logo

fb youtube rss

Σύνδεση

Την επικούρεια στάση απέναντι στο Θεό παρουσιάζει με τον καλύτερο τρόπο ο στωικός αντιεπικούρειος Κικέρων στο διάλογό του De Natura Deorum, μας καταγράφει τη φιλική συζήτηση περί Θεών, μιας παρέας διανοούμενων της εποχής του, οι οποίοι ανήκαν σε διάφορες φιλοσοφικές σχολές. Ανάμεσά τους ήταν και ένας νεαρός, ο επικούρειος Τορκουάτος, ο οποίος απαντά προς τον Κικέρωνα και την ομήγυρη ως εξής :
Κύριοι, «Εκείνος (ο έλληνας φιλόσοφος Επίκουρος) μας έχει διδάξει ότι ο Κόσμος υπήρξε δημιούργημα της φύσης και ότι δεν χρειάστηκε να τον οικοδομήσει κανένας πλάστης, και ότι η διαδικασία της δημιουργίας, (που σύμφωνα μ’ εσάς δεν είναι δυνατό να υπάρξει χωρίς Θεία επιδεξιότητα), είναι τόσο εύκολη, που η φύση θα δημιουργήσει, δημιουργεί και έχει δημιουργήσει αναρίθμητους κόσμους.
Εσείς, αντίθετα, δεν μπορείτε να δείτε πώς τα κατορθώνει όλα αυτά η φύση χωρίς τη βοήθεια κάποιας διάνοιας, κι έτσι, σαν τους τραγικούς ποιητές που δεν μπορούν να φέρουν την πλοκή του δράματος σε μια κατάληξη, καταφύγατε σ’ έναν από μηχανής Θεό που την παρέμβασή του δεν θα την είχατε ανάγκη, αν αναλογιζόσασταν την δίχως όρια έκταση του διαστήματος που απλώνεται προς κάθε κατεύθυνση στο άπειρο όπου, ταξιδεύοντας ο νους, δεν βρίσκει άκρη να σταθεί.
Λοιπόν, μέσα σ’ ετούτο το αχανές μήκος και πλάτος και ύψος, υπάρχει χώρος για την άπειρη ποσότητα ατόμων που –παρ’ ότι τα χωρίζει το κενό- συνδέονται μεταξύ τους και σχηματίζουν τις ενώσεις από τις οποίες αποτελούνται οι μορφές όλων των πραγμάτων που εσείς νομίζετε πως δεν μπορούν να δημιουργηθούν παρά μόνο με τη βοήθεια φυσερών και αμονιών, και μας φορέσατε σαμάρι έναν Αιώνιο Αφέντη που πρέπει μέρα νύχτα να τον φοβόμαστε.
Γιατί ποιος δεν θα φοβόταν έναν Θεό που ανακατεύεται παντού, που προβλέπει, προνοεί και παρατηρεί τα πάντα, και κρίνει πως τον αφορά το κάθε τι;
Αυτά τα πιστεύουν οι γριές, και μάλιστα οι αμόρφωτες γριές, Δεύτερη συνέπεια είναι οι ιδέες σας περί θείας έμπνευσης και μαντικής, που αν τις παίρναμε στα σοβαρά, θα γινόμασταν τόσο προληπτικοί που θα καταλήγαμε στους προφήτες, τους οιωνοσκόπους, στους αγύρτες, τους οραματιστές και τους ονειροκρίτες. Όμως ο Επίκουρος μάς λύτρωσε από την αιχμαλωσία και μας απελευθέρωσε από αυτές τις δεισιδαιμονίες».
-------------------------------------------------------------------
Εκείνος ο Τορκουάτος, είπε κι άλλα πολλά, πάρα πολλά και σοβαρά. Για τα οποία αν ζούσε σήμερα, και τα έβλεπε καθώς έχουνε αποδειχτεί περίτρανα, θα έπαιρνε τη μεγαλύτερη ικανοποίηση, που παίρνει ένα πνεύμα αγέρωχο και γενναίο. Τον ξέρει κανείς τον Τορκουάτο ? ΟΧΙ !!! Γιατί τον κρύψανε και δεν ΔΕΝ ΜΑΘΑΜΕ ΠΟΤΕ τον ΑΝΤΙΛΟΓΟ του ?? Γιατί μέσα στα σχολειά, όσα μαθαίναμε, ήταν πάντα υπό την αιγίδα του υπουργείου α-παιδείας και Θρησκευματων τους.
(από Τηλέμαχο Λαερτιάδη)