logo

fb youtube rss

ΣύνδεσηIπποφαές. Το αρχαίο Ελληνικό φυτό που κάνει... "θαύματα"!


IppophaesΣτην αρχαία Ελλάδα ήταν πολύ γνωστό και η χρήση του ήταν ευρέως διαδεδομένη. Στο σύγχρονο κόσμο, όμως, οι επιστήμονες ανακάλυψαν τις εκπληκτικές του ιδιότητες μόλις την τελευταία πενταετία.
Το ιπποφαές αποτελεί ένα από τα φυτά, τα οποία κατακτούν την παγκόσμια αγορά και τους καταναλωτές με μεγάλη ταχύτητα, χάρη στις τεράστιες θεραπευτικές του ιδιότητες.

Στη Ρωσία και την Κίνα η καλλιέργειά του θεωρείται συστηματική, με την Ελλάδα να ευελπιστεί στο άμεσο μέλλον να μπει με δυναμικό τρόπο στην παγκόσμια αγορά.

Ηδη σε πολλές περιοχές της χώρας, όπως την Κοζάνη, την Εύβοια, την Πέλλα, τη Φθιώτιδα και τη Ροδόπη υπάρχουν ομάδες παραγωγών, με την Κρήτη όμως να αναδεικνύεται στην περιοχή, όπου η ενασχόληση με το ιπποφαές παρουσιάζει μια έκρηξη ενδιαφέροντος!

Οπως λέει, μιλώντας στην «Τ», ο καλλιεργητής Γιάννης Βιαννιτάκης, στην Ιεράπετρα το ενδιαφέρον των αγροτών για την καλλιέργεια του φυτού αυτού είναι τόσο μεγάλο, ώστε μέσα στους επόμενους μήνες από τους 30 παραγωγούς ο αριθμός τους θα φτάσει τους 100.

Μια ενασχόληση, η οποία μπορεί να αποδειχθεί «χρυσορυχείο», μιας και το ένα κιλό από το έλαιο που παράγεται από τον καρπό του κοστολογείται προς 120 ευρώ, χωρίς να υπολογίζει κανείς τα μεγάλα κέρδη που μπορούν να έρθουν για κάθε παραγωγό, από την πώληση αποξηραμένων φύλλων (χρησιμοποιούνται ως αφέψημα) και από την παραγωγή προϊόντων, όπως συμπυκνωμένους χυμούς και ζελεδάκια, απευθυνόμενα στα παιδιά.

Τεράστιες οι δυνατότητες
Με την καλλιέργεια του ιπποφαούς να είναι ακόμη σε πρώιμο ουσιαστικά στάδιο, οι δυνατότητες ανάπτυξής του και στην Ελλάδα που καταγράφονται είναι τεράστιες. Αρκεί η καλλιέργειά του να γίνει, όπως σημειώνει ο κ. Βιαννιτάκης ορθολογικά και με επιστημονικό τρόπο, αλλιώς θα παρουσιαστούν τα ίδια προβλήματα, που εμφανίζονται σε άλλα αγροτικά προϊόντα και θα οδηγήσουν σε αποτυχία την όλη προσπάθεια.

Οι χώρες που έχουν επιδείξει μεγάλο ενδιαφέρον είναι ο Καναδάς και η Γερμανία, με τις υπόλοιπες χώρες της Ευρώπης να μπαίνουν σιγά- σιγά στο παιχνίδι. Ηδη μεγάλη εταιρία από την Ελλάδα έχει ζητήσει από τους αγρότες της Ιεράπετρας μια ποσότητα 2.000 κιλών ελαίου, ενώ αντίστοιχη πρόταση υπάρχει από τον Καναδά και τη Γερμανία.

«Η Ελλάδα έχει το ποιοτικό πλεονέκτημα έναντι των άλλων χωρών, λόγω κλίματος. Κάτι που πρέπει να εκμεταλλευτούμε, ασκώντας μια κοινή πολιτική. Να υπάρξει δηλαδή κοινό όνομα για το προϊόν μας στην αγορά και να πιστοποιηθεί, ώστε να μπορέσουμε να σταθούμε και να διεκδικήσουμε ένα ικανό μερίδιο στο εμπόριο» αναφέρει ο κ. Βιαννιτάκης.

Εκατόν ενενήντα ωφέλιμα συστατικά!
Με βάση την ανάλυση του φυτού και των καρπών του, το ιπποφαές συμπεριλαμβάνεται δίκαια στην κατηγορία των υπερτροφών.

Σύμφωνα με τον κ. Βιαννιτάκη, το ιπποφαές περιέχει 190 πολύτιμες ουσίες. «Οι περισσότερες και δραστικότερες (106) έχουν εντοπιστεί στο έλαιο που περιέχουν οι καρποί του. Είναι ένα φυτό που βοηθάει πάρα πολύ στην τόνωση, ευεξία και ενέργεια του ανθρώπινου οργανισμού, τη γρήγορη ανάρρωση και επούλωση των πληγών και την ενίσχυση του ανοσοποιητικού και του νευρικού συστήματος» σημειώνει.

Το κύριο παράγωγο του ιπποφαούς είναι το έλαιο του φυτού, που παράγεται από τους καρπούς με τη μέθοδο της εκθλίψεως, χωρίς χημικά ή άλλα πρόσθετα.
Πέρα από συμπλήρωμα διατροφής, το ιπποφαές χρησιμοποιείται ως συμπλήρωμα διατροφής, συστατικό φαρμακευτικών και καλλυντικών σκευασμάτων και ως αυτούσιο φαρμακευτικό σκεύασμα για πλήθος παθήσεων, ενώ, όπως λέει ο κ. Βιαννιτάκης, από τους καρπούς του οι ίδιοι παρασκευάζουν χυμούς και μαρμελάδες. Μπορεί, επίσης, να το βρει κανείς στα καταστήματα υγιεινής διατροφής και φαρμακεία στην Ιεράπετρα σε μορφή αποξηραμένου φυτού, σε μορφή συμπυκνωμένου χυμού, αλλά και σε κάψουλες.

Το ιπποφαές στην ιστορία
Πρόκειται για ένα από τα αρχαιότερα φυτά στη Γη. Η παρουσία του χρονολογείται πολύ πριν από την εποχή των παγετώνων, με τα στοιχεία να κάνουν λόγο για έναν πολύ ανθεκτικό θάμνο, ο οποίος αντέχει είτε στην ξηρασία, είτε στο κρύο (μέχρι -43ο C).

Το όνομά του το οφείλει στο Μέγα Αλέξανδρο, ο οποίος παρατήρησε στα ότι τα άρρωστα και τραυματισμένα άλογα που έτρωγαν τα φύλλα και τους καρπούς του φυτού ανάρρωναν γρηγορότερα, αποκτούσαν περισσότερη δύναμη, ενώ το τρίχωμά τους δυνάμωνε και γινόταν πιο λαμπερό. Πήρε το όνομα του από τις λέξεις ίππος (άλογο) και φάος (φως, λάμψη)

Πάρα πολλές είναι και οι αναφορές για τη χρήση του ιπποφαούς, κυρίως του Διοσκουρίδη, του πατέρα της Φαρμακολογίας, αλλά και σε κείμενα του Θεόφραστου, μαθητή του Αριστοτέλη.

Αργότερα χρησιμοποιείτο ευρέως και από το στρατό του Τζένκινς Χαν στη Μογγολία, ενώ αναφορές υπάρχουν και στην κινεζική και θιβετιανή ιατρική. Στη σύγχρονη ιστορία, το ιπποφαές επανήλθε για πρώτη φορά το 1929, όταν πραγματοποιήθηκε και η βιοχημική ανάλυση των καρπών του.

Το φυτό και οι καρποί του
Οι καρποί του ιπποφαούς μοιάζουν με ρώγες σταφυλιού, είναι χυμώδεις και έχουν υπόξινη γεύση. Το χρώμα τους είναι πορτοκαλί. Είναι φυτό πάρα πολύ ανθεκτικό, καθώς, σύμφωνα με τους επιστήμονες προσβάλλεται από ελάχιστες ασθένειες και εχθρούς. Το ιπποφαές ευδοκιμεί και καλλιεργείται στην Ευρώπη και την Ασία. Η καλλιέργειά του, σήμερα, είναι αναπτυγμένη στη Ρωσία και την Κίνα, όπου συνολικά υπάρχουν 13 εκατ. στρέμματα, 3 εκατ. στρ. καλλιεργήσιμα και τα υπόλοιπα σε άγρια μορφή.

Το συνιστούν και οι γιατροί
Οι καρποί του είναι υπόξινοι και μοιάζουν με το σταφύλι, ενώ συναντάται σε μορφή θάμνου σε παράκτιες και ορεινές περιοχές της Ευρώπης και της Ασίας. Στη χώρα μας το βρίσκουμε κυρίως στην Εύβοια, όπου και καλλιεργείται σε ημιάγρια κατάσταση στην περιοχή Αχούρια. Το έλαιο του φυτού παράγεται από τους καρπούς με τη μέθοδο της εκθλίψεως, χωρίς χημικά ή άλλα πρόσθετα.
Οι επιστήμονες υποστηρίζουν ότι περιέχει περισσότερη βιταμίνη C από τη φράουλα, το ακτινίδιο, το πορτοκάλι, την ντομάτα και το καρότο, υψηλότερη περιεκτικότητα σε βιταμίνη Ε από το σιτάρι, το καλαμπόκι και τη σόγια, ενώ περιέχει περισσότερες φυτοστερόλες από το έλαιο της σόγιας. Περιέχει όλες τις βιταμίνες του συμπλέγματος Β και τα απαραίτητα για τον οργανισμό μέταλλα και ιχνοστοιχεία και προσφέρει στον οργανισμό ακόρεστα λιπαρά οξέα, όπως ω-3, ω-6, ω-7 και ω-9. Επίσης, σύμφωνα με τις επιστημονικές έρευνες, έχει ισχυρή αντιοξειδωτική, αντιφλεγμονώδη, αντιμικροβιακή, αναλγητική και επουλωτική δράση.

Για αυτό και συμπεριλαμβάνεται στην κατηγορία των super foods, μαζί με τη σπιρουλίνα, την αλόη, τη γύρη, το τζίνσενγκ, το κερί του ζαχαροκάλαμου, το αιθέριο έλαιο δενδρολίβανου.
Χρησιμοποιείται ως συμπλήρωμα διατροφής, συστατικό φαρμακευτικών και καλλυντικών σκευασμάτων και ως αυτούσιο φαρμακευτικό σκεύασμα για πλήθος παθήσεων, ενώ από τους καρπούς του παρασκευάζονται χυμοί και μαρμελάδες. Στα καταστήματα υγιεινής διατροφής βρίσκεται σε μορφή αποξηραμένου φυτού και χρησιμοποιείται ως αφέψημα. Υπάρχει, επίσης, σε μορφή συμπυκνωμένου χυμού, αλλά και σε κάψουλες, που βρίσκεται σε μεγάλα φαρμακεία.

Οι επιστημονικές έρευνες έχουν δείξει ότι η χρήση του προσφέρει στον οργανισμό τόνωση, ευεξία και ενέργεια, γρήγορη ανάρρωση και επούλωση των πληγών, ενίσχυση του ανοσοποιητικού, μείωση του άγχους, ρύθμιση του μεταβολισμού, αντιμετώπιση γαστρεντερικών προβλημάτων, όπως η ελκώδης κολίτιδα, η οισοφαγίτιδα, η νόσος του Crohn, μείωση της κακής χοληστερίνης και του σακχάρου στο αίμα, ανακούφιση από τα συμπτώματα της εμμηνόπαυσης, τους πόνους της περιόδου και προστασία του αναπαραγωγικού συστήματος, αντιμετώπιση δερματικών προβλημάτων, όπως ακμή, δυσχρωμίες, έκζεμα, έγκαυμα, ψωρίαση, έκζεμα. Οπωσδήποτε, πάντως, πριν από τη χρήση του πρέπει να προηγείται συνεννόηση με το γιατρό.

Πηγή...

Περισσότερα: http://www.schizas.com/site3/index.php?option=com_content&view=article&id=44027:2011-06-12-110000&catid=50:mathaino-tin-ellada&Itemid=337#ixzz1PGjzdgP0

Χρήσιμες πληροφορίες για την καλλιέργεια του φυτού ιπποφαές


Ιπποφαές - Καλλιέργεια

Λόγω του μεγάλου ενδιαφέροντος για την καλλιέργεια του φυτού ιπποφαές, αναρτώ αυτές τις ερωτήσεις και απαντήσεις από τη μίνι συνέντευξη που είχα σήμερα με το κ. Χρήστο Τράντη από το Ι.Π.Α.Δ.Μ. (Ινστιτούτο Περιφερειακής Ανάπτυξης Δυτικής Μακεδονίας).

 
Τι πρέπει να κάνει κάποιος που θέλει να ασχοληθεί με την καλλιέργεια του ιπποφαές;

Δε χρειάζεται να κάνει κάτι ιδιαίτερο. Θα πρέπει αρχικά να ενημερωθεί για τον τρόπο καλλιέργειας του φυτού και μετά να επιλέξει το χωράφι στο οποίο γίνει η φύτευση. Στον Αγροτικό Συνεταιρισμό Πολυδύναμων Φυτών Δυτικής Μακεδονίας σχεδιάστηκε πρόγραμμα κατάρτισης στο Ιπποφαές με εκπαιδευτές τον κ. Κάσσανδρο Γάτσιο γεωπόνο και συγγραφέα του βιβλίου "Ιπποφαές το πολυδύναμο φυτό του μέλλοντος" και τον κ. Σπύρο Μπίμπο γεωπόνο και φυτωριούχο.

Το πρόγραμμα διαρκεί 40 ώρες εκ των οποίων 30 ώρες θεωρία και 10 ώρες πρακτική εξάσκηση.

Το εκπαιδευτικό πρόγραμμα καταλήγει σε Βεβαίωση Επιτυχούς Παρακολούθησης η οποία είναι απαραίτητη προϋπόθεση για εγγραφή στο Συνεταιρισμό.

Που μπορεί κάποιος να βρει σπόρους, σπορόφυτα ή ότι όποιο άλλο αναπαραγωγικό υλικό για να ξεκινήσει με την καλλιέργεια του φυτού ιπποφαές;

Στην Ελλάδα δεν υπάρχουν πιστοποιημένα φυτά για να προμηθευτεί κάποιος ώστε να φυτεύσει το χωράφι του.

Ο Αγροτικός Συνεταιρισμός Πολυδύναμων Φυτών Δυτικής Μακεδονίας εισάγει, με τη συνδρομή του κ. Μπίμπου Σπύρου, φυτά από τη Γερμανία. Τα φυτά αυτά είναι δύο ετών με ανεπτυγμένο το ριζικό τους σύστημα και φέρουν πιστοποιητικό από αναγνωρισμένο φορέα.

Ο κίνδυνος που υπάρχει είναι να προμηθευτεί κάποιος φυτά χωρίς να γνωρίζει αν είναι αρσενικά ή θηλυκά.

Μπορεί επίσης να προμηθευτεί θηλυκά και αρσενικά φυτά αλλά διαφορετικών ποικιλιών με αποτέλεσμα να μην συμπίπτουν οι ημερομηνίες άνθισής τους οπότε δεν θα γίνει η επικονίαση.

Μερικές φορές τα σπορύφυτα δεν γνωρίζουμε αν εξελιχθούν σε αρσενικά ή θηλυκά και επομένως δεν γνωρίζουμε τι να φυτέψουμε και που.

Μπορεί επίσης να γίνει μεταφύτευση των μικρών βλαστών που ξεφυτρώνουν στη ρίζα του φυτού.

Τι προϋποθέσεις υπάρχουν για την καλλιέργεια (ελάχιστη έκταση, περιοχή, μικροκλίμα, παροχή νερού);

Το Ιπποφαές είναι ανθεκτικό σε κλίματα και θερμοκρασίες. Αντέχει από -45οC έως +45οC και από 0 έως 1.500 μέτρα υψόμετρο.

Φυσικά θέλει περιοχή με ικανοποιητική ηλιοφάνεια διότι με αυτό τον τρόπο βελτιώνονται τα συστατικά του καρπού του.

Στην περιοχή μας (σημείωση Καλλιεργώ: Κοζάνη) τα μέλη του Συνεταιρισμού καλλιεργούν σε πρώτη φάση από 5 στρέμματα ο καθένας τους. Το χωράφι καλό είναι να μην κρατάει νερά.

 
Πόσος χρόνος χρειάζεται για να έχουμε την πρώτη παραγωγή;

Οι πρώτοι καρποί του Ιπποφαούς παράγονται μετά από τρία χρόνια από τη φύτευση του.

Σε πλήρη παραγωγή όμως το φυτό έρχεται στα 4 -  5 χρόνια.

 
Προετοιμασία εδάφους (λίπανση, όργωμα, άλλο);

Η πρώτη ενέργεια αφορά την εδαφολογική ανάλυση του χωραφιού. Από μερικά σημεία του χωραφιού παίρνουμε λίγο χώμα το οποίο το στέλνουμε σε εργαστήριο για ανάλυση ώστε να διαπιστωθεί η σύσταση του εδάφους.

Από τις αναλύσεις θα εξαρτηθεί η λίπανσή του.

Χρειάζεται κοπριά όμως. Περίπου 1 – 1,5 τόνους το στρέμμα.

Το χωράφι οργώνεται, ρίχνεται η κοπριά και σκορπίζεται σε όλη την έκταση του χωραφιού και μετά με μία φρέζα καλλιεργείται ελαφρώς ώστε να στρώσει για τη φύτευση.

Το επόμενο βήμα είναι η φύτευση του φυτού.

 
Πού μπορεί να διαθέσει ο αγρότης την παραγωγή του ιπποφαούς;

Η καλλιέργεια είναι συμβολαιακή.

Ο χυμός και το έλαιο του φυτού διατίθεται στη βιομηχανία τροφίμων, την καλλυντική βιομηχανία και τη φαρμακοβιομηχανία.

Ως καρπό μπορεί κανείς να το βρει και αποξηραμένο. Η γεύση του είναι γλυκόξινη και μόνο σε συνδυασμό με άλλες τροφές μπορεί να καταναλωθεί με ευχαρίστηση.

 
Σε ποιούς φορείς μπορεί να απευθυνθεί όποιος ενδιαφέρεται να καλλιεργήσει ιπποφαές;

Προς το παρόν σε κανέναν. Ο Αγροτικός Συνεταιρισμός Πολυδύναμων Φυτών Δυτικής Μακεδονίας είναι από τους λίγους αν όχι ο μοναδικός φορέας ο οποίος διαθέτει σχετική τεχνογνωσία σε αυτό το θέμα.

 
Υπάρχουν οικονομικές ενισχύσεις για τον αγρότη που θέλει να σχοληθεί με την καλλιέργεια του ιπποφαούς;

Όχι, προς το παρόν δεν υπάρχουν. Μόνο ως ομάδα παραγωγών. Έπειτα οι ενισχύσεις θα διακοπούν σύμφωνα με τη νέα ΚΑΠ.

 
Υπάρχουν φυτώρια που μπορεί να απευθυνθεί όποιος θέλει να καλλιεργήσει ιπποφαές;

Μπορεί κάποιος να απευθυνθεί στον κ. Μπίμπο Σπύρο. Τηλ.: 6945663828.

 
Πού μπορούν οι ενδιαφερόμενοι να βρούν περισσότερες πληροφορίες;

Μετά τις 17 Ιανουρίου 2011 (δεν είναι ακόμη έτοιμος), οι ενδιαφερόμενοι, μπορούν να επισκέπτονται τον ιστότοπο www.agrimup.gr. Το όνομα agrimup ,προέρχεται από το: agriculture multi-use plants.

 

Ελπίζω να βρήκατε χρήσιμες τις πληροφορίες.