logo

fb youtube rss

Σύνδεση

 Το μυστήριο των μικρόσωμων χόμπιτ
Εξηγήσεις για την ανωμαλία στην αλυσίδα της ανθρώπινης εξέλιξης
TΗΕ ΝΕW ΥΟRΚ ΤΙΜΕS , ΤΟΥ JΟΗΝ ΝΟΒLΕ WΙLFΟRD

XOBIT
Έξι χρόνια μετά την ανακάλυψή τους, τα μικρόσωμα πλάσματα με το παρατσούκλι χόμπιτ που κατοικούσαν στην Ινδονησία, παραμένουν μία μυστηριώδης ανωμαλία στην αλυσίδα της ανθρώπινης εξέλιξης.
Εκτός γνώριμου στους ειδικούς τόπου και χρόνου και με άγνωστη καταγωγή, οι χόμπιτ (Ηomo floresiensis το επιστημονικό τους όνομα) συνεχίζουν να μπερδεύουν τους επιστήμονες. Πρόσφατες έρευνες μάλιστα έχουν προσθέσει περισσότερα ερωτηματικά παρά έχουν δώσει απαντήσεις. Όσο περισσότερο οι επιστήμονες μελετούν τα ευρήματα τόσο πλησιάζουν στην αλλαγή τής έως τώρα αντίληψης για την εξέλιξη του ανθρώπου.

Ήταν άραγε αυτοί προϊόν της μετανάστευσης των ανθρωπίδων από την Αφρική, η οποία συνέβη πολύ νωρίτερα από την έξοδο του Ηomo erectus από την αφρικανική ήπειρο πριν από 1,8 εκατομμύρια χρόνια; Μήπως κάποιοι Αφρικανοί πέρασαν στην Ασία πριν από 2,5 εκατ. χρόνια;

Μήπως αυτοί οι μετανάστες εξελίχθηκαν σε ένα νέο είδος στην Ασία και μετά επέστρεψαν στην Αφρική; Ή μήπως οι χόμπιτ είναι ένα παράδειγμα «αντίστροφης» εξέλιξης; Κάτι που βέβαια θα ήταν ακόμα πιο περίεργο, καθώς δεν υπάρχουν τέτοιες γνωστές περιπτώσεις στην εξέλιξη των πρωτευόντων θηλαστικών. Δεν γνωρίζουμε για κανένα είδος που να έμοιασε ξανά στους μακρινούς του προγόνους, όσον αφορά τη μορφολογία και τη δομή των οστών. «Οι χόμπιτ είναι ο μαύρος κύκνος της παλαιοντολογίας, απολύτως ανεξήγητοι και απρόβλεπτοι», λέει ο Γουίλιαμ Γιούνγκερς από το Πανεπιστήμιο Στόνι Μπρουκ. Όλα όσα αφορούν αυτό το είδος είναι απίστευτα. Ήταν πολύ μικρόσωμοι, με ύψος μέχρι ένα μέτρο, αλλά δεν μοιάζουν με τους σημερινούς πυγμαίους. Περπατούσαν όρθιοι με κοντά πόδια, αλλά είχαν έναν περίεργο βηματισμό, που τους έκανε να μοιάζουν με δρομείς μεγάλων αποστάσεων.

Με μικρό εγκέφαλο.

Το κρανίο που βρέθηκε δεν είναι μεγαλύτερο από ένα γκρέιπφρουτ, σημάδι πως ο εγκέφαλός τους ήταν μικρότερος από το ένα τρίτο του ανθρώπινου. Κι όμως, έφτιαχναν εργαλεία παρόμοια με άλλων ανθρωπίδων που είχαν μεγαλύτερο εγκέφαλο. Φαίνεται πως κατοικούσαν στο νησί Φλόρες της Ινδονησίας μέχρι πριν από 17.000 χρόνια, δηλαδή πολύ μετά τη μετανάστευση του ανθρώπου στην Αυστραλία. Παρ΄ όλο που ο άμεσος πρόγονος των σύγχρονων ανθρώπων, ο Ηomo erectus, έζησε στην Ασία και τα νησιά για εκατοντάδες χιλιάδες χρόνια, οι χόμπιτ δεν ήταν απλά ένας erectus σε μικρογραφία. Ίσα ίσα, που ο Ηomo erectus και ο Ηomo sapiens μοιάζουν πολύ περισσότερο μεταξύ τους από ό,τι με τον florensiensis. Έτσι, ακυρώνεται η θεωρία ορισμένων σύμφωνα με την οποία οι χόμπιτ είναι απλά γενετικά ασθενείς σύγχρονοι άνθρωποι στο μέγεθος του νάνου.

Οι διαφορές τους.

Την περασμένη εβδομάδα, στη Νέα Υόρκη, έγινε ένα διεθνές συμπόσιο για το θέμα, όπου φάνηκε πως έπειτα από έξι χρόνια ερευνών οι επιστήμονες συμφωνούν ότι οι χόμπιτ αποτελούν ένα ξεχωριστό είδος ανθρωπίδων, πολύ πιο πρωτόγονο από τον Ηomo sapiens. Εκτός από τον εγκέφαλο, οι ομιλητές αναφέρθηκαν σε διαφορές στους ώμους και τους καρπούς ανάμεσα στους ανθρώπους και τους κατοίκους του νησιού.

Ο Μάικλ Μόργουντ, αρχαιολόγος από την Αυστραλία, μέλος της ομάδας που ανακάλυψε τους χόμπιτ, ανέφερε πως βάσει των λίθινων εργαλείων που βρέθηκαν στο νησί φαίνεται πως ανθρωπίδες έφτασαν στο Φλόρες πριν από 880.000 χρόνια και ήταν πρόγονοι των χόμπιτ. Όμως, δεν έχουν βρεθεί πουθενά οστά ούτε άλλα ίχνη τους.

Αρχικά, οι ειδικοί είχαν υποθέσει πως οι χόμπιτ ήταν απόγονοι του Ηomo erectus, αλλά είχαν μικρύνει σε μέγεθος επειδή ζούσαν σε απομόνωση στο νησί. Το φαινόμενο συναντάται σε μακρινά νησιά όπου τα μεγαλύτερα είδη μικραίνουν σε μέγεθος για να αντεπεξέλθουν στους περιορισμένους πόρους. Γρήγορα όμως οι επιστήμονες άλλαξαν γνώμη. Αν ίσχυε η υπόθεσή τους, οι χόμπιτ θα έπρεπε να διατηρήσουν το μέγεθος του εγκεφάλου τους. Έτσι κι αλλιώς πάντως, ένας χόμπιτ μοιάζει ελάχιστα με έναν Ηomo erectus.

Επιπλέον, η εξέταση των καρπών των χόμπιτ έδειξε πως τα οστά τους μοιάζουν περισσότερο με των πιθήκων παρά με των ανθρώπων ή των Νεάντερταλ. Αυτό σημαίνει πως παρεξέκλιναν από την ανθρώπινη αλυσίδα πριν από ένα έως δύο εκατομμύρια χρόνια.

ΟΙ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΕΣσυμφωνούν ότι οι χόμπιτ αποτελούν ένα ξεχωριστό είδος ανθρωπίδων, πολύ πιο πρωτόγονο από τον Ηomo sapiens

Από πού κατάγονται

ΕΤΣΙ ΤΩΡΑ,ένα βασικό ερώτημα παραμένει: Από πού προήλθαν αυτά τα μικρόσωμα πλάσματα; «Εφόσον καταλήγουμε στο συμπέρασμα πως πρόκειται για ένα μοναδικό είδος, αυτά τα πρωτόγονα χαρακτηριστικά τους αποκτούν τεράστια εξελικτική σημασία», σημειώνει ο Φρέντερικ Γκράιν, παλαιοανθρωπολόγος.

Όσον αφορά την απάντηση στο ερώτημα, οι επιστήμονες βρίσκονται ακόμα στην αρχή. Αρκετοί πιστεύουν πως θα τη βρουν στο μακρινό παρελθόν των ανθρωπίδων. Αφού το είδος δεν μοιάζει με τον erectus, μπορεί να προέρχεται από μικρόσωμους μετανάστες που έφυγαν από την Αφρική και πήγαν στην Ασία πριν από τον erectus. Είναι μία σκέψη που αλλάζει τα δεδομένα και την αντίληψη για την ανθρώπινη εξέλιξη όπως τα ξέραμε ώς τώρα.

Πιθανοί υποψήφιοι πρόγονοι είναι ο Ηomo habilis, το πρώτο χρονικά είδος Ηomo και το λιγότερο γνωστό. Ήταν μικρόσωμος με μικρό εγκέφαλο και παρουσιάστηκε πριν από 2,3 εκατ. χρόνια. Για ένα διάστημα έζησε με τον μεγαλύτερο σε μέγεθος erectus. Προς το παρόν, τα πιο παλιά δείγματα ανθρώπου που έχουν βρεθεί έξω από την Αφρική, είναι στη Γεωργία και χρονολογούνται πριν από 1,8 εκατ. χρόνια. Αν τελικά οι χόμπιτ είναι απόγονοι του habilis, τότε ο habilis έφυγε από την Αφρική πριν από τον erectus.

Άλλος πιθανός υποψήφιος για πρόγονος του χόμπιτ είναι ο Αυστραλοπίθηκος. Αυτοί υπήρχαν πριν από 2,5 εκατ. χρόνια. Σύμφωνα με αρκετούς επιστήμονες, υπάρχουν ομοιότητες ανάμεσα στους χόμπιτ και τη Λούσι, τον διάσημο σκελετό που βρέθηκε στην Αιθιοπία, ηλικίας 3,2 εκατ. ετών.

Τέλος, υπάρχει και η πιο επαναστατική θεωρία της μετανάστευσης των ανθρωπίδων έξω από την Αφρική πολύ νωρίτερα από ό,τι πιστεύουμε και της επιστροφής τους στη Μαύρη Ήπειρο με τη μορφή του erectus.
  
TA NEA- 2/5/2009

......................................

Η καταγωγή του ανθρώπου

    *      Πριν από 6-7 εκατομμύρια χρόνια υπήρξε ένας από τους τελευταίους κοινούς πρόγονους των ανθρώπων και των χιμπατζήδων, ο Sahelanthropus tchadensis.
      
    *      Πριν από 4.5 εκατομμύρια χρόνια υπήρξε ο Ardipithecus ramides, που έως πρόσφατα θεωρούνταν ως ο παλιότερος πρόγονος του ανθρώπου. Ορισμένοι λένε πως μπορεί να ήταν πρόγονος των χιμπατζήδων.
      
    *      Πριν από 2.5 έως 4 εκατομμύρια χρόνια πριν έζησε ο Australopithecus afarensis. Μέχρι το 1993 θεωρούνταν ότι ήταν το παλαιότερο ανθρωποειδές. Δεν περπατούσε ακόμα αποκλειστικά όρθιο. Με αυτόν έμοιαζε ο Australopithecus africanus.
      
    *      Ο Homo Habilis, ή Άνθρωπος Τεχνίτης που έζησε στην Αφρική πριν 1,9 εκατομμύρια χρόνια ο πρώτος που μπορούσε να περπατήσει όρθια. Είναι πρώιμο μέλος του ανθρώπινου γένους και έμοιαζε με τον Αυστραλοπίθηκο αλλά με ανθρώπινο πρόσωπο και οδοντοστοιχία.
      
    *      O Homo Erectus  ή Όρθιος Άνθρωπος άρχισε να μεταναστεύει από την Αφρική πριν 1,8 εκατομμύριο χρόνια, αποικίζοντας όλη την Ασία και την Ευρώπη. Τα διάσημα απολιθώματα περιλαμβάνουν τον Άνθρωπο της Ιάβας και τον Άνθρωπο του Πεκίνου. Χρησιμοποιούσε τη φωτιά και έφτιαχνε εργαλεία. Η συμπεριφορά του μάλλον ήταν στερεότυπη. Μάλλον ζούσε μέχρι πριν 25.000 χρόνια.
      
    *      Πριν περίπου 100.000 έως 400.000 χρόνια πριν ζούσε ο Homo Heidelbergensis. Είχε μεγαλύτερο εγκέφαλο από τον Homo Erectus και πιο στρογγυλεμένο κρανίο.
      
    *      Ο Homo Neanderthalensis έζησε πριν 35.000 έως 400.000 χρόνια πριν. Ήταν σωματώδης  με μεγάλο εγκέφαλο και κοντά πόδια. Δεν άμεσος πρόγονος των σύγχρονων ανθρώπων αλλά πιστεύεται πως ζούσε δίπλα τους για χιλιάδες χρόνια πριν εξαφανιστεί πριν 35.000 χρόνια.
      
    *      Ο Homo floresiensis, ή χόμπιτ (που ονομάστηκε έτσι από τα παράξενα πλάσματα στην ταινία ο Άρχοντας των Δακτυλιδιών), εξελίχθηκε πιθανώς από τον Homo Erectus και αποκόπηκε από αυτούς στο απομονωμένο νησί Flores της Ινδονησίας, περίπου, πριν 800.000 χρόνια.
      
    *      Οι περισσότεροι επιστήμονες θεωρούν ότι ενώ ο Homo erectus είναι ο άμεσος πρόγονος του σύγχρονου ανθρώπου, ο Homo Sapiens (Έμφρων Άνθρωπος) εξελίχθηκε μόνο στην Αφρική και σε κανένα άλλο μέρος από μεταναστεύσεις διάφορων ομάδων. Άρχισε να υπάρχει πριν περίπου 150.000 χρόνια.
      
    *      Αυτή η θεωρία  με την ονομασία "Out of Africa" υποστηρίζει ότι ο ανατομικά σύγχρονος Homo sapiens προέκυψε στην Αφρική πριν 160.000 χρόνια, και άρχισε να μεταναστεύει πριν 70.000 χρόνια, αφήνοντας αποδεικτικά στοιχεία της τέχνης του καθώς και εργαλεία κατασκευασμένα από αυτόν, δείγματα της νόησης του σύγχρονου ανθρώπινου.
      
    *      Καθώς εξαπλωνόταν ο σύγχρονος Homo sapiens  δεν διασταυρώθηκε με άλλα ανθρωποειδή αλλά τα αντικατέστησε, είτε ανταγωνιζόμενος με αυτά για την τροφή κλπ είτε δολοφονώντας τους. Ανέπτυξε πριν 40.000 χρόνια τη γλώσσα και έχει το μεγαλύτερο όγκο εγκεφάλου.
      
    *      Η ανταγωνιστική "πολυφερειακή" θεωρία δέχεται ότι τα σύγχρονα ανθρώπινα όντα εξελίχθηκαν χωριστά από τον Homo erectus και άλλα ανθρωποειδή και διασκορπίστηκαν όμως σε όλο τον κόσμο.
      
    *      Τα περισσότερα απολιθωμένα και μοριακά στοιχεία υποστηρίζουν τη θεωρία "Out of Africa" ή ότι ο σύγχρονος άνθρωπος προέρχεται από την Αφρική. Το DNA του ασιάτη Homo erectus ή του ευρωπαίου Νεάντερταλ δεν μοιάζει με το DNA του σύγχρονου ανθρώπου.
      
    *      Το γονιδίωμα του Homo floresiensis  υποστηρίζει έντονα τη μετανάστευση του ανθρώπου από την Αφρική, δηλαδή τη θεωρία Out of Africa και προτείνει ότι τα ανθρώπινα όντα θα είχαν εξελιχθεί σε πολύ διαφορετικές πορείες αν υπήρχε πολυπεριφερειακή ανάπτυξη.

 Περισσότερα βλέπε:
Ο Χόμπιτ της Ινδονησίας ήταν ένα μοναδικό είδος διαφορετικό του ανθρώπου
Οι Χόμπιτ μπορεί να πιο κοντά στους ανθρώπους από ό,τι νομίζουμε
Νέο είδος ανθρώπου που ζούσε πριν 18.000 χρόνια προκαλεί την ιστορία της εξέλιξης
Άνθρωπος ή νέο είδος;