logo

fb youtube rss

Σύνδεση

5319455
ΣήμεραΣήμερα557
YesterdayYesterday685
Αυτή την εβδομάδαΑυτή την εβδομάδα330
Αυτό το μήναΑυτό το μήνα3948
ΣύνολοΣύνολο5319455
Καλόπουλος: Το πρόβλημά μας λοιπόν, δεν είναι πόσο καλά ή άσχημα ξεκίνησε ο Χριστιανισμός, αλλά τα αποκαΐδια που άφησε πίσω του κατά του πολιτισμού και κυρίως κατά της πολιτισμικής δύναμης της Ελλάδος!Κύριε Καλόπουλε καλημέρα σας, έχετε κάποιες αντιρρήσεις...

Καλόπουλος: Ήθελα να πω πως αν ακούσουμε μόνο κήρυγμα απόψε δεν θα εκπληρωθεί ο σκοπός της εκπομπής αυτής.

Σαφώς και η ιστορικότητα του Ιησού έχει γίνει αντικείμενο ερευνά από διαπρεπείς ιστορικούς και άλλοι απεφάνθησαν υπέρ της ιστορικότητας και άλλοι υπέρ της ανυπαρξίας του.

Προσωπικά δεν έχω κανένα πρόβλημα με την ιστορικότητα του Ιησού...

το πρόβλημα δεν είναι εκεί αλλά στο τι άφησε πίσω της αυτή η διδασκαλεία που στη συνεχεία έγινε θρησκεία.

Το πραγματικό ζήτημα είναι πως η θρησκεία αυτή δεν ανταποκρίθηκε στις εξαγγελίες της περι ειρήνης και αγάπης...

Το θέμα είναι ότι ο ιστορικός χριστιανισμός κατάντησε ένας ιστορικός γρίφος που αλλά λέει και αλλά αφήνει πίσω του σαν ιστορία. Γνωρίζουμε ότι υπήρξε η τρομακτική (ιστορική) σύγκρουση Ελληνισμού Χριστιανισμού, και η πτώση του Ελληνισμού έγινε κάτω απ’ το κραταιό χέρι του Χριστιανισμού συνηγορούσης και της Ρωμαϊκής σπάθης.

Το πρόβλημα λοιπόν είναι ο τι ο Χριστιανισμός συμμάχησε με μια κραταιά δύναμη που υπηρετούσε μόνο συγκεκριμένα εξουσιαστικά και υλικά συμφέροντα. Κ εξ αυτού προκύπτει η αναπάντητη ερώτηση: πως γίνεται η αυτοκρατορική Ρώμη, που σταύρωσε τον αρχηγό αυτής της πίστης με το συγκεκριμένο όργανο εκτέλεσης, (τον σταυρό) να παίρνει το συγκεκριμένο αυτό όργανο εκτέλεσης να το κάνει λάβαρό της και οι οπαδοι αυτής της πίστης που λατρεύουν το πρόσωπο του Ιησού, με το ίδιο αυτό λάβαρο (του σταυρού) να υπερασπίζονται ένοπλοι τα συμφέροντα της στυγνής αυτής Ρωμαϊκής στρατοκρατίας... που σταύρωσε τον Ιησού τον αρχηγό της πίστεως τους;!

 

Μουστάκης (θεολόγος): μήπως λέγεται αποστασία αυτό και το καταγελούμε μαζί σας;

 

Καλόπουλος: Το πρόβλημά μας λοιπόν, δεν είναι πόσο καλά ή άσχημα ξεκίνησε ο Χριστιανισμός, αλλά τα αποκαΐδια που άφησε πίσω του κατά του πολιτισμού και κυρίως κατά της πολιτισμικής δύναμης της Ελλάδος!

Κύριε Λοβέρδο, οι θρησκευτικές ανησυχίες ξεκίνησαν από τους πρώτους χρόνους των αναζητήσεων του ανθρώπου, αναζητώντας μια επαφή με την πρωταρχική αιτία που δημιούργησε τον υπέροχο αυτόν κόσμο. Δυστυχώς στην συνεχεία θεοποιήθηκαν άνθρωποι, οι οποίοι εξυπηρέτησαν συγκεκριμένα συμφέροντα. Έχουν οι άνθρωποι αυτοί που θεοποιήθηκαν είτε ήρωες Αγάθων πραγμάτων ήταν είτε δημιουργοί θαυμάτων... έχουν αυτοί οι άνθρωποι που θεοποιήθηκαν καμία σχέση με τον οποιονδήποτε δημιουργό του Κόσμου; Έφτιαξε το σύμπαν ο συγκεκριμένως θεός στον οποίο αναφέρεστε; Δεν είναι ο ίδιος θεός στη Παλαιά Διαθήκη που μετείχε μαχών; Δεν είναι αυτός ο ίδιος (θεός) που στο όμμα του «Κύριου- Γιαχβε» όπως ονομαζόταν τότε, έγιναν τα μύρια όσα εγκλήματα της Παλαιάς Διαθήκης; Δεν είχε προ-Χριστιανική ύπαρξη ο Χριστός; Δεν χρεώνεται (Ο θεοποιημένος Χριστός) όλη την Παλαιά Διαθηκη για την οποία έχουμε κάνει συζητήσεις και ευχάριστων να ξανακάνουμε παρόμοιες, που δημιουργούν σοβαρές αμφισβητήσεις για το πόσο ο συγκεκριμένος Ιουδαίος θεοποιημένος ήρωας, αξίζει της τιμής που δέχεται ως ο θεός - δημιουργός του Κόσμου σήμερα;

Ζούμε στον αιώνα της αστρονομίας. Μόλις πριν από 50-60 χρόνια καταλάβαμε πόσο γιγάντιο είναι το σύμπαν που μας περιβάλει. Συμβαίνει ο συγκεκριμένος θεός που ξεραίνει συκιές και εκβάλει δαιμόνια, να έχει δημιουργήσει το Σύμπαν;

Είναι καιρός αμφισβητήσεων. Βλέπετε πουθενά να υπάρχουν ανάλογες σοβαρές συζητήσεις για να καταλάβει ο κόσμος, ή και εμείς ακόμα οι ερευνητές και οι αμφισβητίες, τι ακριβώς συνέβη; Υπήρξε ποτέ κάποια περίοδος στην ιστορία όπου έγιναν ελεύθερες συζητήσεις περι της αποδοχής ή απόρριψης του Χριστιανισμού; Δεν επεβλήθη ο Χριστιανισμός δια πυρός και σιδηρού; Δια νομών τουλάχιστο Ιουστινιανού και Θεοδοσίου; Τα γνωρίζει πολύ καλά όλα αυτά ο θεολόγος Κος Μουστάκης...

Είναι λοιπόν αυτός τρόπος για να επιβάλουμε την σχέση μας με έναν οποιονδήποτε θεό; Δεν έγραψε ο Χριστιανισμός μια ιστορία απόλυτης βίας κρατώντας το σπαθί της Ρωμαϊκής αυτοκρατορίας; Δεν συνεργάσθηκε μετά για 400 τόσα χρόνια, με τους Οθωμανούς Τούρκους, εξυπηρετώντας τα συμφέροντα του ιερατείου που είχαν κάθε λόγο να υπερασπίζονται τα προνόμιά τους.

Τι έχουμε μπροστά μας σήμερα στην Ελλάδα; Δεν έχουμε μια κρατική θρησκεία; Δηλαδή οι Έλληνες θα σωθούν με την κρατική αρωγή; Δεν είναι η θρησκεία αυτή που πρέπει να κρίνει, και να ελέγχει την κρατική εξουσία; Πως είναι δυνατόν να παίξει αυτό τον ρόλο ενώ παίρνει μηνιαίο μισθό από το κράτος; Μόνο στην Ελλάδα συμβαίνει αυτό, η θρησκεία που υποτίθεται πως είναι υπερασπιστής της ηθικής να μισθοδοτείται από το οποιοδήποτε άθλιο κράτος, το οποίο έχει κατά νου μόνο τη νομή της εξουσίας και τίποτε περισσότερο!

 

Δημοσιογράφος Κος Λοβέρδος: Είπε ομως προηγουμένως κάτι ο Κος Τσούμας (πρώην εκκλησιαστικός σύμβουλος) Κε Καλόπουλε ότι η ταυτότητα των συγχρονιών Ελλήνων διασώθηκε κατά την διάρκεια της Οθωμανικής αυτοκρατορίας αποκλείσθηκα και μόνο απ’ την εκκλησία!

 

Καλόπουλος: Αυτό κι αν είναι ψεύδος. Μόλις έχω τελειώσει ένα βιβλίο όπου δείχνω γιατί καθυβρίζεται ο ελευθερωτής του Γένους Αδ. Κοραής. Ξέρεται γιατί αφανίσθηκε και πετάχτηκε στον Καιάδα ο Αδ. Κοραής; Διότι δημοσιεύοντας την αρχαιοελληνική γραμματεία για να την κάνει γνωστή στην Ελλάδα και να ξυπνήσει τον πατριωτισμό και την αξιοπρέπεια των Ελλήνων, ταυτόχρονα έκκρινε αυστηρότατα τους κληρικούς και την συμπεριφορά τους!