logo

fb youtube rss

Σύνδεση

Όχι Μερσέντες δεν επαρκούν στους Μητροπολίτες, αλλά ούτε καμιόνια και νταλίκες... Εκτός αν οι ημέτεροι «άγιοι» γράφουν, διαβάζουν, συνεδριάζουν, κοιμούνται στοιβαγμένοι ο ένας πάνω στον άλλον, και προσεύχονται ανάσκελα!

Ιερές λιμουζίνες: «χώρος ηρεμίας αλλά και προσευχής»!

Μάρτιος 21, 2007 από roidis

Από την «Εκκλησιαστική Παρέμβαση», Μηνιαία Έκδοση της Ιεράς Μητρόπολης Ναυπάκτου και Αγίου Βλασίου, διαβάζουμε για τα Μητροπολιτικά πολυτελή αυτοκίνητα και στο τι αυτά χρησιμεύουν. Πρώτα αναφέρουν (βεβαίως) ότι δείχνουν την «νεοπλουτίστικη νοοτροπία των κατόχων τους», και μετά μπαίνουν στο ψητό.

Απολαύστε .

(η ορθογραφία είναι του πρωτότυπου κειμένου)
[…]Βεβαίως, μπορεί κανείς να διακρίνη μερικά τέτοια αυτοκίνητα που είναι υπερβολικά και πολλές φορές δείχνουν την νεοπλουτίστικη νοοτροπία των κατόχων τους. Και στο σημείο αυτό ενθυμούμαι τον λόγο του Αριστοτέλη στο περί “Ρητορικής” σύγγραμμά του που θεωρούσε “απαιδευσίαν πλούτου το είναι νεόπλουτον”, γιατί ένας τέτοιος νεόπλουτος άνθρωπος έχει ήθος “ευδαίμονος ανοήτου”. Και, δυστυχώς αυτή η νοοτροπία διακρίνει μερικούς Κληρικούς, όλων των βαθμών, που συνήθως προέρχονται κοινωνικά από τις αγροτικές και μικροαστικές τάξεις και αυτομάτως βρίσκονται μπροστά σε μια άλλη κοινωνική κατηγορία που τους μεθάει.[…]

Διαβάστε τώρα με ποιο τρόπο δικαιολογούνται από το άρθρο της Ιερά Μητρόπολης, τα Λέξους, Μερσεντές και άλλα ευτελή αυτοκίνητα πολυτελείας:

Τίτλος: «Το Μητροπολιτικό αυτοκίνητο είναι “χώρος”…»
Γραφείου, γιατί αναπληρώνει κατά κάποιον τρόπο την εργασία του Γραφείου. Ο Μητροπολίτης κατά την διάρκεια του ταξειδιού μπορεί να διαβάζη τα έγγραφα της ημέρας, να γράφη έγγραφα, να διορθώνη κείμενα, να σκέπτεται την λύση διαφόρων προβλημάτων, να σχεδιάζη διάφορες εργασίες, να τηλεφωνή ή να του τηλεφωνούν για διάφορα θέματα.

Αίθουσας συνεδριάσεων, διότι επιλύει διάφορα προβλήματα με τους συνεργάτες του. Σε αυτήν την περίπτωση ο οδηγός πρέπει να είναι άνθρωπος απολύτου εμπιστοσύνης και να μην αναμειγνύεται σε διοικητικά και πνευματικά θέματα της Ιεράς Μητροπόλεως.

Αναγνωστηρίου βιβλιοθήκης, διότι μελετά βιβλία με τα οποία επέλεξε να ασχοληθή ή για δικό του πνευματικό ανεφοδιασμό ή για ετοιμασία θεμάτων και ομιλιών που πρόκειται να πραγματοποιήση.

Κλίνης, αφού βρίσκει την ευκαιρία να ξεκουρασθή και να κοιμηθή για λίγο. Είναι δυνατόν να εισέλθη στο αυτοκίνητο κουρασμένος από διάφορες εργασίες και με τον λίγο ύπνο μέσα σε αυτό να βγή ξεκούραστος και να συνεχίση την ποιμαντική του αποστολή.

Ακόμη μπορεί να θεωρηθή και ένας χώρος ηρεμίας, από την άποψη ότι όλη την ημέρα είναι απησχολημένος και υποχρεωμένος να ομιλή, να συμβουλεύη, να βρίσκεται μεταξύ των ανθρώπων και να ασχολήται με τα προβλήματά τους, οπότε στο αυτοκίνητο είναι μόνος και μπορεί να αποτοξινώνεται από τις διάφορες φροντίδες.

Επίσης είναι δυνατόν στο αυτοκίνητο να προσεύχεται, είτε με τις διάφορες λατρευτικές προσευχές είτε με την επανάληψη του “Πάτερ ημών” και της ευχής του ονόματος του Χριστού, είτε με την ψαλμωδία διαφόρων τροπαρίων, είτε με την ακρόαση κασετών με επικαίρους ύμνους της Εκκλησίας. Είναι ευνόητο ότι αυτό δεν μπορεί να αναπληρώση την προσευχή στο κελλί του και τον Ιερό Ναό, αλλά την συνεχίζει.

-

Ο αείμνηστος Μάριος Πλωρίτη απαντά, χρησιμοποιώντας τη γνωστή του καυστική και γλώσσα. (από το Βήμα : 26/06/2005 , Σελ.: B41)

[…]ΕΠΙΜΕΤΡΟ. Και ένα άλλο κρούσμα «αυτογνωσίας». Στην εφημερίδα της Μητρόπολης «Εκκλησιαστική Παρέμβαση», ο Μητροπολίτης Ναυπάκτου κ. Ιερόθεος εξηγεί γιατί «τα μεγάλα, δυνατά αυτοκίνητα είναι απαραίτητα» στους Μητροπολίτες:

Πρώτα, επειδή είναι «χώρος γραφείου και αναπληρώνουν κατά κάποιον τρόπο τη γραφική εργασία», ήγουν «μελέτη εγγράφων, σκέψη για τη λύση προβλημάτων, σχεδιασμό διαφόρων εργασιών». - Δεύτερο, είναι «αίθουσα συνεδριάσεων», διότι ο εποχούμενος ιεράρχης «επιλύει εκεί διάφορα προβλήματα με τους συνεργάτες του». - Τρίτο, είναι αναγνωστήριο-βιβλιοθήκη διότι «μελετά βιβλία για δικό του πνευματικό ανεφοδιασμό (sic) ή για ετοιμασία θεμάτων και ομιλιών». - Τέταρτο είναι και «κλίνες», όπου ο σεβασμιώτατος «βρίσκει την ευκαιρία να ξεκουραστεί και να κοιμηθεί». - Πέμπτο, είναι «χώρος ηρεμίας αλλά και προσευχής» (re-sic).

Αν όμως είναι απαραίτητο ένα όχημα τόσων πολλαπλών χρήσεων δίκην τροχοφόρου σούπερ μάρκετ, τότε όχι Μερσέντες ή Φάντομ δεν επαρκούν στους Μητροπολίτες, αλλά ούτε καμιόνια και νταλίκες, για να στεγάσουν τόσους και να πράξουν τόσα. Εκτός αν οι ημέτεροι «άγιοι» γράφουν, διαβάζουν, συνεδριάζουν, κοιμούνται στοιβαγμένοι ο ένας πάνω στον άλλον, και προσεύχονται ανάσκελα! «Είναι κι αυτή μια στάσις (ή πολλές στάσεις), νοιώθεται», που έλεγε ο Αλεξανδρινός… […]


{backbutton}