logo

fb youtube rss

Σύνδεση
Προς Ε. Βενιζέλο: Ζήτησαν οι Φινλανδοί υποθήκη τον Παρθενώνα και νησιά, ναι ή όχι;

Προς Ε. Βενιζέλο: Ζήτησαν οι Φινλανδοί υποθήκη τον Παρθενώνα και νησιά, ναι ή όχι;

Κάποιες διευκρινήσεις έδωσε ο Ευάγγελος Βενιζέλος σχετικά με τη δανειακή σύμβαση μεταξύ Ελλάδας και Φινλανδίας (διαβάστε εδώ). Από τις «διευκρινήσεις» που έδωσε εμείς δεν καταλάβαμε τίποτα, διότι η διευκρίνηση που οφείλει να δώσει ο Υπουργός στον Ελληνικό Λαό είναι μια και μοναδική:

Αληθεύει κύριε Βενιζέλο ότι σύμφωνα με το δημοσίευμα της ιταλικής εφημερίδας CORRIERE DELLA SERA, οι Φινλανδοί για τη συμμετοχή τους στο νέο πακέτο βοήθειας προς την Ελλάδα ζήτησαν ως εγγύηση τον Παρθενώνα; Η εφημερίδα γράφει: «Για να δώσει νέα δάνεια στην Ελλάδα, η Φινλανδία ζήτησε εγγυήσεις της ελληνικής δημόσιας περιουσίας: για την ακρίβεια ζήτησαν τον Παρθενώνα και μερικά νησιά». Αυτή τη διευκρίνηση ΔΕΝ μας τη δώσατε κύριε Υπουργέ και, νομίζουμε, ότι είστε υποχρεωμένος απέναντι στον ελληνικό λαό ή να διαψεύσετε τους Ιταλούς ή να επιβεβαιώσετε.

Αναμένουμε με ενδιαφέρον τις ξεκάθαρες διευκρινήσεις σας κύριε Υπουργέ και ευχόμαστε ειλικρινά να διαψεύσετε την Ιταλική εφημερίδα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΣΧΕΤΙΚΑ: 

ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ: Τον Παρθενώνα ζήτησαν ως εγγύηση οι Φινλανδοί!

ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ: Τον Παρθενώνα ζήτησαν ως εγγύηση οι Φινλανδοί!

Η αποκάλυψη είναι της ιταλικής εφημερίδας CORRIERE DELLA SERA: Σύμφωνα με το δημοσίευμα λοιπόν, οι Φινλανδοί για τη συμμετοχή τους στο νέο πακέτο βοήθειας προς την Ελλάδα ζήτησαν ως εγγύηση τον Παρθενώνα! Η εφημερίδα γράφει: «Για να δώσει νέα δάνεια στην Ελλάδα, η Φινλανδία ζήτησε εγγυήσεις της ελληνικής δημόσιας περιουσίας: για την ακρίβεια ζήτησαν τον Παρθενώνα και μερικά νησιά». Και αναρωτιέται η εφημερίδα: «Αλλά δεν είναι ακόμη σαφές τι θα συνέβαινε σε περίπτωση αθέτησης των υποχρεώσεων της Ελλάδας. Ο Παρθενώνας θα πωληθεί ή απλά θα μεταφερθεί στο Ελσίνκι;»
Θεωρούμε ότι η Ελληνική Κυβέρνηση, που από το βράδυ της Πέμπτης θριαμβολογεί, οφείλει να απαντήσει και να διαψεύσει πάραυτα!

Στέφανος Μυτιληναίος
..................................

ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ briefingnews.gr: Ανοίγει ο δρόμος για τη συμμετοχή της «δύσκολης» Φινλανδίας στο νέο πακέτο στήριξης της Ελλάδας, σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση της Φινλανδής υπουργού Οικονομικών.

Η κ. Γιούτα Ουρπιλάινεν δεν γνωστοποίησε, ωστόσο, τι περιλαμβάνουν οι εμπράγματες εγγυήσεις, στις οποίες φέρεται να συμφώνησε η Αθήνα.

Σε διευκρινίσεις σχετικά με την εν λόγω συμφωνία με τη Φινλανδία προέβη ο Αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης και υπουργός Οικονομικών, Ευάγγελος Βενιζέλος.

Η ανακοίνωση του υπουργού έχει ως εξής:

«Η Ελλάδα και η Φινλανδία συμφώνησαν, στο πλαίσιο της απόφασης της Συνόδου Κορυφής της Ευρωζώνης της 21 Ιουλίου, σε ένα χρηματοδοτικό σχήμα που επιτρέπει στην Κυβέρνηση και το Κοινοβούλιο της Φινλανδίας να αποφασίσουν τη συμμετοχή της χώρας τους στη νέα δέσμη βοήθειας προς την Ελλάδα, μέσω του EFSF. Το χρηματοδοτικό σχήμα που έχει συμφωνηθεί ανάμεσα στις δύο χώρες θα υποβληθεί προς έγκριση στο Euro Working Group (Eurogroup σε επίπεδο των εκπροσώπων των Υπουργών). Περιττεύει να σημειωθεί ότι το χρηματοδοτικό αυτό σχήμα δεν έχει κανέναν εμπράγματο χαρακτήρα».

Υπενθυμίζεται ότι η Φινλανδία είχε θέσει το ζήτημα αυτό τόσο στο Eurogroup όσο και στη Σύνοδο Κορυφής της Ευρωζώνης, επικαλούμενη σοβαρούς εσωτερικούς πολιτικούς λόγους και μια διμερής συμφωνία Ελλάδας–Φινλανδίας γύρω από ένα κατάλληλο χρηματοδοτικό σχήμα συμπεριελήφθη στα συμφραζόμενα της απόφασης της 21ης Ιουλίου.
Το χρηματοδοτικό σχήμα διαμορφώθηκε τελικά σε τηλεδιάσκεψη που είχε ο κ. Βενιζέλος με τη Φινλανδή ομόλογό του κ.Jutta Urpilainen τις προηγούμενες μέρες, ενώ συνεχίζεται η νομική και τεχνική επεξεργασία

ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ από ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ: «Συμφωνήσαμε με την Ελλάδα για τις εγγυήσεις που ζητούσαμε για τη συμμετοχή μας στο νέο πακέτο βοήθειας» δήλωσε η υπουργός Οικονομικών της Φινλανδίας, Jutta Urpilainen, σύμφωνα με το διεθνές ειδησεογραφικό πρακτορείο Reuters.

Η συμφωνία, η οποία θα πρέπει να εγκριθεί και από τις υπόλοιπες χώρες – μέλη του ευρώ, είναι παρόμοια της συμφωνίας του Ιουλίου με τους ιδιώτες πιστωτές και αφορά τραπεζική κατάθεση από πλευράς της Ελλάδας σε λογαριασμό της Φινλανδίας, σύμφωνα με την υπουργό.

Όπως ανέφερε η Φινλανδή υπουργός, η χώρα μας θα καταθέσει εγγύηση σε μορφή μετρητών σε κρατικό λογαριασμό και η Φινλανδία θα επενδύσει τα κεφάλαια σε ομόλογα με αξιολόγηση «ΑΑΑ». Με τη σειρά της, η Φινλανδία θα επιστρέψει την εγγύηση με τόκο στην Ελλάδα, από τη στιγμή που θα αποπληρωθεί το δάνειο, στο πλαίσιο του πακέτου βοήθειας.

«Χωρίς τις πρόσθετες εγγυήσεις, η Φινλανδία δεν θα συμμετείχε στο νέο πακέτο βοήθειας για την Ελλάδα» επανέλαβε η κυρία Urpilainen.

Σχετική αναφορά στις εμπράγματες εγγυήσεις των Φινλανδών υπήρχε και στο κείμενο των συμπερασμάτων της Συνόδου Κορυφής της ευρωζώνης της 21ης Ιουλίου.

Σύμφωνα με φινλανδικές πηγές, η συμφωνία είναι μακροχρόνια, ωστόσο δεν αποκαλύφθηκαν συγκεκριμένες ημερομηνίες.


PHGH... http://www.tsantiri.gr/stephanos-mytilineos/pros-e-venizelo-zitisan-i-finlandi-ipothiki-ton-parthenona-ke-nisia-ne-i-ochi.html