logo

fb youtube rss

Σύνδεση

ΣΗΜΑΝΤΙΚΟ: Κάθε αναδημοσίευση άρθρου ολική ή μερική θα πρέπει να γίνεται υποχρεωτικά με αναφορά πηγής στο site μας: www.greatlie.com το οποίο θα πρέπει να είναι ενεργός σύνδεσμος (link) στην σελίδα του άρθρου. Σε αντίθετη περίπτωση το ιστολόγιο επιφυλάσσεται για χρήση κάθε νομίμου δικαιώματος του.

KANDILA

 

Άγιον Φως: Προσοχή στις πανουργίες της περιγραφής. Του Μ. Καλόπουλου

Άγιον Φως Συνοπτικ Παρουσίαση

 

http://web.archive.org/web/20130529151340/http://www.jerusalem-patriarchate.info/gr/agion_fos.htm

Προσοχή στις πανουργίες της περιγραφής:

Τν 12ην μεσημβρινν… Εναι ναγκαον ν τονίσουμε τι ο τερόδοξοι χουν προκαταβολικς ρευνήσει λον τ σωτερικν το ερο Κουβουκλίου, δι ν πιστοποιήσουν τι δν πάρχει ναμμένον κανδήλιον λλη πηγ φωτς. (Δεν αναφέρουν ότι ο καλόγερος Μητροφάνης κρύφτηκε ολόκληρος δυο φόρες εντός του κουβούκλιου χωρίς να τον δει κανείς!)

Κατ τν 12ην τς μέρας… λυχνία, (δεν αναφέρουν αν είναι σβηστή ή αναμμένη) ς γίνεται χρσις (δεν αναφέρουν ποια η χρήση της) ν τ ερ τελετ, μεταφέρεται ες τ γιον Κουβούκλιον δι τς συντομωτέρας δο.

Τ σπουδαον εναι τι τ γιον φς δι λίγα λεπτ (δεν αναφέρει πόσα) δν χει πυράδα. Δηλαδἐὰν ες κουμπήστγιον φς ες τχέρια του δν θ κα. (Δεν αναφέρουν καθόλου χρόνο ακαϊας ούτε έστω 30 δευτερολέπτων σε στάσιμο χέρι…!)

 

 

Άγιο Φως
Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
http://el.wikipedia.org/…/%CE%86%CE%B3%CE%B9%CE%BF_%CE%A6%C…
Υπάρχει η άποψη ότι πρόκειται για μια απόκρυφη εφαρμογή που οργανώνουν οι κληρικοί του Πατριαρχείου Ιεροσολύμων εδώ και αιώνες. Μία εκδοχή που προβάλλεται σύμφωνα με την άποψη αυτή είναι ότι τα κεριά έχουν εμβαπτιστεί προηγουμένως σε φώσφορο, ο οποίος έχει την ιδιότητα της αυτοανάφλεξης μετά από κάποιο χρονικό διάστημα. Ο φωσφόρος από την άλλη ως χημικό στοιχείο ανακαλύφθηκε κατά τον 17ο αιώνα και δεν απαντάται ελεύθερος στη φύση. Για τους υποστηρικτές αυτής της άποψης ήταν παρ' όλα αυτά γνωστές από πολύ παλαιότερα στην περιοχή της Μέσης Ανατολής κάποιες «θαυματουργές ουσίες» ή «κρήνες» (πηγές) που παρουσίαζαν τέτοιου είδους φαινόμενα. Αυτό με τη σειρά του μπορεί να σημαίνει ότι είτε ολόκληρος ο Πανάγιος Τάφος βρίσκεται σε μια τέτοια περιοχή είτε ότι χρησιμοποιείται αυτούσια κάποια πανάρχαιη «θαυματουργή ουσία» (χημική ένωση) της οποίας το όνομα και η σύσταση διατηρούνται μέχρι σήμερα ως ιερατικό «επτασφράγιστο» μυστικό. Εντούτοις, όπως υποστηρίζεται από πιστούς, η φλόγα που προέρχεται από το Άγιο Φως φέρεται να φωτοβολεί αλλά να μην προκαλεί καύση κατά τα πρώτα 33 λεπτά, σε αντίθεση με τη φυσική δράση της φωτιάς. Βέβαια, σε αυτή την περίπτωση καταφανής είναι η σύγκριση που γίνεται αναφορικά όχι με το φως αλλά με τη φωτιά.

Ο συγγραφέας Μιχάλης Καλόπουλος έχει δημοσιεύσει έρευνα που υποδεικνύει ότι τα αυτοαναφλεγόμενα υλικά και η θρησκευτική πυροτεχνουργία που ήταν γνωστή στην αρχαιότητα είναι επαρκή για να παράγουν το αποτέλεσμα που περιγράφεται ως «άγιο φως». Βεβαίως η εκτίμηση αυτή παραβλέπει το γεγονός ότι τα κεριά δεν αυταναφλέγονται άκαιρα, αν και η προμήθεια τους γίνεται από υπαίθριους χώρους ή καταστήματα, τα οποία έχουν τα εμπορεύματα εκτεθιμένα στον αέρα, και μάλιστα η προμήθεια των κεριών, συχνά γίνεται αρκετές ημέρες πριν την Ανάσταση, ενώ σε άλλες περιπτώσεις, οι πιστοί παραμένουν στον Ναό της Αναστάσεως από το βράδυ της Μ. Παρασκευής.


Σημείωση Καλόπουλου: Υπάρχουν πολλές αφήγηση που θέλουν κεριά στην Ιερουσαλήμ να έχουν αυταναφλεγή τελείως άκαιρα. Αλλά και τρόπος υπάρχει να αναφλεγούν μετά από μεγάλο χρονικό διάστημα.

 
 

Τα κεριά μπορούν να ανάψουν μόνα τους, ισχυρίζεται ο πρόεδρος των σκεπτικιστών

http://www.protothema.gr/greece/article/466379/ta-keria-boroun-na-anapsoun-mona-tous-ishurizetai-o-proedros-skeptikiston/