logo

fb youtube rss

Σύνδεση


O «Μέγας Αρχων Ρεφερενδάριος» και η μεταφορά του Αγίου Φωτός στην Αθήνα!  

Η σκηνή μεταδίδεται κάθε χρόνο σε εθνικό τηλεοπτικό δίκτυο το απόγευμα του Μεγάλου Σαββάτου: Η σκάλα του αεροσκάφους της Ολυμπιακής πέφτει στο κόκκινο χαλί που έχει στρωθεί για να αποδοθούν οι τιμές αρχηγού κράτους. Μπροστά, τη λυχνία με το Αγιο Φως κρατάει ο έξαρχος του Παναγίου Τάφου...
[img size=200]http://www.epanellinismos.com/images/fbfiles/images/METAFORA_AGIOU_FOTOS.jpeg[/img]
Μα, ποιος είναι αυτός που ακολουθεί πίσω κρατώντας τη δεύτερη λυχνία με το Φως; Δεν είναι εκκλησιαστικός, ούτε πολιτικός παράγοντας.

Είναι ο Ιάκωβος Οικονομίδης, ο άνθρωπος που ισχυρίζεται ότι μαζί με τον άλλοτε έξαρχο Ειρηναίο εμπνεύστηκε και ανέλαβε τη μεταφορά του Αγίου Φωτός στην Αθήνα!

27 χρόνια επαγγελματίας

Αυτοσυστήνεται ως «Μέγας Αρχων Ρεφερενδάριος» και φίλος του πατριάρχη, όμως όλοι τον ξέρουν ως ταξιδιωτικό πράκτορα και ιδιοκτήτη για 27 χρόνια του «Ζ Tours» στην οδό Νίκης 23.

* Το 1968 γνωρίζει τον Ειρηναίο στην Ιερουσαλήμ. Ομως η στενή τους σχέση χτίζεται την περίοδο 1981-2001, όταν ο σημερινός πατριάρχης ήταν έξαρχος στην Αθήνα.

* Από το 1988 ώς το 2000 (για 12 χρονιές, με την εξαίρεση του 1998) Ειρηναίος και Οικονομίδης μεταφέρουν κάθε Πάσχα το Φως από την Ιερουσαλήμ στην Αθήνα: «Μέχρι τότε το Φως ερχόταν με βαπόρι μία εβδομάδα μετά την Ανάσταση. Εγώ έπεισα τον Θόδωρο Τσακιρίδη (αργότερα πρόεδρο της Ολυμπιακής) να βάλει ειδική πτήση».

* Ομως η επίσημη σχέση του κ. Οικονομίδη με τη μεταφορά του Φωτός τελειώνει το 2002. Ο ίδιος ισχυρίζεται ότι με δική του πρωτοβουλία μεταβίβασε την ευθύνη της οργάνωσης στο υπουργείο Εξωτερικών. Σύμφωνα όμως με τον τότε υφυπουργό Γιάννη Μαγκριώτη, «το 2002 αναλάβαμε εμείς την υπόθεση. Δεν ήταν δυνατό το Φως να μεταφέρεται από ένα ταξιδιωτικό πρακτορείο και να σπονσοράρεται από χορηγούς».

Ακόμα και σήμερα, εκνευρίζεται όταν κάποιοι υπονοούν ότι αξιοποίησε εμπορικά τη μεταφορά του Φωτός. «Αμα κερδίζεις από όλα τα άλλα, δεν χρειάζεται από την πίστη σου να κερδίζεις» λέει. Παραδέχεται, όμως, ότι ο Ειρηναίος (ως έξαρχος) τον «έπεισε» να αναλάβει το πρακτορείο του την οργάνωση.

Το τουριστικό γραφείο «Jerusalem ΤΝΤ» της Σοφίας Βοτάρου στην Ιερουσαλήμ αναλάμβανε τη μεταφορά των προσκυνητών από το Τελ Αβίβ στην Ιερουσαλήμ: «Ολα, λέει η κ. Βοτάρου, τα οργάνωνε ο Ι. Οικονομίδης από την Αθήνα. Το πρακτορείο του έφερνε όλον τον κόσμο, έκλεινε τα ξενοδοχεία κ.λπ. Οι προσκυνητές που έφθαναν με ειδική πτήση πλήρωναν για τη διαμονή και φυσικά για τα αεροπορικά εισιτήρια με τις πτήσεις της Ολυμπιακής».

Ομως, όλα αυτά τα χρόνια, η ελληνική κυβέρνηση κατέβαλε στην Ολυμπιακή όλα τα έξοδα της οργάνωσης του ταξιδιού, συμπεριλαμβανομένων και των επιβατών του αεροπλάνου! Η ειδική πτήση μετέφερε κάθε χρόνο μεταξύ 200 και 300 προσκυνητών.

**Μπορεί ο Ιάκωβος Οικονομίδης να έχασε την οργάνωση της μεταφοράς του Αγίου Φωτός, όμως η σχέση του με το πατριαρχείο κάθε άλλο παρά διακόπηκε, ιδίως από τη μέρα που ο Ειρηναίος εκλέχτηκε πατριάρχης Ιεροσολύμων.

**Τον Αύγουστο 2001, ανέλαβε μέρος της τελετής ενθρόνισης του πατριάρχη. Στις 30 Αυγούστου, ως εκπρόσωπος του Ειρηναίου, με φαξ παραπέμπει κάθε ενδιαφερόμενο για το γεγονός στον... Γιόσι Γκέρσον. Πρόκειται για τον ισραηλινό συνέταιρο του Βαβύλη, γνωστό ως έμπορο όπλων στο Ισραήλ, ο οποίος έχει εξαφανισθεί από τότε.

**Ο Βαβύλης και ο Γκέρσον από τα δωμάτια του ξενοδοχείου «El Dan» θα ρυθμίσουν όχι μόνο τα της ενθρόνισης αλλά και τη μετάδοση στο Ιντερνετ του Αγίου Φωτός το 2002.

**Δύο μήνες αργότερα, ο Ειρηναίος απονέμει το πρώτο του δίπλωμα ως πατριάρχης. Αποδέκτης ο Ιάκωβος Οικονομίδης, ο οποίος χρίζεται Μεγαλόσταυρος, «τιμή» όπως λέει ο ίδιος «που μόνο δύο άλλοι ιδιώτες έχουν πάρει στην ιστορία του πατριαρχείου».

**Το 2002 γίνεται... «Μέγας Αρχων Ρεφερενδάριος». Εκπροσωπεί τον πατριάρχη σε αποστολές στο εξωτερικό - όπως στο συνέδριο του ΣΑΕ στο Γιοχάνεσμπουργκ- ή μεταφέρει επιστολές του πατριάρχη όπως το 2004 στην Ισπανία προσκεκλημένος, λέει, του πρίγκιπα Ιωάννη Λάσκαρη, διαδόχου του βυζαντινού θρόνου της Κωνσταντινούπολης...(;)


ΚΥΡΙΑΚΑΤΙΚΗ - 24/04/2005