logo

fb youtube rss

Σύνδεση

Να ποιος ειναι ο πραγματικός ιδιοκτήτης της Ελλάδος! Εκατοντάδες χιλιάδες στρέμματα ληστεύει η Μονή Βατοπεδιου! Τι δύναμη είναι αυτή που διαθέτει αυτή η Μονή Βατοπεδίου ώστε να υποκλίνεται μπροστά της ολόκληρο Κράτος;

http://roides.wordpress.com/2007/07/25/vatopedi1/

Το Μάιο του 2006 σε δύο συνέχειες είχα γράψει ξανά για τη Μονή Βατοπεδίου εδώ και εδώ. Είχα αναφέρει μεταξύ άλλων ότι «Διαθέτει αρκετούς ισχυρούς φίλους που κινούνται σε όλα τα επίπεδα της πολιτική και επιχειρηματικής «διαπλοκής».

Τον τελευταίο μήνα «οι πράξεις της Μονής» αυτής βρίσκονται επιμόνως και δικαιολογημένα· στη δημοσιότητα με καθημερινά άρθρα στις εφημερίδες, κυρίως στο Έθνος και καθημερινά σχεδόν στην Ελευθεροτυπία. Άρθρα τα οποία όμως λόγω καλοκαιριού αλλά και λόγω κυρίως των πυρκαγιών, για καλή τύχη των κρατικών ιθυνόντων και της μονής, δεν διαβάζονται επαρκώς.

Για τη Μονή που καταφέρνει να βρίσκεται συνεχώς στη δημοσιότητα κατά καιρούς επισημαίνω:

 

# - Το 2001 διαβάζουμε την είδηση ότι η Μονή Βατοπεδίου αγόρασε ακίνητο στο Μαρούσι αξίας 2,5 δις (δραχμών)

 

# - Το 2002 μαθαίνουμε ότι η Ελληνική Βιομηχανία Οχημάτων (ΕΛΒΟ) στη Θεσσαλονίκη. Ο πρόεδρός της Δημήτρης Καμαργιάννης μαζί με στελέχη της εταιρείας, επισκέπτονται το Αγιον Ορος και προσφέρουν ένα τζιπ «Μερσεντές» για τις ανάγκες της Μονής Βατοπεδίου.

 

# - Το Ελληνικό Δημόσιο ενεργεί αστραπιαία (μπα, είδατε;) Με την 17/2002 γνωμοδότηση του Γνωμοδοτικού Συμβουλίου Δημοσίων Κτημάτων και Ανταλλάξιμης Περιουσίας, τάσσεται υπέρ των διεκδικήσεων της μονής, το ίδιο εισηγείται και η Κτηματική Υπηρεσία Ξάνθης στις 16/4/2002, ενώ απόφαση υπογράφει ο υφυπουργός Οικονομικών Απόστολος Φωτιάδης στις 5/8/2002. Μια απόφαση που είχε υπογράψει και παλαιότερα ο τότε υφυπουργός και νυν υπουργός Γεωργίας Γιώργος Δρυς στις 5/2/1999 επικαλούμενος αντίστοιχες γνωμοδοτήσεις.

 

#- Μαθαίνουμε το 2003 ότι: Tο αργότερο σε δύο μήνες αναμένεται να γίνει γνωστή η απόφαση του Πολυμελούς Πρωτοδικείου Pοδόπης, όπου εκδικάστηκε η αγωγή της Iεράς Mονής Bατοπεδίου σε βάρος του Eλληνικού Δημοσίου. H εκδίκαση της υπόθεσης έγινε σε φορτισμένο κλίμα, καθώς η Iερά Mονή διεκδικεί 30.000 στρέμματα γης στους νομούς Pοδόπης και Ξάνθης και στη λίμνη Bιστωνίδα. H Mονή ισχυρίζεται ότι η περιοχή ανήκει στην κυριότητα της από το 1080, για το οποίο κάτοικοι και φορείς της Pοδόπης και της Ξάνθης αντιδρούν.

 

# - Πάλι το καλοκαίρι του 2003 δεκάδες αγρότες και κάτοικοι της Ξάνθης ξεσηκώνονται και απειλούν πως θα αποδυθούν σε δυναμικές κινητοποιήσεις για να διατηρήσουν τα χωράφια τους, τονίζοντας πως δεν πρόκειται να δώσουν ούτε ένα μέτρο γης στη Μονή Βατοπεδίου. Τα στρέμματα αυτά καλλιεργούνται εδώ και πολλές δεκαετίες από αγρότες, αλλά η Μονή επικαλείται δωρεά του αυτοκράτορα του Νικηφόρο Γ’ Βοτανιάτη, αυτοκράτορα του Βυζαντίου το1080 (!). Κινδυνεύουν να τα χάσουν, εάν αποδοθούν τα στρέμματα γύρω από τη λίμνη της Βιστωνίδας, στη Μονή Βατοπεδίου του Αγίου Ορους. Οι μοναχοί πριν από 2 χρόνια διεκδίκησαν και πέτυχαν να πάρουν την ιδιοκτησία 5.670 στρεμμάτων στο Πόρτο Λάγος Ξάνθης και τώρα ζητούν και τα υπόλοιπα. Η Νομαρχίας Ξάνθης τονίζει πως αν ξεφύγουν οι μοναχοί από τα ελεγχόμενα όρια, τότε οι αντιδράσεις θα είναι εκρηκτικές.

 

#- Το Οκτώβριο 2003 υπήρξε κινητοποίηση «ενδιαφερόμενων» για το δασικό νομοσχέδιο, τον υπουργό Γεωργίας κ. Γ. Δρυ επισκέφθηκαν οι εκπρόσωποι των οικοδομικών συνεταιρισμών που διεκδικούσαν δασικές εκτάσεις με 100.000 περίπου μερίδες, που στην πραγματικότητα τις διεκδικούν 130 περίπου συνεταιρισμοί. Το μυρίζεται η Μονή και το ηγουμενοσυμβούλιό της του ανακοινώνει ότι διεκδικούν όλη σχεδόν τη λίμνη Βιστωνίδα και θέλουν ανταλλάξιμες εκτάσεις και αποχαρακτηρισμούς (και διερωτάσθε γιατί καίγονται τα δάση)

 

# - Οι κάτοικοι της Ξάνθης «χάνουν» τη λίμνη Βιστωνίδα. Πραγματοποιείται συνάντηση του υπουργού Γεωργίας Γεώργιου Δρυ και του ντόπιου υφυπουργού Οικονομικών Απόστολου Φωτιάδη με την αντιπροσωπεία των φορέων της Ξάνθης, για τα 27.000 στρέμματα πέριξ της λίμνης Βιστωνίδας, που έχουν παραχωρηθεί με υπουργικές αποφάσεις στη Μονή Βατοπεδίου. Οι δύο υπουργοί αμύνονται των αποφάσεών τους.
Τα 27.000 στρέμματα του Ελληνικού Δημοσίου να περνούν στα χέρια των μοναχών. Η Βιστωνίδα γίνεται λίμνη αποκλειστικής χρήσης για τη Μονή Βατοπεδίου και παράλληλα το Ελληνικό Δημόσιο ζημιώνεται.

 

# - Το Δεκέμβριο του 2003 εκατοντάδες κάτοικοι των παραλίμνιων χωριών της Βιστωνίδας, κρατώντας μαύρες σημαίες ξεσηκώθηκαν και πάλι ενάντια στη Μονή Βατοπεδίου. Επικεφαλής εκτός των βουλευτών Ξάνθης και το πρόεδρο του Δικηγορικού Συλλόγου Ξάνθης κ Ξυνίδη, βρίσκεται και ο μητροπολίτης Παντελεήμονας. Όλα αυτά επειδή οι ιερείς της Μονής ανακάλυψαν αυτοκρατορικά χρυσόβουλα (!)

# - Λίγο μετά από τα παραπάνω, ο μητροπολίτης Μαρωνείας και Κομοτηνής Δαμασκηνός σε συνέντευξή του στην «Απογευματινή της Κυριακής» σχετικά με τη διεκδίκηση των 27.000 στρεμμάτων πέριξ της λιμνοθάλασσας Βιστωνίδας από τη Μονή κάνει τη θρασύτατα απίστευτη δήλωση: «Η Μονή ζητεί να πληρώσουν ένα μίσθωμα. Κι αν δεν έχουν οι αγρότες, ας τα δώσει το κράτος».Καμαρώστε πνευματικό πατέρα της περιοχής. Ζητεί από τους αγρότες να γίνουν κολλήγοι και αν δεν διαθέτουν να τσοντάρει το κράτος.

Οφείλω να σημειώσω τη τίμια στάση του μητροπολίτη Ξάνθης, που προς τιμή του τότε· είπε: «αφήστε ήσυχο τον βασανισμένο αυτό λαό»

Τι δύναμη είναι αυτή που διαθέτει αυτή η, ιστορική κατά τ’ άλλα, Μονή Βατοπεδίου ώστε να υποκλίνεται ολόκληρο Κράτος μπρος της;

Φανταστείτε ότι ακόμη και ο ΟΠΑΠ το 2004, σύμφωνα με στοιχεία του οργανισμού προσέφερε 50.000 ευρώ (17 εκατ. δρχ.), στην Ιερά Μεγίστη Μονή Βατοπεδίου ενώ το ίδιο ποσό δόθηκε στο σωματείο «Οι φίλοι του Αϊ-Γιάννη»! Παράλληλα, δεκάδες ναοί, σωματεία και αδελφότητες φέρονται να έχουν χρηματοδοτηθεί με ποσά από 2.000 έως 10.000 ευρώ (680 χιλ. δρχ. έως 3,4 εκατ. δρχ.)…και για να σας εξαγριώσω σας λέω «μέχρι και 10 εκατ. ευρώ (3,4 δισ. δρχ.) ετησίως, εισπράττουν, κάθε χρόνο, φορείς της Εκκλησίας της Ελλάδος (μητροπόλεις, ναοί, ιδρύματα κ.ά.) από τα τυχερά παιχνίδια του ΟΠΑΠ (στοίχημα, λόττο, τζόκερ, ΠΡΟ-ΠΟ κ.λπ.) και από το Κρατικό Λαχείο» (ΚΥΡΙΑΚΑΤΙΚΗ - 17/04/2005) Κατά τ’ άλλα από άμβωνος οι ιερείς τάσσονται κατά του…Τζόγου!

Δώστε προσοχή τώρα το πως μας «βατεύουν» χρόνια τώρα τα κάθε «ιερά βατοπέδια» αλώνοντας τα έσοδα του κράτους, τα έσοδα δηλαδή τα δικά μας, των φορολογουμένων.
Γράφει η Κυριακάτικη στις 17.04.2005

«Τα μεγαλύτερα ποσά προς ιερούς πατέρες και ιδρύματα προέρχονται από τον «τυχερό» εξαψήφιο αριθμό 234372, ο οποίος αντιστοιχεί σε λογαριασμό του υπουργείου Πολιτισμού με τίτλο «Κατάθεση μερίσματος από τη συμμετοχή του ελληνικού Δημοσίου στο μετοχικό κεφάλαιο του ΟΠΑΠ.[..]Το Δημόσιο κατέχει στον ΟΠΑΠ το 51% των μετοχών του ως εταιρείας και κατά την τριετία 2001-2003 εισέπραξε ως μέρισμα 320 εκατ. ευρώ (110 δισ. δρχ.). Από αυτά, κάθε χρόνο κατετίθεντο στο συγκεκριμένο λογαριασμό του υπουργείου Πολιτισμού περίπου 70-75 εκατ. ευρώ (25 δισ. δρχ.)!»

…και συνεχίζει το ρεπορτάζ της «Κ» 17.04.2005

«Η διαφάνεια για το πού καταλήγουν οι επιχορηγήσεις των υπουργείων προς την εκκλησία δεν είναι φαινόμενο τωρινό. Τα στοιχεία του ειδικού λογαριασμού 234372 του ΥΠΠΟ είχαν γίνει, μάλιστα, το 2002 αντικείμενο ερώτησης της βουλευτού τότε και προέδρου της Βουλής σήμερα Αννας Ψαρούδα-Μπενάκη.
Ερώτηση όμως για τα κονδύλια που δίνονται μέσω του λογαριασμού 234372/1 του ΥΠΠΟ κατέθεσε την παρασκευή και ο βουλευτής του ΣΥΝ Γ. Δραγασάκης. Σε αυτή ρωτά -μεταξύ άλλων- τον αρμόδιο υπουργό αν επιχορηγογήθηκαν από τον συγκεκριμένο ή άλλο λογαριασμό του ΥΠΠΟ φορείς της εκκλησίας».

Θα επανέλθουμε για τη Μονή Βατοπεδίου ...

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ: http://roides.wordpress.com/blog-contents/

 

…και τι περιμένουμε; Μήπως να καταλυθεί αυτό το παρακράτος; Ο φόβος του θανάτου, τροφοδοτεί καθημερινά το θησαυροφυλάκιο τους με τον παρά και τις εκκλησίες τους με τη συνείδηση των ορθοδόξων σφαγίων.

Από τον 17ο και 18ο αιώνα, μέχρι σήμερα, τους έχουν ξεβρακώσει ουκ ολίγοι. Και όμως. Ακόμα τους πιστεύουν, τους εμπιστεύονται και τους φιλούν το ρυπαρό τους χέρι. Για πόσο;

Οι ζωές άρρωστων παιδιών, ασθενών ανήμπορων ανθρώπων δεν απασχολούν ούτε τα ρασοφόρα τέρατα, ούτε τους υπηρέτες τους.

Εμπόριο ψυχών κάνουν οι απάνθρωποι. Εμπόριο υποσχέσεων για τη μετά θάνατον ζωή. Η γοητεία του ανορθολογισμού τους και η δίψα τους για πλούτο είναι μεγάλη. Τόσο μεγάλη που δεν αφήνει χώρο για το πραγματικά ιερό. Τη ζωή.

.......................................................

 

 

 

http://images.google.gr/imgres?imgurl=http://bp3.blogger.com/_16N-uuTISQo/Ro8kmDTe67I/AAAAAAAADj4/h2DRTGzSezY/s400/krampuscard.gif&imgrefurl=http://gerontakos.blogspot.com/2007/07/h.html&h=370&w=240&sz=34&hl=en&start=97&um=1&tbnid=LhcBZUHtwCivtM:&tbnh=122&tbnw=79&prev=/images%3Fq%3D%25CE%259C%25CE%259F%25CE%259D%25CE%2597%2B%25CE%2592%25CE%2591%25CE%25A4%25CE%259F%25CE%25A0%25CE%2595%25CE%2594%25CE%2599%25CE%259F%25CE%25A5%26start%3D80%26ndsp%3D20%26svnum%3D10%26um%3D1%26hl%3Den%26client%3Dfirefox-a%26channel%3Ds%26rls%3Dorg.mozilla:en-US:official%26sa%3DN

 

Του ΚΩΣΤΑ ΛΑΣΚΑΡΕΛΙΑ

 

«Μεγάλο θέμα που δεν έχει διερευνηθεί και χρήζει άμεσης διερεύνησης σε όλες του τις εκφάνσεις» κρίνει την υπόθεση της Μονής Βατοπεδίου και τα δημόσια οικόπεδα που της δόθηκαν σε περιοχές με οικιστικό και τουριστικό ενδιαφέρον ο Δικηγορικός Σύλλογος Θεσσαλονίκης.

 

Στο ψήφισμά του, που εγκρίθηκε στη χθεσινή του συνεδρίαση, έπειτα από συνεδρίαση 2,5 ωρών, ο Δικηγορικός Σύλλογος είναι ιδιαίτερα οξύς και προς την Πολιτεία για τον τρόπο με το οποίο χειρίστηκε το θέμα, και προς το μοναστήρι, που καταφεύγει σε πρακτικές οι οποίες απέχουν από τα χριστιανικά ιδεώδη.

«Το άρθρο 199 του αστικού κώδικα μας νομιμοποιεί να παρεμβαίνουμε σε ζητήματα που αφορούν την κοινωνία, που προκαλούν σκανδαλισμό και μας αφορούν όλους. Κι αυτό το θέμα με τα οικόπεδα του Δημοσίου που δίνονται στη Μονή Βατοπεδίου και που θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν για σχολεία, χώρους αθλοπαιδιών και άλλες δράσεις που χρειάζονται οι τοπικές κοινωνίες μας αφορά. Κι ένας ακόμη λόγος είναι ότι έχουμε να κάνουμε με ένα ζήτημα που υποβαθμίζει το περιβάλλον», τόνισε στην εισήγησή του στο θέμα της Μονής Βατοπεδίου, που μπήκε εκτός ημερήσιας διάταξης, ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης Δημήτρης Γαρούφας. Μίλησε για:

- Την ευθύνη της Πολιτείας και διαδικασίες που πρέπει να διερευνηθούν ως προς τη νομιμότητά τους.

- Την εικόνα του μοναστηριού, το οποίο έχει απομακρυνθεί από την αποστολή του και εμφανίζεται ως έμπορος γης και κερδοσκόπος, και

- Το μέγεθος του θέματος που απαιτεί τη συγκρότηση επιτροπής, η οποία πρέπει να το διερευνήσει σε όλες τις πτυχές του.

Στο ψήφισμα, το οποίο εγκρίθηκε με πολύ μεγάλη πλειοψηφία και το οποίο θα δοθεί εντός της ημέρας στη δημοσιότητα:

- Επιρρίπτονται ευθύνες στην Πολιτεία για την εν κρυπτώ δράση της και την παραχώρηση δημόσιων εκτάσεων που είναι απαραίτητες στη ζωή των πολιτών τόσο των τοπικών κοινωνιών όσο και ευρύτερα των πολιτών της Θεσσαλονίκης, καθώς οι εκτάσεις αυτές ανήκουν σε δήμους οι οποίοι αποτελούν συνέχεια της Θεσσαλονίκης, και

- Κατακρίνεται η μονή γιατί ύστερα από αιώνες διεκδικεί εκτάσεις τις οποίες είχε εγκαταλείψει και οι οποίες χρησιμοποιήθηκαν για την επιβίωση των κατοίκων και είναι απαραίτητες για τις ανάγκες των τοπικών κοινωνιών.

Ο Δικηγορικός Σύλλογος Θεσσαλονίκης:

* Ζητεί διερεύνηση του θέματος σε όλες του τις πτυχές.

* Αποστέλλει το ψήφισμά του στην Εισαγγελία Πρωτοδικών για τη διερεύνηση τυχόν ποινικών ευθυνών της υπόθεσης.

* Αναλαμβάνει πρωτοβουλίες με σύσκεψη των οργανισμών τοπικής αυτοδιοίκησης των περιοχών στις οποίες έγινε η «αρπαγή» των δημοσίων κτημάτων.

* Διατρανώνει την απόφασή του για παρακολούθηση του θέματος, ανάλογα με τις εξελίξεις.

* Κρίνει ότι η μείωση των δημοσίων εκτάσεων στις παρυφές της πόλης που θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν για χώρους ανάπτυξης αθλητικών εγκαταστάσεων, σχολείων, χώρων αναψυχής συνιστά υποβάθμιση του περιβάλλοντος και του επιπέδου ζωής των πολιτών.

Σε πολιτικό επίπεδο, το θέμα μπαίνει στη Βουλή με την ερώτηση που κατέθεσε ο βουλευτής ΠΑΣΟΚ Καβάλας Γιάννης Τσακλίδης. Απευθύνεται στον υπουργό Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Γιώργο Αλογοσκούφη και τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης Ευάγγελο Μπασιάκο.

Πρόκειται, αναφέρει, για «σκάνδαλο» και ζητεί να κατατεθούν στη Βουλή όλα τα έγγραφα, και ιδιαίτερα αυτά τα οποία αναφέρονται στα συμβόλαια παραχώρησης των επίμαχων εκτάσεων σε Καβάλα και Θεσσαλονίκη. Ανάλογη κίνηση θα κάνει εντός της ημέρας και ο βουλευτής ΠΑΣΟΚ Β' Θεσσαλονίκης Βασίλης Γερανίδης.

 

ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ - 06/07/2007

 

αναρτήθηκε από το χρήστη Sting στις 8:21 πμ

σχόλια:

Ο χρήστης monahikoslikos είπε...

Όλως τυχαίως τα συμβόλαια υπογράφονται από τη κυρία Κατερίνα Πελέκη σύζυγο υπουργού Πολιτισμού Γεωργίου Βουλγαράκη ενώ νομικός παραστάτης της Μονής Βατοπεδίου παρέστη ο κ. Δημήτριος Πελέκης αδελφός της προηγούμενης και κουνιάδος του υπουργού.
Είδες πως μαζεύονται οι μαύρες μύγες στο ψητό.
Οικογενειακώς...

Το θέμα είναι να ξεσηκωθεί ο κόσμος και να τους πάρει παραμάζεμα, τους θεομπαίχτες!


{backbutton}