logo

fb youtube rss

Σύνδεση


Βιβλικός Θεός και Σατανάς 
Ο χριστιανισμός εδραιώθηκε στην συνείδηση του κόσμου σαν ‘σωτηρία’ από τους δαίμονες και τον αρχηγό τους, σατανά. Σε μια προσπάθεια υποδούλωσης του πνεύματος των ανθρώπων δεν έφτανε η επιβολή της πίστης σε έναν θεό- κυρίαρχο- δημιουργό του κόσμου. Έπρεπε να υπάρχει ένα αντίπαλο δέος. Ένας πολυδύναμος, παγκάκιστος εχθρός που περιμένει τις ψυχές να τις απομακρύνει από τον θεό και να τις οδηγήσει στο αιώνιο μαρτύριο της κόλασης. Με λίγα λόγια, δεν έφτανε να κλειστούν με την βία τα πρόβατα στο μαντρί γιατί υπήρχε πάντα φόβος να το σκάσουν. Έπρεπε να υπάρχει η απειλή του λύκου για να μην δραπετεύσουν.

Σύμφωνα με τις χριστιανικές ερμηνείες ο σατανάς δεν είναι μόνος. Τον ακολουθούν μερικές χιλιάδες δαιμόνων, μάλιστα ένα από τα ονόματα τους είναι ‘Λεγεώνα’ γιατί είναι πολυάριθμοι. Υποτίθεται πως δρουν τόσο στην υλική φύση, όσο και στις ψυχές των ανθρώπων. Η εφεύρεση του σατανά εξυπηρέτησε πολλούς σκοπούς. Μπορούσαν οι Ιουδαιοχριστιανοί ανενόχλητοι να καταστρέφουν τόσο τους ναούς των εθνικών θεών όσο και την ίδια την φύση με το πρόσχημα πως κατοικούνταν από δαίμονες. Εξόντωσαν αντιπάλους, έκαψαν και κατέστρεψαν κάθε τι που μισούσαν, οτιδήποτε θύμιζε την προ χριστιανισμού εποχή, με το ίδιο πάντα πρόσχημα. Κατά τη διάρκεια του μεσαίωνα χιλιάδες άνθρωποι καταδικάστηκαν σε θάνατο με την κατηγορία πως συνεργάζονταν με τον διάβολο. Κατά την διάρκεια του δικού μας μεσαίωνα, την Βυζαντινή εποχή, ο σατανάς ήταν η δικαιολογία που χρειάζονταν η εκκλησία για να σκοτώσει εθνικούς και να δημεύσει τις περιουσίες τους.

Το Αβρααμικό ιερατείο όμως, στην προσπάθειά του να δείξει την υπεροχή του ψευτο-θεού του, έκανε ένα λάθος που δείχνει την ψευδοαντιπαλότητα σε όποιον δεν είναι αρκετά πλανεμένος και βλέπει καθαρά: υποστήριξε πως ο σατανάς βρίσκεται πάντα υπό τον έλεγχο του θεού.

Παρ' όλη όμως την δύναμη που διαθέτει ο σατανάς τα πάντα που τον αφορούν βρίσκονται συνεχώς κάτω από έλεγχο. Δεν μπορεί να δράσει κανένας από την ‘ομάδα’ του χωρίς την άδεια του Γιαχβέ. Ένας από τους σύγχρονους ‘σοφούς’ της ορθοδοξίας, ο Γέροντας Ιάκωβος από την Μονή του Όσιου Δαυΐδ, όταν αρρώστησε βαριά έλεγε «πήρε ο εωσφόρος την άδεια να πειράξει το σώμα μου».

Υπακούει στον Γιαχβέ, λοιπόν ο σατανάς; Φυσικά. Ακόμα και στην ιστορία του Ιώβ βλέπουμε πως πριν του ρίξει όσο περισσότερα κακά μπορεί, ζητάει την άδεια του θεού. Βλέπουμε τους δύο τους να συζητάνε σαν φίλοι - ενώ η ‘συνέλευση’ έγινε μετά την πτώση - και να βάζουν ένα...στοιχηματάκι για την πίστη του θύματος. Ο ίδιος ο Γιαχβέ έδωσε την άδεια να καταστραφεί η περιουσία του Ιώβ και να σκοτωθούν τα παιδιά του, για ένα στοίχημα. Τελικά ποιά είναι η διαφορά ανάμεσα στους δύο; Από την μία έχουμε έναν διεφθαρμένο άγγελο που θέλησε να γίνει θεός στη θέση του ... θεού και από τότε μισεί τους ανθρώπους ως μέρος της δημιουργίας του Γιαχβέ και από την άλλη ο χριστιανικός «θεός», που προστάζει σφαγές, ευλογεί αιμομιξίες και ανέχεται δισεκατομμύρια εγκλήματα από τους πλανεμένους Ιουδαιοχριστιανούς. Πόσο μοιάζουν οι δυο τους.

ΕΡΜΙΟΝΗ


Σχόλιο Καλόπουλου:
Τελικά ο Σατανάς θα γίνει ο αιώνιος κυβερνήτης της κόλασης. Δηλαδή θα διασκεδάζει αιωνία βασανίζοντας ψυχές, κάτι που ήθελε πάντα! Η ερώτηση λοιπόν είναι: σε τι απέτυχε και που νικήθηκε, αφού θα ζει αιωνία κάνοντας το κέφι του;