινωνίας αυτής, θα επικεντρώνονταν στην διαρκή κοινωνική και προσωπική βελτίωση.

Οι νόμοι μιας τέτοιας κοινωνίας, θα επέβαλλαν την νοοτροπία της ανταμοιβής και των τιμών, σε κάθε δημόσια και επώνυμη κριτική. Η αποκάλυψη κάθε θρησκευτικής απάτης και η απομυθοποίηση των δήθεν θαυμάτων, που σήμερα κατακλύζουν την κοινωνία μας εντυπωσιάζοντας και εγκλωβίζοντας μυριάδες αδαείς, θα ήταν καθεστώς.

Οι νόμοι θα περιελάμβαναν αποτρεπτικές διαδικασίες, για αυτούς που αποδεδειγμένα επιχειρούσε να εκμεταλλευτούν την φυσική τάση της φιλευσέβειας των πολιτών, με ψευτοθαύματα, ή εμπόριο ελπίδας με ισχυρισμούς που είναι αδύνατον να αποδειχθούν, όπως η μετά θάνατο ζωή, το καθαρτήριο, ή τα οικόπεδα σε καλή θέση στον Παράδεισο… και τόσες άλλες θεολογικές αθλιότητες.

Οι πολίτες θα απέφευγαν με φρίκη την τυφλή υποταγή στην οποιαδήποτε πίστη και σε οποιαδήποτε υπερβατική θρησκευτική ιδέα, θα θεωρούσαν δε εαυτούς εραστές μόνο φυσικών και αυταπόδεικτων σεβασμάτων. Σ’ έναν τέτοιο κόσμο, η πανέμορφη και φιλόξενη μητέρα Φύση, θα απολάμβανε έναν σταδιακά αυξανόμενο σεβασμό και μια ατέλειωτη ποικιλία τιμών, που τώρα διοχετεύονται στους θεοποιημένους ήρωες της εβραϊκής βιβλικής μυθοπλασίας. Υπενθυμίζω μόνο, ότι περισσότερο απ’ το μισό πληθυσμό του πλανήτη, υπακούει στις τρεις αβρααμογενείς θρησκείες! Τον Ιουδαϊσμό, τον Μουσουλμανισμό και τον Χριστιανισμό. Το μεγαλύτερο μάλιστα σε εξέλιξη ιστορικό συμβάν σήμερα, (στο οποίο δεν δίνει κανείς σημασία) είναι η αδιάκοπη επέκταση της χυδαίας βιβλοκεντρικής Δύσης προς την αφελή Ανατολή!

Είναι καιρός λοιπόν να ξανασκεφτούμε την ελληνική πρόταση, μήπως και βρούμε μια αδιασάλευτη εγγύηση πολιτισμού, που αν συγκριθεί με την εντελώς άθλια αδιαφορία που σήμερα βασιλεύει απέναντι στην ευεργέτηδα φύση, τα έμβια όντα και τους συνανθρώπους μας, δείχνει ξεκάθαρα πόσο έχουμε πλανηθεί από τους θεούς των θρησκειών. Ζούμε κυριολεκτικά στην χειρότερη εκδοχή της πανανθρώπινης ιστορίας και αδυνατούμε να το συνειδητοποιήσουμε επειδή τα ιερατεία λυμαίνονται την πολύτιμη προσοχή των λαών τους και επανδρώνουν τις κοινωνίες με τους δικούς τους πειθήνιους πράκτορες.

Αυτή ακριβώς η σημερινή στάση ζωής, που αντιμετωπίζει την μητέρα όλων μας, τη Φύση, ως αντικείμενο αισχρής εκμετάλλευσης, απογυμνωμένο από κάθε ιερότητα, αποτελεί βέβαια και την μεγαλύτερη ασέβειά και ύβρη, την οποία σύντομα θα πληρώσει πανάκριβα ολόκληρη η ανθρωπότητα!

Με την απουσία των πολιτισμοκτόνων, πανούργων ελπιδέμπορων της πίστης, αυτός ο πολιτισμός, θα εστίαζε την προσοχή των ανθρώπων, στον αθλητισμό τις επιστήμες και τις τέχνες της πρόνοιας, τις εξερευνήσεις και την εξάπλωση του εκπληκτικού προμηθεϊκού πολιτισμού των Ελλήνων, στα πέρατα της οικουμένης.

Αυτός ο πολιτισμός, θα μετέθετε την προσοχή των ανθρώπων από το περιορισμένο ανθρωποκεντρικό μοντέλο, σε ένα ευρύτερο πλανητοκεντρικό, ολοκληρώνοντας την φυσική προέλαση του ελληνικού πολιτισμού.

Οι καταδυναστευτηκές δυνάμεις του κόσμου θα είχαν συρρικνωθεί ή δεν θα είχαν εμφανισθεί καθόλου. Παράδειγμα η σημερινή καπιταλιστικό-τραπεζιτική δικτατορία, δεν θα είχε καμιά ελπίδα εμφάνισης, αφού γιγάντιοι μηχανισμοί ελέγχου θα έθεταν πολλά και ποικίλα όρια ατομικής οικονομικής ανάπτυξης. Οι βασικές μας πληγές δεν θα είχαν καν εμφανιστεί, αφού οι καταστροφές των οικοσυστημάτων θα είχαν προβλεφθεί, από τις οξυδερκείς επιστήμες και εγκαίρως θα είχαμε αποτρέψει τις καταστροφές που προκαλεί ο θρησκειοκεντρικός στυγνά τεχνολογικός ψευδοπολιτισμός μας!

Τα θεσμοθετημένα όρια του πλουτισμού θα άφηναν χώρο για ιδανικά. Η ιερότητα θα επέστρεφε στο φυσικό της λίκνο... την Φύση!
Ετσι, όχι οι πολιτικοί, αλλά τεράστια σεβάσμια κέντρα μελετών, γης αέρος και θαλάσσης, θα είχαν τον πρώτο λόγο στην οργάνωση της αειφόρου ανάπτυξης και την αδειοδότηση εφαρμογής ή όχι της όποιας τεχνολογία.

Γιγάντια παγκόσμια φυσιολατρικά συνέδρια, θα ήταν οι ιερότερες μας συνάξεις! Οι προστατευτικοί μηχανισμοί των δικαιωμάτων των υπολοίπων έμβιων όντων, που είναι οι πλανητικοί μας συνδικαιούχοι, θα ήταν ο σημαντικότερος δείκτης του πολιτισμού μας... ενώ σήμερα αφανίζονται κάτω απ’ την απύθμενη υποκριτική αγάπη των θρησκειών.

Όσο κι αν φαίνεται παράξενο η μαντική θα εύρισκε την φυσική της εξέλιξη, ως άγρυπνος φύλακας τους μέλλοντός μας. Ομάδες χρυσοπληρωμένων και πολυτίμητων σοφών, θα σκιαγραφούσαν ακατάπαυστα το (εγγύς και απώτερο) πιθανό πανανθρώπινο μέλλον, παράγοντας σωτήρια προμηθεϊκή πρόνοια, αποτρέποντας δυναμικά τον οικολογικό, πολιτισμικό ή οικονομικό μας αφανισμό.

Με μια τέτοια απελευθέρωση δημιουργικών δυνάμεων, και με την μαζική αρωγή ολόκληρων λαών και εθνών, είναι βέβαιο ότι θα περιορίζαμε στο ελάχιστο τους θρησκευτικούς πολέμους, θα κλείναμε τον δρόμο στους θεοκράτες εξουσιαστές που κυριολεκτικά κατακλύζουν την αξιολύπητη πανανθρώπινη ιστορία, και που στήριξαν την βρόμικη εξουσία τους, στους κατά τόπους φτιαχτούς "θεούς" και "αγίους", καλλιεργώντας με την βοήθεια της υπόδουλης παιδείας, την θεολογική ευπιστία και την σκοταδοποιό δεισιδαιμονία!

Φανταστείτε: να ανακάλυπταν την Αμερική τέτοιοι εκπολιτιστές, και όχι φανατικοί ληστρο-εισβολείς, που με τον σταυρό στο χέρι διέπραξαν την γνωστή, γιγάντια και πανάθλια γενοκτονία. Ποια θα ήταν αλήθεια η όψη του κόσμου, μετά από χιλιάδες έτη ειρηνικής εξάπλωσης ενός τέτοιου πολιτισμού, με κριτική σκέψη, επιστημονική έρευνα, ιπποκρατική ιατρική, σε συνδυασμό με έναν άπειρο σεβασμό για τη μητέρα όλων μας... την αιώνια πανδότρα Φύση!

Φανταστείτε να μην είχαν συμβεί οι εκατοντάδες θρησκευτικοί πόλεμοι. Να μην κυριαρχούσαν οι τόσοι πάπες, και πατριάρχες, αρχιεπίσκοποι και «άγιοι» που έφεραν και συντήρησαν έναν υπερχιλιόχρονο Μεσαίωνα! Τόση φθορά! Τόσα εκατομμύρια αθώα θύματα!

Σκεφτείτε λίγο πως θα έμοιαζε ένας κόσμος γεμάτος από ελεύθερους επινοητικούς στοχαστές! Ένας κόσμος σκεπτόμενων ανθρώπων! Πολίτες, όχι υπηκόους! Επιστήμονες, όχι αγύρτες! Φιλοσοφημένους τεχνίτες, αγρότες, εμπόρους, ναυτικούς. Λόγιους αθλητές και αυθεντικά φιλοσοφημένους δασκάλους! Και προ πάντων... ένα παγκοσμίως αξιοσέβαστο ιερατείο πολιτισμού! Έναν πλανήτη γεμάτο από ανθρώπους που σκέφτονται, κρίνουν, συζητούν, συνεργάζονται, και εξερευνούν με ιερό δέος τον αξιοθαύμαστο κόσμο μας... από τα άγνωστα βαθύ των ωκεανών μέχρι τα μακρινά αστέρια…
Πιστεύω για παράδειγμα, πως σε μια τέτοια ελληνοποιημένη κοινωνία,  με τον αδιάλειπτο επαναπροσδιορισμό των "θέων" (σεβασμάτων), ο "Ποσειδώνας" των αρχαίων ελλήνων, σήμερα θα είχε μετουσιωθεί σε ένα τιτάνιο παγκόσμιο κέντρο ωκαιανογραφικών μελετών, που θα προστάτευε την αξιύμνητη μητέρα όλων των όντων, την πολυαγαπημένη και πολυσέβαστη Θάλασσα!

Δυστυχώς όμως είναι προφανές... ζούμε στην χειρότερη εκδοχή της ιστορίας μας... και για μένα, υπεύθυνος είναι αυτός ο κατάμαυρος, βορβορώδης, απύθμενος Ωκεανός της παγκόσμιας θρησκευτικής αποχαύνωσης!

Δυστυχώς σήμερα είμαστε δέσμιοι τεράτων! Τεράτων που εμείς επιτρέψαμε να γεννηθούν ανάμεσά μας και να εισβάλουν στον κόσμο μας! Στην καλύτερη περίπτωση αποτελούμε το μίζερο υπηρετικό προσωπικό αυτών των καταδυναστευτικών τεράτων, αν όχι την ιδία τους την τροφή! Η δύσοσμη βεβήλωση του οίκου μας είναι δυστυχώς δική μας παράληψη.

Περιμένοντας λοιπόν τον "Οδυσσέα" που θα σκοτώσει τους "μνηστήρες" είναι καιρός να ψάξουμε για οδυσσειακά όπλα στα αρχαιοελληνικά κείμενα. Υπάρχει λοιπόν ακόμα ελπίδα. Όλα τα τέρατα έχουν αχίλλειο πτέρνα: «Χίλιοι παλεύουν με τα κλαδιά του κακού... για έναν που θα καταφέρει να το χτυπήσει στη ρίζα», όπως είπε πολύ σωστά ο Henry D. Thoreau

Όσο για μένα, το έχω δηλώσει άπειρες φορές, το «πρόταγμα» των ευφυών ανθρώπων και η αχίλλειος πτέρνα του παγκοσμίου βιβλο-κεντρικού τέρατος είναι... η Παλαιά Διαθήκη… δυστυχώς… κανένας δεν ασχολείτε μαζί της! Αν αυτή πέσει θα καταρρεύσουν μαζί της όλα τα τέρατα που εδώ και δυο χιλιάδες χρόνια αυτή γέννησε!

Για τον Aldous Huxley και απ’ τα λίγα που γνωρίζω γι’ αυτόν, έχει δημοσίευσε μια ανθολογία φιλοσοφίας, με κριτικά σχόλια πάνω στα κείμενα και τις μυστικές θρησκευτικές προσεγγίσεις, συστήνοντας μια λογική ζωή σε μια λογική κοινωνία. Αν είναι έτσι, τότε δεν μπορώ παρά να συμφωνήσω μαζί του. Αν κανω λάθος γι’ αυτόν και πρόκειται για κάποιον εξτρεμιστή φαντασιοκόπο, τότε τίποτε δεν με συνδέει μαζί του!

 Με εκτίμηση

Μιχάλης Καλόπουλος

...................................
Η γνώση είναι... η καλύτερη εκδίκηση!
KALOPOULOS_TA_BIBLIA2

Αποκτήστε τα βιβλία του Μ. Καλόπουλου επί αντικαταβολή στο τηλ: 2310/770100
Ξεναγηθείτε με διασκεδαστικό και σαφή τρόπο, στα πλέον απίστευτα μυστήρια της θεολογικής μαγείας, και ανακαλύψτε την γέννηση της σημερινής αθλιότητας, στα χέρια εκείνων... που λατρεύτηκαν σαν άνθρωποι του θεού!{backbutton}