logo greatlie kalopoulos

fb youtube rss

Σύνδεση

Εγγραφή


Ορθόδοξα σκάνδαλα

THALASINA

Κάποτε στην Αμοργό… Ένα ενδιαφέρον χρονογράφημα. Του Μ. Καλόπουλου

Κάποτε στην Αμοργό σε μια παραθαλάσσια ταβέρνα που αμέριμνοι απολαμβάναμε εκλεκτή μαρίδα και σαλάτα, κατέφθασε αναπάντεχα ο τότε αρχιεπίσκοπος Χριστόδουλος, με καμία εικοσάρια συνόδους του. Δίπλα μας έκατσαν οι μπράβοι του, που λίγες μέρες πριν, είχαν σακατέψει κάποιους στο ξύλο. Δεξιά και αριστερά του κάθισαν δυο πανέμορφα ρασοφορεμένα παλικαράκια με πολύ περιποιημένη και κυριολεκτικά επιτηδευμένα γυαλιστερή κόμμωση!

Σε λίγο άρχισε να "βρέχει" αστακο-μακαρονάδες! Πραγματικά τέτοια "βροχή" αστακών είναι δύσκολο να την φανταστείς κάνεις και φυσικά έκτοτε ούτε που ξανα είδα κάτι ανάλογο!

Η επίδειξη πλούτου στο ταβερνάκι του λιμανιού, ήταν παραπάνω από προκλητική. Τα ποτά, οι τροφαντοί αστακοί, η ξεγνοιασιά τα γέλια και οι χαρές, πραγματικά ενόχλησαν όχι μόνο έμενα, αλλά και τους λιγοστούς παρευρισκόμενους. Πραγματικά γύρευα αφορμή να διαμαρτυρηθώ, και να δημιουργήσω ζήτημα, για την έξαλλη αυτή δημόσια επίδειξη πλούτου και αφθονίας, από τους ξεδιάντροπους αυτούς κήρυκες της πτωχείας και της εγκράτειας… αλλά με συγκράτησε κατ' επανάληψη κυρίως η γυναίκα μου, αλλά και οι υπόλοιποι φίλοι της δικής μου παρέας. Σκεπτόμουν αφελώς, πως κάτι τέτοιο θα μπορούσαν να το κάνουν κρυμμένοι πίσω από τους μαντρότοιχους κάποιου μοναστηρίου, αλλά όχι προκλητικά ενώπιων όλων

Φεύγοντας πέρασε από μπροστά μου, και περιέργως γυρίζοντας προκλητικά προς το μέρος μου, (υποθέτω πως με αναγνώρισε), και με το γνωστό του χαμόγελο μου ευχήθηκε καλή όρεξη… δεν κατάφερα να συγκρατήσω την ξαφνική άπρεπη οργή μου και του αντιφώνησα δυνατά: «στο λαιμό να σας κάτσει». Μια ασυνήθιστη για μένα απρέπεια, που μόνο από την συσσωρευμένη μου αγανάκτηση μπορώ να εξηγήσω.

Μια συγκρατημένη ιαχή διαμαρτυρίας, και δειλά χειροκροτήματα συμπλήρωσα την δική μου αγανάκτηση από τα γύρο τραπεζάκια με τις φτωχο-μαρίδες και τις τηγανίτες πατάτες. Την αγανάκτησή μας ήρθε να συμμεριστεί αναθεωρημένο και το παλικαράκι που τόσην ώρα τους σέρβιρε, παραπονούμενο πως ενώ τόσην ώρα τους υπηρετούσε με τον καλύτερο τρόπο, αυτοί δεν του άφησαν δεκάρα τσακιστή για πουρμπουάρ.

Τα χειρότερα ήρθαν μετά, όχι μόνο μας έδειξε τους μισοφαγωμένους αστακούς, αλλά συμπλήρωσε πως «ήταν φυσικό μια και είχαν έρθει χορτάτοι από προηγούμενο γεύμα»! Στη ερώτηση μου πόσο πλήρωσαν για το λουκούλλιο αυτό γεύμα… η απάντηση ήταν αναπάντεχη. «Όλα ήταν πληρωμένα από κάποιον ιερέα του νησιού». Η Αμοργός με πληθυσμό 1.859 (απογραφή του 2001) έχει 30 εκκλησίες και 3 μοναστήρια. Αρά 60 άτομα και εκκλησία.

Ρωτώντας περισσότερα για το ποιος ήταν ο συγκεκριμένος ιερέας του νησιού που κάνει τέτοια δώρα στον αρχιεπίσκοπο Χριστόδουλο, έμαθα πως ήταν ο μεγαλύτερος ιχθυέμπορας του νησιού που κατάφερε με τις γνωριμίες του να γίνει και ιερέας. Έτσι εξηγούνται και οι συχνές του διακοπές στην Αμοργό.

Μ. Καλόπουλος

Ο Καλόπουλος αποδομεί αλύπητα Παΐσιο και χριστιανισμό. (Βίντεο)

Δημοσιεύτηκε στις 3 Φεβ 2015

Από Hellene Dreamer: Ένα χορταστικό οπτικοακουστικό υλικό από το τηλεοπτικό κανάλι Ε (στην εκπομπή Hashtag της Ελεονόρας Μελέτη) με καυστικά ερωτήματα ενός Έλληνα σκεπτικιστή, που δεν απαντιόνται από φανφαρόνο ελληνορθόδοξο χριστιανό θεολόγο.