logo

fb youtube rss

Σύνδεση


Έρευνα ανατρέπει (διαφοροποιεί) τις βασικές αρχές του Δαρβίνου περί εξέλιξης;


 evolutionΟ Δαρβίνος μπορεί να έκανε λάθος θεωρώντας ότι ο ανταγωνισμός ήταν η κινητήρια δύναμη της εξέλιξης, περιγράφοντας ένα κόσμο στον οποίο οι οργανισμοί μάχονται για την κυριαρχία και μόνο ο ισχυρότερος επιβιώνει.

 Νέα έρευνα έρχεται να προσθέσει νέα στοιχεία, εισάγοντας την έννοια του «ζωτικού χώρου», αντί του ανταγωνισμού, ως σημαντικότερη αιτία της εξέλιξης. Η μελέτη πραγματοποιήθηκε από ομάδα ερευνητών στο πανεπιστήμιο του Μπρίστολ της Βρετανίας, με τη χρήση απολιθωμάτων για τη μελέτη των εξελικτικών τάσεων των ειδών για περισσότερα από 400 εκατομμύρια χρόνια.

 Εστιάζοντας στα ζώα της στεριάς – αμφίβια, ερπετά, θηλαστικά και πουλιά – οι επιστήμονες έδειξαν ότι ο βαθμός βιοποικιλότητας συνέπιπτε με τη διαθεσιμότητα «ζωτικού χώρου» στο πέρασμα του χρόνου. Ο «ζωτικός χώρος» αναφέρεται στις ειδικές συνθήκες που απαιτούνται για την ανάπτυξη ενός οργανισμού, και περιλαμβάνουν παράγοντες όπως η διαθεσιμότητα τροφής και το ευνοϊκό κλιματολογικό περιβάλλον.

Τα ζώα εξελίσονται μόλις βρουν "ζωτικό χώρο"

 Η νέα μελέτη διατείνεται ότι οι μεγάλες εξελικτικές αλλαγές συμβαίνουν όταν τα ζώα μετακινούνται σε μεγάλες, άδειες περιοχές ζωτικού χώρου, που δεν καταλαμβάνονται από άλλα ζώα. Για παράδειγμα, όταν τα πουλιά ανέπτυξαν την ικανότητα να πετούν, άνοιξαν πολλές νέες δυνατότητες που δεν υπήρχαν για τα υπόλοιπα ζώα, δίνοντας στα πουλιά νέο ζωτικό χώρο και ξεκινώντας μια νέα εξελικτική πορεία.

Η εξαφάνιση των δεινοσαύρων έδωσε χώρο στα θηλαστικά!

 Παρόμοια, η εξαφάνιση των δεινοσαύρων άφησε πίσω της μεγάλες περιοχές ζωτικού χώρου που εκμεταλλεύτηκαν τα θηλαστικά για τη δική τους εξέλιξη. Το σκεπτικό αυτό έρχεται σε αντίθεση με την ιδέα ότι ο έντονος ανταγωνισμός για φυσικές πηγές σε πυκνοκατοικημένες περιοχές είναι η κινητήρια δύναμη της εξέλιξης.

 «Για παράδειγμα, παρά το γεγονός ότι τα θηλαστικά ζούσαν μαζί με τους δεινοσαύρους για 60 εκατομμύρια χρόνια, δεν μπορούσαν να ανταγωνιστούν τα κυρίαρχα ερπετά. Όταν όμως οι δεινόσαυροι εξαφανίστηκαν, τα θηλαστικά κατέλαβαν γρήγορα τους άδειους πλέον χώρους με αποτέλεσμα σήμερα να κυριαρχούν στον κόσμο», σημείωσε ο Μάικ Μπέντον, μέλος της επιστημονικής ομάδας που διατύπωσε τη νέα θεωρία.


Συντάκτης: Μαρία Ραγκούση, Δημοσίευση: 28/08/2010
Πηγή:
www.kathimerini.gr με πληροφορίες BBC

..................................

Σχόλιο Καλόπουλου:

Στην σύγκρουση πολιτισμών συμβαίνει ακριβώς το ίδιο. Όταν ο "ζωτικός χώρος" ενός πολιτισμού ή τρόπου ζωής ελαττωθεί από τις επιτυχημένες επιθέσεις των αντιπάλων του, η φυσική κατάληξη θα είναι η φυσική συρρίκνωση έως και τελικός αφανισμός του. Ο αέναος πόλεμος επικράτησης ενός πολιτισμού, είναι προϋπόθεση επιβίωσης.

Η υποτέλεια ως αίτια αφανισμού, είναι και στον τελευταίο ξεκάθαρα ορατής, στην περίπτωση των γηγενών Ινδιάνων της Αμερικής, από μια δράκα πανούργων αλλά και εξοπλισμένων με ανώτερη πολεμική τεχνολογία Κονκισταδόρων της Ισπανίας.

Ο διαχρονικός ελληνισμός, αιώνες τώρα δυστυχώς ακόλουθη αμαχητί τον δρόμο του αφανισμού, ανήμπορος ή αρνούμενος να πολεμήσει για την επιβίωση και την επικράτηση του. Δυστυχώς μόνο η έγκαιρη προσαρμογή στις οργανωτικές και διοικητικές τέχνες του πολιτισμικού "πολέμου" μπορούν να ανατρέψουν ένα τέτοιο δυστύχημα για ολόκληρη την ανθρωπότητα! Μάλιστα για να γίνει αυτό σωστά, πρέπει πρώτα να γεννηθεί ένα πανούργο οδυσσειακό διοικητικό "ιερατείο πολιτισμού" με υψηλή αίσθηση προτεραιοτήτων, και η τέχνη της αντιπαλογνωσία να φτάσει σε απίστευτα επίπεδα απόδοσης.   

Μ. Καλόπουλος

...................................
Η γνώση είναι... η καλύτερη εκδίκηση!
KALOPOULOS_TA_BIBLIA2

Αποκτήστε τα βιβλία του Μ. Καλόπουλου επί αντικαταβολή στο τηλ: 2310/770100
Ξεναγηθείτε με διασκεδαστικό και σαφή τρόπο, στα πλέον απίστευτα μυστήρια της θεολογικής μαγείας, και ανακαλύψτε την γέννηση της σημερινής αθλιότητας, στα χέρια εκείνων... που λατρεύτηκαν σαν άνθρωποι του θεού!