logo

fb youtube rss

ΣύνδεσηΠροσοχή: Κράτος, Βία και "Παιδεία"… στο σπήλαιο του Πλάτωνα λειτουργούν ακόμα! (κείμ.+video)


http://www.youtube.com/watch?v=IQtfMR-UKd0&feature=related

Ο ισχυρισμός ότι χιλιάδες χρόνια τώρα, η αθλιότητα κατασκευάζεται από πανίσχυρα κέντρα εξουσίας, και διακινείται στους λαούς από έξυπνους δημιουργούς πίστης, ακούγετε εξαιρετικά ακραίος. Είναι όμως ακραία εκδοχή, ή πράγματι κάποιοι πανούργοι εξουσιαστές, βρήκαν την εύκολη λύση, να στηρίζεται πάντοτε στην αφέλεια της πίστης μας, μια και "αυτοί" οι πανέξυπνοι, αλλά φαύλοι κατασκευαστές της, μπορούν να την παρουσιάσουν σαν ευεργετική προσφορά και αναπόφευκτη επιλογή σωτηρία;

Δεν είναι καθόλου τυχαίο, που οι λαοί δεν μπορούν να εποπτευθούν την αγαθοφανή αυτή απάτη, αφού οι πηγές της πληροφόρησής τους (θρησκεία, παιδεία, πολιτική) είναι αλλοτριωμένες από τους ιδίους χαμογελαστούς σωτηριοφανείς απατεώνες. Ακόμα και σήμερα, που τα πράγματα είναι πολύ πιο φανερά, πολλοί δυσκολεύονται να αντιληφτούν την φρικτή αυτή εκδοχή. Αν κοιτάξουμε όμως προσεκτικότερα, θα διαπιστώσουμε πράγματι ότι, τραπεζιτικό σύστημα, θρησκεία, παιδεία και πολιτική, στην βάση τους, έχουν το ίδιο φαύλο εβραιο-χαλδαϊκό στίγμα, κι αυτό μόνο τυχαίο δεν μπορεί να είναι.

Προσέξτε πόσο ανόητοι γίναμε: Κάποιοι τυπώνουν χρήματα δημιουργώντας από το πουθενά πλούτο. Τα δανείζουν στο κράτος… αλλά ουσιαστικά χρεώνοντας εμάς τους λαούς! Ε λοιπόν, "αυτός" που πίσω απ΄ όλα αυτά, με τόση ευκολία ανεμπόδιστα πλουτίζει, τυπώνοντας απλά χρήματα και βάζοντας το αλλοτριωμένο κράτος να διακινεί τα συμφέροντα του… δεν θα σου κάτσει αργά ή γρήγορα στο σβέρκο; Τελικά η εύκολη πίστη μας στις καλές προθέσεις όλων "αυτών", παραμένει η βάση της εξαπάτησής μας. Με μικρή προσπάθεια μπορούμε πλέον να διακρίνουμε, τον ίδιο αυτό αίολο σωτηριακό ισχυρισμό, τόσο στις γελοιότητες της θρησκείας, όσο και στην πολλά υποσχόμενη οικονομία, πολιτική, αλλά και στην παιδεία!

Νομίζω λοιπόν πως ήρθε ο καιρόν να καταλάβουμε, ότι δεν φταίνε τόσο οι απατεώνες, όσο η πλαδαρή και χυδαία ευπιστία μας. "Αυτοί" αιώνες τώρα, αν όχι χιλιετίες κάνουν καλά τη δουλειά τους και μάλιστα ανεμπόδιστα. Ποιος τους έλεγξε ποτέ;! Ποιοι μηχανισμοί ανάκλησης της εξουσίας τους υπάρχουν; Που είναι οι δήθεν πνευματικοί άνθρωποι της χώρας; Που είναι η εκπαιδευτική κοινότητα… που υποτίθεται πως είναι η κοινωνικοί μας φύλακες; 
        
η παιδεία των ελεύθερων πολιτών 1/2
http://www.youtube.com/watch?v=ldJPd_V501I


η παιδεία των ελεύθερων πολιτών 1/2


Για παράδειγμα, σκεφτείτε αυτό που μόλις πρόσφατα άρχισαν με σχετική έκπληξη να καταλαβαίνουν πολλοί: Η δημόσια δωρεάν παιδεία, φαίνεται να είναι μόνο μια καλή και ευεργετική ιδέα… και μάλιστα να ανταποκρίνεται και στην πάνδημη παιδεία της αρχαιότητας! 

Είναι όμως ακριβώς έτσι τα πράγματα, ή μήπως πίσω από την δωρεάν γενική κρατική παιδεία, λειτουργεί άριστα το "σπήλαιο του Πλάτωνα";

Αν προσέξουμε καλύτερα, θα δούμε πως η γενικευμένη κρατική παιδεία (που τελικά δεν είναι ουτε δωρεάν, αφού την πληρώνουμε εμείς πάλι μέσω φόρων), σκοπό δεν έχει να ενεργοποιήσει την διάνοια των μαθητών… αλλά να την ελέγξει! Πως συμβαίνει αυτό; Μα είναι πανεύκολο, αφού χωρίς ευκαιρίες ιδιωτικής παιδείας, χάνεται κάθε δυνατότητα της ελεύθερης μεταβίβασης σκέψεων και παιδείας. Το μοναδικό κέντρο παραγωγής διδακτέας ύλης, είναι στα χεριά μιας κυβερνητικής ομάδας, που φυσικά μπορεί να το διαμορφώσει όπως θέλει. Έτσι με το πρόσχημα της δωρεάν κρατικής παιδείας, το κράτος, όχι μόνο μπορεί να στρέψει ολόκληρη την παιδεία σε συγκεκριμένη (θρησκευτική ή άλλη) κατεύθυνση, αλλά μπορεί να κραταεί το είδος και το επίπεδο παιδείας σε οποιοδήποτε επίπεδο αποφασίσει, χωρίς κάνεις να μπορεί να διαφύγει από τις κρατικές σκοπιμότητες. Αν θυμηθούμε δε ότι το Κράτος και η Βία σταύρωσαν ευχαρίστως τον Προμηθέα καταλαβαίνουμε τον συμβολισμό της αλληγορίας.   

Η ελεύθερη παιδεία λοιπόν που παράγει δημιουργικούς διανοητές, διαφέρει ριζικά από την κατευθυνόμενη κρατική παιδεία, που έχουμε φορτωθεί αδιαμαρτύρητα σήμερα. Τα γεγονός και μόνο, ότι τα παιδιά προσλαμβάνουν μόνο την διδακτέα ύλη που καθόρισε με δικά του κριτήρια, το κρατικό εκπαιδευτικό σύστημα, θα έπρεπε να ανησυχεί σοβαρά όλους εμάς τους γονείς.

Στην ελληνική αρχαιότητα μπορεί η έκρηξη λογού, τεχνών και επιστημοσύνης να οφείλεται πράγματι στην πάνδημη παιδεία, αλλά εκεί υπήρχαν διαφορετικές ελεύθερες σχολές προσέγγισης της γνώσης, που φυσικά δεν τις καθόριζε κάποιο κρατικό κέντρο σπουδών! Η ελεύθερη παιδεία λοιπόν που παράγει δημιουργικούς διανοητές, διαφέρει ριζικά από την κατευθυνόμενη κρατική παιδεία, που έχουμε φορτωθεί σήμερα.

Το πρώτο είναι εφαλτήριο προσωπικής αφύπνισης των σπουδαστών, ενώ το δεύτερο εμφυτευτήριο ιδεών, που υπηρετούν το σύστημα. Να γιατί ο τέως Αρχιεπίσκοπος Χριστόδουλος, μπορούσε να κομπάζει λέγοντας πως: "η ορθοδοξία έχει συνταγματικά κατοχυρωμένο δικαίωμα στην διαμόρφωση της παιδείας"!  Πίσω από το πρόσχημα της κρατικής δωρεάν παιδείας, λειτουργεί ολοφάνερα ένα ολόκληρο κρατικό εργαστήριο παράγωγης υπηκόων, και φυσικό είναι, πίσω από το ευεργετικό προσωπείο του, να μην μπορεί κανείς εύκολα να διακρίνει την δόλια δομή και σκοπιμότητα του!

Η παιδεία λοιπόν (και φυσικά όχι μόνο αυτή) μπορεί να φαίνεται σπουδαίο εργαλείο αφύπνισης, αλλά μπορεί να μεταβληθεί και σε άριστο πλατωνικό σπήλαιο παραγωγής παθητικών δούλων!

Μ. Καλόπουλος