logo

fb youtube rss

Σύνδεση

Σε έκταση 3.000 στρεμμάτων στον κόλπο που βρίσκεται στις Νέες Αλμυρές στον Βόλο θα κατασκευαστεί ένα ξενοδοχειακό συγκρότημα-μεγαθήριο με γήπεδα γκολφ, προϋπολογισμού 550 εκατ. ευρώ! ... Kάθε γήπεδο γκολφ που φτιάχνεται σε περιοχές της Μεσογείου, που δεν έχουν πολύ νερό, καταναλώνει κάθε μέρα όσο νερό χρειάζεται μία πόλη 12.000 κατοίκων.


Γήπεδα Γκολφ - Μεγάλες τουριστικές επενδύσεις

Της ΜΑΡΙΑΣ ΠΑΠΟΥΤΣΑΚΗ

από την Κυριακάτικη Ελευθεροτυπία 24.09.2006 (www.enet.gr)

Η μεγαλύτερη «ιερή μπίζνα» και μία από τις μεγαλύτερες επενδύσεις στον τουριστικό τομέα στην Ελλάδα ξεκινάει στη μητρόπολη Δημητριάδος, στην οποία υπήρξε μητροπολίτης ο Χριστόδουλος πριν αναρριχηθεί στον αρχιεπισκοπικό θρόνο.

• Σε έκταση 3.000 στρεμμάτων στον κόλπο που βρίσκεται στις Νέες Αλμυρές στον Βόλο θα κατασκευαστεί ένα ξενοδοχειακό συγκρότημα-μεγαθήριο με γήπεδα γκολφ, προϋπολογισμού 550 εκατ. ευρώ!

Μεταξύ της μητρόπολης Δημητριάδος και της εταιρείας «Γκόλφινγκ Ντιβέλοπμεντς», που ανέλαβε την ολοκλήρωση του έργου, υπεγράφη το σχετικό προσύμφωνο, πριν από λίγες ημέρες, από τον μητροπολίτη Ιγνάτιο.

• Οπως είπε ο μητροπολίτης Ιγνάτιος στην «Κ.Ε.» «πρόκειται να αξιοποιηθεί μια περιοχή αναξιοποίητη μέχρι τώρα. Ωστόσο, το σημαντικό είναι ότι πρώτη φορά προχωρούν σε συνεργασία μία μητρόπολη και η Εκκλησία της Ελλάδος, που στο συγκεκριμένο χώρο κατέχει τα 2/5 της νομής και της διαχείρισής του. Δηλαδή ό,τι πρόκειται να γίνει ή γίνεται είναι υπό την εποπτεία της ίδιας της Εκκλησίας, η οποία βεβαίως θα έχει και τα ανάλογα μερίσματα από την ενοικίαση του χώρου».

Η μητρόπολη, υποστηρίζει ο ιεράρχης, δεν πρόκειται να γίνει επιχειρηματίας. «Θα νοικιάσει το χώρο, και μάλιστα καταφέραμε να επιτύχουμε τις μεγαλύτερες τιμές ενοικίου, ανάλογες με αυτές που επικρατούν στο Πήλιο».

• Ο Ιγνάτιος αναφέρει ότι με την επένδυση που θα γίνει «αναπτύσσεται τουριστικά ολόκληρη η Θεσσαλία, ενώ αν οι Μεσογειακοί Αγώνες του 2013 ανατεθούν στην Ελλάδα, όπως συζητείται, η ύπαρξη γηπέδων γκολφ θεωρείται απαραίτητη. Αρα Βόλος και Λάρισα θα ωφεληθούν απ' αυτό. Οι θέσεις εργασίας που θα δημιουργηθούν είναι εκατοντάδες, ενώ ολόκληρη η περιοχή αναβαθμίζεται οικονομικά». Τονίζει ακόμη ότι το έργο αυτό θα χρησιμοποιηθεί από την Εκκλησία ως πιλότος, προκειμένου να γίνουν ανάλογες «επενδύσεις» και σε άλλες μητροπόλεις, πολλές από τις οποίες διαθέτουν τεράστιους ανεκμετάλλευτους χώρους γης.

Τα έσοδα της μητρόπολης από την επένδυση θα διατεθούν, σύμφωνα με τον Ιγνάτιο, για φιλανθρωπικά έργα. Μάλιστα προσθέτει ότι την ημέρα που θα υπογραφούν τα τελικά συμβόλαια, θα θεμελιωθεί ένα ίδρυμα χρονίων πασχόντων στον Αλμυρό Βόλου.

• Και ενώ η μητρόπολη Δημητριάδος, φαίνεται πως έχει στο πλευρό της αρκετούς από τους κατοίκους της περιοχής και τις τοπικές αρχές, μια άλλη μεγάλη μερίδα κατοίκων αντιδρά εντονότατα στο έργο.

Ο εκπρόσωπος της Περιβαλλοντικής Πρωτοβουλίας Μαγνησίας Κώστας Βολιώτης τονίζει ότι η επένδυση αυτή δεν είναι αθώα για το περιβάλλον. «Δεν θεωρούμε σκόπιμη την "αξιοποίηση", δηλαδή το ξεπούλημα των εκτάσεων που κατέχει η Εκκλησία», τονίζει, «γιατί παραμονεύει η καταστροφή του περιβάλλοντος και γιατί η Εκκλησία δεν πρέπει να συμπεριφέρεται όπως ένας ιδιώτης. Η εκκλησιαστική περιουσία ανήκει και στο λαό και η Εκκλησία δεν είναι εταιρεία».

• Τα προβλήματα που επισημαίνουν οι οικολόγοι για την περιοχή εντοπίζονται κυρίως στη δημιουργία των γηπέδων γκολφ. Συγκεκριμένα, θα είναι σημαντική η μείωση της ποσότητας του νερού, που, όπως λένε, διατίθεται για άλλες χρήσεις. Μάλιστα τονίζουν ότι κάθε γήπεδο γκολφ που φτιάχνεται σε περιοχές της Μεσογείου, που δεν έχουν πολύ νερό, καταναλώνει κάθε μέρα όσο νερό χρειάζεται μία πόλη 12.000 κατοίκων.

Υποστηρίζει ότι χρησιμοποιούνται τοξικά και αγροχημικά όπως κάδμιο, υδράργυρος, αρσενικό, λιπάσματα και φυτοφάρμακα και ότι χρησιμοποιείται μεταλλαγμένο γρασίδι με κίνδυνο επιμόλυνσης των μη γενετικά τροποποιημένων καλλιεργειών σε απόσταση ακόμη και 20 χιλιομέτρων.

• Πάντως, ο αρχιεπίσκοπος που έχει μπει για τα καλά στο παιγνίδι των «επιχειρήσεων», δεν χάνει χρόνο. Συγχρόνως με όλες τις άλλες ασχολίες του «τρέχει» και το μεγαλεπήβολο πρόγραμμα της ανάπτυξης του προσκυνηματικού τουρισμού. Στις 28, 29 και 30 Σεπτεμβρίου, πρόκειται να πάει «κρουαζιέρα εργασίας» μαζί με την υπουργό Τουρισμού, Φάνη Πάλλη Πετραλιά, σε Σύρο, Τήνο, Πάρο και Κύθηρα, στο πλαίσιο της προώθησης του προγράμματος.

ΚΥΡΙΑΚΑΤΙΚΗ -Ελευθεροτυπία 24/09/2006{backbutton}